Categories: Skalica

📷 📺 Aj napriek dažďu sa v útulku v Skalici na Štedrý deň venčilo

V útulku v Skalici je každoročným zvykom usporiadať venčenie psov návštevníkmi útulku. Napriek tomu, že tento rok bolo počasie naozaj „pod psa“, aj tak sa pravidelná akcia stretla s veľkým záujmom širokej verejnosti.

Keď som pred štyrmi rokmi prišla do útulku, snažila som sa ho dostať do povedomia viacerými akciami. Jednou z nich je aj venčenie psíkov na Štedrý deň. Ako je vidieť, stretlo sa to s veľkým záujmom verejnosti a prišlo k nám množstvo návštevníkov. Ľudia nám nosia psíkom varené kuriatka, mäsíčko, aby aspoň raz do roka ochutnali domáci život,“ informovala Lenka Pappová z občianskeho združenia Útulok Skalica.

Adela Hošková pracuje v útulku ako dobrovoľníčka už sedem rokov. „Dostala som sa sem tak, že som chcela pomáhať zvieratkám. Mám doma jedného psa. Chcela by som ich viac, snažím sa to zatiaľ neúspešne doma presadiť,“ naznačila svoje plány so zvieratami Adela, ktorej zvieratá prirástli k srdcu a aj preto sa rozhodla študovať veterinu.

Medzi návštevníkmi útulku bola aj Tamara Homerová z Dubnice nad Váhom. „Som na návšteve u babky v Holíči. Mám rada psíkov a tak sme prišli pozrieť psov a útulok. Venčiť psov z útulku som už bola aj v Bratislave. Doma zatiaľ psa nemám, ale chcela by som. Zobrala by som si aj z útulku a v podstate je jedno či by bol veľký alebo malý,“ prezradila siedmačka Tamara.

Pri výbere psa však treba byť obozretný. „Je nutné si uvedomiť, že pes je záväzok na celý jeho život. Je dobré sa pred výberom dobre poradiť. My ich v útulku triedime, lebo nie pre každého je vhodný hocijaký pes. Navyše pri adopcii máme podmienku, že pes nepôjde na dvor ale do domu či bytu,“ upozorňuje na nástrahy výberu správneho psa Lenka Pappová.

Treba počítať aj s tým, že pes stojí aj financie. Väčšina ľudí nie je ochotná platiť drahé granule alebo platiť veterinárne výdavky, ktoré môžu byť drahé aj nemusia. Toto si musia záujemcovia o psov uvedomiť,“ dopĺňa budúca veterinárka Adela Hošková.

Najmä pri mačkách odporúča zvážiť kastráciu a nielen proti neriadenému množeniu. „Ľudia sa toho väčšinou boja, ale zo zdravotného hľadiska je pre nich kastrácia to najlepšie riešenie. Je to preventívny zákrok proti mnohým chorobám. Ale napr. u kocúrov žijúcich vonku je to bezpečnejšie, keďže sa vonku strašne veľa bijú a veľakrát prichádzajú k veterinárovi strašne dotrhaní,“ apeluje na majiteľov zvierat Adela.

V súčasnosti majú v útulku 30 psov, ale kapacitne dokážu zvládnuť aj 50. „Očakávame, že nápor príde po Novom roku, keď si v niektorých rodinách povedia, že pes ako vianočný darček nebol tým správnym riešením. Bolo by vhodné, aby ľudia dostali viac rozumu, viacej súcitu, viac empatie. Prvotne už voči sebe, lebo tá empatia začína vo vlastnej rodine. Akonáhle je v rodine empatia, sympatia a všetko, čo tam má byť, tak je tam potom aj voči zvieratkám,“ zakončila Lenka Pappová.

Viac sa o venčení, psoch ale aj útulku v Skalici sa dozviete vo videu.

 

Skalica, Venčenie na Štedrý deň v útulku

NaZahori.sk
Redakcia

Recent Posts

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

5 minút ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

11 hodín ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

24 hodín ago

Na Záhorácku stenu slávy pribudne meno Vladimír Sedlák

Zajtra v rámci prvomájových osláv v Senici pribudne na Záhoráckej stene slávy ďalšie ozubené koliesko. Patriť…

2 dni ago

Vyhlásené pátranie po mužovi z Moravského Svätého Jána

Polícia prosí o pomoc pri pátraní. Senickí pátrači hľadajú nezvestného, 53-ročného Jacka Švandrlíka, z okresu…

2 dni ago

AKTUÁLNE: Dopravné obmedzenie na diaľnici D2

Obmedzenie na D2: Bratislavskí dopravní policajti od ranných hodín asistujú pri udalosti v cestnej premávke, ku…

2 dni ago