Categories: Jablonica

📷 📺 Jablonica: V kaštieli sa uskutoční historický festival

Na Záhorí v Jablonici ( okres Senica) sa po minuloročnom veľkom úspechu a záujme v priestoroch kaštieľa uskutoční 1. ročník historického festivalu a to 1. septembra od 9:30 hodiny.

Festival organizuje občianske združenie Útulný domov (ktoré sa snaží o záchranu kaštieľa a vykonáva na ňom rekonštrukčné práce) v spolupráci s agentúrou Hector.

Súčasťou programu bude aj historická prehliadka kaštieľa s výkladom. Počas nej budú môcť návštevníci porovnať, ako sme v priebehu roka pokročilo  s rekonštrukciou. Veľkou zmenou oproti minulému roku bude otvorenie hospodárskeho dvora so stajňami, vďaka čomu sa priestor pre festival zdvojnásobí.

Pre deti je prichystaný farmársky dvor s rôznymi zvieratami, jazda na koňoch, skákací hrad či bábkové divadlo. Chýbať nebude ani dobová strelnica a tábor, kde sa deti hravou formou môžu naučiť a dozvedieť viac o slovenskej histórii. Čaká ich aktívny deň plný zábavy, zážitkov a spomienok.

Budú vystúpenia šermiarov, remeselné stánky s ukážkami a nástroje používané v minulosti, fakír a historická mučiareň s katom. Na záver celej akcie je pripravená ohňová show so živou hudbou.

NaZahori.sk informoval o podujatí Martin Oravec spoluorganizátor festivalu.

Zachráňme kaštieľ v Jablonici

Občianske združenie Útulný domov, ktoré kaštieľ v Jablonici odkúpilo od obce v roku 2016 a snaží sa ho zrekonštruovať.

Kaštieľ v Jablonici ktorý je v dezolátnom stave, nezisková organizácia Útulný domov ju chce zachovať a spríjemniť kultúrnu pamiatku aj pre ďalšie generácie… prispieť môžete aj Vy buď svojou účasťou alebo finančne kde každé jedno euro bude použité pre kaštieľ (náradie, materiál, technika…) viac na zachranme@kastieljablonica.sk

  

“Sme občianske združenie Útulný domov, ktoré sa snaží o záchranu kaštieľa Jablonica. Táto krásna stavba zo 16. storočia nás oslovila už dávnejšie. No v roku 2016 sme spojili sily dokopy a rozhodli sa konečne s tým niečo spraviť. Odkúpenie od obce s pomocou starostu prebehlo úspešne, tak sme mohli konať. Naše prvé kroky začali s nevyhnutnými opravami. Vyhrnuli sme si teda rukávy a pustili sa do toho. Ako prvé bolo dôležité zakonzervovanie strechy, aby do kaštieľa konečne prestalo pršať a snežiť. Zároveň bolo nevyhnutné vymeniť a dorobiť odkvapové rúry, ktoré kaštieľu pomôžu popasovať sa s vodou. Vnútro kaštieľa bolo v dezolátnom stave, čomu pomohli hlavne ľudia, ktorí si z niektorých miestností urobili sociálne zariadenia. Veru nebola to práca pre princezné ani kňažné, ale zvládli sme aj to. Vypratali sme nádvorie, odstránili buriny, machy, kríky, odpady každého druhu. Zbúrali sme komunistickú prístavbu, ktorá narúšala pompéznosť a historickú hodnotu celej stavby. V septembri 2017 sme zorganizovali nultý ročník historického festivalu kaštieľa Jablonica. Jednak sme chceli ukázať kam sme sa posunuli s našimi prácami a zároveň podotknúť koľko toho ešte máme pred sebou, kým sa náš cieľ stane realitou. Pre jeho obrovský úspech, ktorý nás všetkých doslova dojal k slzám sme sa rozhodli zorganizovať aj 1.ročník tohto festivalu, aby  sme opäť po roku ukázali našu prácu. So všetkými opravami a úpravami nám pomáhajú odvážni dobrovoľníci na verejných brigádach, ktoré pravidelne organizujeme. Taktiež nám vo veľkom pomáhajú naši sponzori a samozrejme vy všetci, ktorí ste sa nám rozhodli darovať 2% z vašich daní.   Sme všetkým nesmierne vďační za čas, silu a vieru v náš spoločný sen. Sen, v ktorom bude tento kaštieľ znovuzrodený, plný vravy, ruchu,  vo svojej plnej kráse ako kedysi. Bude to miesto, kde si môžete so svojou rodinou vychutnať skvelý piknik v anglickom parku, alebo výborné jedlo v reštaurácii, či kávičku v útulnej kaviarni. Na dokonalý relax bude slúžiť wellness s krásnym hotelom.  My všetci spolu Zachránime kaštieľ Jablonica,” pre NaZahori.sk povedal o záchrane kaštieľa v Jablonici Martin Oravec z Občianskeho združenia Útulný domov.

Zachráňme kaštieľ v Jablonici – brigáda

Posledná brigáda pred veľkým Historickým festivalom a počas neho.

Ďakujeme za veľkú účasť na poslednej brigáde ale práce je ešte veľa, preto Vás radi uvidíme na brigáde 25. augusta od 8:30hodiny. Budeme radi za každú pomoc a priloženie ruky k dielu.  Občerstvenie – jedlo a pitie bude zabezpečené, preto sa stačí iba dostaviť. Každý účastník získa ako odmenu za pomoc 2 lístky na Historický festival, ktorý sa koná 1.9.2018. Zároveň hľadáme aj brigádnikov počas festivalu, vypomáhanie pri vstupoch, pri sprevádzaní hostí v kaštieli, parking služba. Ohodnotenie 60€/deň.

Usporiadateľ:  Zachráňme kaštieľ Jablonica

Kaštieľ v Jablonici ktorý je v dezolátnom stave, chce nezisková organizácia útulný domov – zachovať a spríjemniť kultúrnu pamiatku aj pre ďalšie generácie.
Redakcia

Recent Posts

Upozornenie: Vodičov čaká týždeň obmedzení od Kútov na D2

Na diaľnici D2 od Záhoria za Kútmi v smere do Bratislavy bude počas budúceho týždňa…

10 hodín ago

V stredu pochod Sobotištská 15-ka

V stredu sa uskutoční tradičný, tento rok už 40. ročník, turistického pochodu Sobotištská pätnástka. Informujú…

12 hodín ago

Upozornenie: Hraničný most na Záhorí bude uzatvorený

Slovenská správa ciest (SSC) informuje o uzávierke hraničného mosta cez rieku Morava medzi Slovenskom a…

14 hodín ago

Aktuálne: Obmedzenie dopravy pre nehodu na Pezinskej Babe

V klesaní z Pezinskej Baby v smere od Perneku na Pezinok dopravná nehoda v zákrute,…

17 hodín ago

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

21 hodín ago

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

1 deň ago