Skalica

📷 Záhorské múzeum navštívil veľvyslanec Spojeného kráľovstva

V stredu 15. februára 2023 navštívil Záhorské múzeum v Skalici ,v pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), veľvyslanec Spojeného kráľovstva na Slovensku Nigel Baker s manželkou Alexandrou a pracovníčkou britského veľvyslanectva.

Zaujímali ho historické doklady pôsobenia Roberta Wiliama Seton- Watsona v Skalici a na moravsko-slovenskom pomedzí, ako i stav súčasného povedomia o ňom. Návštevy sa zúčastnili riaditeľ odboru kultúry a športu TTSK Peter Kadlic a prednosta Mestského úradu v Skalici Anton Bobrík. Vzácnych hostí v múzeu privítala a sprevádzala riaditeľka Viera Drahošová.

zdroj: Záhorské múzeum v Skalici

Britský historik, diplomat a publicista Robert Seton-Watson (20. august 1879, Londýn, Spojené kráľovstvo – 25. júl 1951, Skye), známy aj pod pseudonymom Scotus Viator, sa zaoberal dejinami slovanských národov a patril k najväčším podporovateľom práv Slovákov a Čechov za čias Rakúsko-Uhorska v Európe. Intenzívne sa zaujímal o národnostné pomery v Uhorsku, osobitne sa venoval slovenskej otázke a informoval o nej svojou publikačnou činnosťou. Významne sa zaslúžil o vznik Československej republiky.

zdroj: Záhorské múzeum v Skalici

Udržiaval dlhoročný priateľský vzťah so skalickými osobnosťami MUDr. Pavlom Blahom a ThDr. Ľudovítom Okánikom. Skalica bola v roku 1907 prvým mestom na území Slovenska, ktoré navštívil a vždy sa rád do nej vracal. Posledný raz v júni 1938, keď mal byť položený základný kameň turistickej chaty projektovanej Dušanom Jurkovičom, pomenovanej na jeho počesť. K výstavbe chaty pre vypuknutie vojny neprišlo. V rokoch 1920 – 1938 bola po ňom v Skalici pomenovaná ulica (v súčasnosti Koreszkova).

zdroj: Záhorské múzeum v Skalici

Viaceré fotografie s Robertom Seton- Watsonom, ako i súvislosti so Skalicou sú prezentované na súčasnej výstave múzea „Dušan Jurkovič a Skalica“, ktorú si veľvyslanec so záujmom pozrel. Návštevu hostia ukončili prehliadkou stálej expozície múzea a veľkej sály Domu kultúry.

Zdroj: Viera Drahošová Záhorské múzeum v Skalici 

Redakcia

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

13 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

15 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

16 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

24 hodín ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

1 deň ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago