Kopčany

📷 📺 Kopčany získali v Prahe prestížne ocenenie

Atraktívnej obci na Záhorí sa podarilo urobiť pre cestovný ruch na Slovensku viac ako mnohým marketérom a reklamným agentúram.

V súťaži Cestami premien získala ocenenie poroty a v internetovom hlasovaní Slovákov aj Čechov získali druhé miesto z celkovo 91 vystavených premien. Na víťaznú obec Hradec s jej projektom rekonštrukcie Kostela sv. Jiří chýbalo Kopčanom necelých 50 hlasov.

Ocenenie si zástupcovia obce prevzali v záhradách Břevnonského kláštora v Prahe. „Už v roku 2015 sme sa pustili rekonštruovať žrebčín kaštieľa a v 14. ročníku Cestami premien sme ho prihlásili do súťaže. Realita dopadla nad naše očakávania, získali sme druhé miesto v internetovom hlasovaní fanúšikov z celej Českej republiky a Slovenska. Čo sme boli milo prekvapení a veľmi si to vážime, získali sme ocenenie od odbornej poroty. Už teraz plánujeme v obci dotiahnuť do konca ďalšiu pamiatku a prihlásiť ju v niektorom z ďalších ročníkov. Už teraz sme zrekonštruovali hospodársky objekt kačenárne a dokončiť chceme aj priľahlé rybníky, v ktorých sa lovili kačice,“ povedala Erika Okániková za obec Kopčany.

Ďalší ročník bude spoluorganizovať aj Slovensko

Zároveň s predstavením najúspešnejších projektov 14. ročníka vyhlásili organizátori nový ročník. „Bude pre nás výnimočný, keďže ho prvýkrát organizujeme spoločne so slovenským partnerom. Toto je príležitosť na prezentáciu kultúrnych premien Slovenska, s ktorými vás určite ešte zoznámime. Máme tu ako ambasádorku speváčku Marcelu Molnárovú, ktorá je pre nás vrcholom slovenského kultúrneho zážitku. Takže slovenský nástup do spoločného projektu je graciózny vrátane skvelej premeny z Kopčian. Je nám veľkou cťou, že projekt môžeme naplno rozbehnúť už aj so Slovenskom,“ uviedla vedúca spolku Cestami Proměn Drahomíra Kolmanová.

Ja som lokálpatriot aj pre Čechy aj je pre Slovensko. Tým, že mám v Čechách veľkú časť rodiny, ale rovnako milujem aj moju krajinu Slovensko, kde ma podporovali moji rodičia. Musím vyzdvihnúť toto podujatie. Je obrovské množstvo ľudí, ktorí chcú pomôcť, aby región dobre vyzeral, aby sme sa mohli popýšiť pred celým svetom. Mne jedine ľúto, že už nie sme Československo, lebo mať 15 miliónový trh je pre každého speváka radosťou. Ale verím, že sme zostali stále bratskými národmi,“ doplnila pre NaZahori.sk ambasádorka projektu, speváčka Marcela Molnárová.

Novým partnerom projektu sa za Slovensku stranu stalo Združenie samosprávnych krajov SK8. „Individuálne aj ako spoločnosť nesieme za udržiavanie a zveľaďovanie kultúrneho a historického dedičstva zodpovednosť. Som presvedčený, že aj vďaka tejto spolupráci sa podarí ešte viac spropagovať projekt a vytvoriť podmienky aj pre širšiu medzinárodnú propagáciu historických a kultúrnych pamiatok našich miest a obcí ako aj prírodných krás,“ informoval o začiatku spolupráce predseda SK8 a Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Slávnostná vojenská prísaha uzatvorí vjazd k Mohyle Štefánika

Súčasťou spomienkovej udalosti pri príležitosti 105. výročia úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika bude aj slávnostná…

1 hodinu ago

Cez víkend budú tradičné Kvetinové dni Kátov

Obec Kátov sa aj tento rok chystá privítať jar vo veľkom štýle. XXII. ročník Kvetinových…

4 hodiny ago

Tragická nehoda motocyklistu na Záhorí

Z poslednej jazdy sa už nevráti. Dopravní policajti zo Senice vyšetrujú včerajšiu tragickú dopravnú nehodu,…

5 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Vzťah koňa a človeka, alebo aký je život s koňmi

Aký je život s koňmi? Dozvedieť sa to môžete už túto sobotu 11. mája 2024…

6 hodín ago

Myjava: Zlúčenie dvoch základných škôl pod jeden subjekt

V pondelok 29. apríla 2024 sa po druhýkrát v mesiaci stretli na mestskom úrade poslanci…

6 hodín ago

Prezidentka je na rozlúčkovej návšteve Ukrajiny

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes (10.5.2024) pricestovala na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny, pred ukončením svojho mandátu.…

7 hodín ago