Senica

📷 📺 Múzeum Senica má novú expozíciu

Históriu Českej cesty chce mesto priblížiť mladým predovšetkým komiksovými animáciami. Múzeum Senica ponúka návštevníkom novú expozíciu známej obchodnej cesty s názvom Česká cesta.

Česká cesta je názov pre stredovekú obchodnú cestu, ktorá spájala Prahu a Budín (dnešná Budapešť) a prechádzala územím dnešného juhozápadného Slovenska. Bola súčasťou dlhšej európskej obchodnej cesty vedúcej z juhovýchodnej Európy až k brehom Atlantického oceánu. Je plná zaujímavých i vzrušujúcich príbehov. Formovala naše i európske dejiny a ovplyvnila životné osudy mnohých jednotlivcov.

Nová interaktívna expozícia návštevníkov Múzea Senica prevedie príbehmi obchodnej Českej cesty od jej vzniku až takmer po súčasnosť. „Na upgrade interaktívnej expozície Českej cesty v našom mestskom múzeu sme pomýšľali prakticky už od jeho otvorenia v auguste v roku 2020, nakoľko sme boli pri jej tvorbe limitovaní financiami. Preto, akonáhle Trnavská župa prejavila záujem o spoluprácu a finančnú spoluparticipáciu, pustili sme sa do prípravy novej koncepcie súčasnej expozície,“ vysvetľuje primátor mesta Senica Martin Džačovský.

Múzeum Senica, nová expozícia Zdroj: NaZahori.sk
Múzeum Senica, nová expozícia Zdroj: NaZahori.sk
Múzeum Senica, nová expozícia Zdroj: NaZahori.sk
Múzeum Senica, nová expozícia Zdroj: NaZahori.sk
Múzeum Senica, nová expozícia Zdroj: NaZahori.sk
Múzeum Senica, nová expozícia Zdroj: NaZahori.sk

„Samotná realizácia a produkcia novej expozície o Českej ceste pripomínala vznik filmu, podieľal sa na ňom kreatívny tím scenáristov, animátorov, grafikov, ilustrátorov, kameramanov i režisér. Všetko pod dohľadom odborného poradcu a historika Vladimíra Petroviča. V rámci projektu sme však spolupracovali aj so Západoslovenským múzeom v Trnave a Vlastivedným múzeom v Galante, ako aj ďalšími historikmi“ odkrýva pozadie vzniku animovanej interaktívnej expozície Českej cesty manažérka mesta Senica Ľubica Kadlec Melišová.

Samotné spracovanie expozície je moderné, komiksového typu so skutočnými zábermi trasy Českej cesty. Animované, ozvučené a zábavné spracovanie expozície by rado pritiahlo pozornosť predovšetkým mladších návštevníkov, u ktorých chceme prebudiť záujem o našu históriu,“ dodáva primátor Senice M. Džačovský.

Nová expozícia Českej cesty je spracovaná v troch jazykových mutáciách: slovenčine, angličtine a maďarčine. Na autorskom projekte prípravy expozície sa finančne podieľal Trnavský samosprávny kraj a mesto Senica.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

19 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

21 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

22 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

1 deň ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

2 dni ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago