Závod

FS Lanšper: Kurz záhoráckeho tanca v máji a júni v Závode

Folklórna skupina Lanšper organizuje pre záujemcov kurz záhoráckeho ľudového tanca, na ktorom sa bude vyučovať starý párový tanec “slovenská”. „Tancoval sa ešte začiatkom 20.storočia a kedysi to bol národný tanec Slovákov – veľmi svieži a sofistikovaný,“ dopĺňajú organizátori. 

Kurz začína 17.5.2023 a bude sa konať každú stredu od 18:30 do 20:00 v tanečnej sále Kultúrneho domu Závod. Môžu sa ho zúčastniť členovia folklórnych súborov, ale aj úplní začiatočníci, v ideálnom prípade páry. V prípade väčšieho záujmu, je možné robiť kurzy aj v piatok. Cieľom kurzu je plnohodnotne pochopiť podstatu daného tanca a naučiť sa k nemu viažuce sa tanečné piesne. A samozrejme, spáliť aj nejaké kalórie. 

Na poslednej hodine, ktorá bude v sobotu 1.7.2023, budete môcť nadobudnuté znalosti a zručnosti zúročiť priamo pred živou muzikou na podujatí Bezchleba hody v Závode. Cena za 8 lekcii je 40 eur. Celá suma sa platí po prvej ukážkovej lekcii – ak záujemca bude chcieť v kurze pokračovať. Kapacita kurzu je max. 16 osôb. V prípade otázok a prihlásenia sa na kurz: Kontakt mobil  0905 872 452 alebo mailom na lansper@lansper.sk.

Škola záhoráckych tancov

Záhorie je pre folkloristov neprebádané a neznáme územie. Pre mnohých ho stelesňuje predovšetkým dychovka či ťahavé piesne k poháru vína. Je to však trochu zložitejšie. Ten kto chce rozoznať a pochopiť tanečné a piesňové vrstvy zo Záhoria, musí pátrať hlbšie v minulosti. 

Každá dedina je svojím spôsobom unikátna a folklórne telesá by sa mali snažiť o čo najvernejšiu prezentáciu miestnych piesní, zvykov, krojov a tancov (prehľad tu). Na  tanečných kurzoch a workshopoch máte možnosť naučiť sa záhorácke ľudové piesne a tance. Je jedno či ste folklórne zoskupenie alebo len nadšení jednotlivci.

Vyučovať budú lektori školy tanca

Kristína Polachová pochádza zo Skalice, kde začínala v detskom súbore Skaličánek. Vyštudovala tanečné konzervatórium a v súčasnosti je študentkou etnológie (ÚMKTKE) v Nitre. Je učiteľkou ľudového tanca na ZUŠ v Trnave a pôsobí ako umelecká vedúca v UFS Trnafčan. Dvakrát získala v páre strieborné pásmo na celoslovenskom kole súťaže Šaffova ostroha.

Alexander Krajčír pochádza zo Závodu a už ako 5-ročný “pričuchol” k miestnemu dedinskému folklóru. V roku 2015 založil občianske združenie a folklórny portál Záhorácky folklór. Po pôsobení vo folklórnych súboroch v Bratislave spoluzaložil v roku 2016 Folklórnu skupinu Lanšper, ktorú aj vedie.  Trikrát zvíťazil v páre v krajskom kole súťaže v ľudovom tanci Šaffova ostroha a reprezentoval Záhorie na celoslovenskom kole. Od roku 2017 s rodinou rekonštruuje ľudový Dom 1890 v Závode. Hrá na husle, violu, kontrabas, gitaru, basgitaru a bicie.

Bea Krejčiová pochádza z Borského Mikuláša a rázovitému “búranskému” folklóru sa venuje od detstva. Pôsobila v Obecnom kultúrnom spolku SLZA, ktorý prezentuje miestny folklór a tradície. Skúsenosti zbierala aj rôznych na tanečných domoch a kurzoch. Získala certifikát tanečného pedagóga Petra Lévaia. V súčasnosti je umeleckou vedúcou Detského folklórneho súboru Studnička v Borskom Mikuláši. ktorý vedie od roku 2016.

zdroj: Folklórna skupina Lanšper

Angelika Kmecová

Recent Posts

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

5 hodín ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

7 hodín ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

10 hodín ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

12 hodín ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

1 deň ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

1 deň ago