Lozorno

Futbalový turnaj na Záhorí pre lepšiu budúcnosť mladých Rómov

V piatok 13.10.2023 sa uskutoční na Záhorí futbalový turnaj EQUAL CUP pod záštitou organizácie Človek v ohrození, s účasťou žiakov aj z Lozorna a Plaveckého Štvrtka.

V rámci projektu Lepšia budúcnosť pre mladých Rómov, ktorý je financovaný Nadáciou Volkswagen Slovakia, pracuje organizácia Človek v ohrození s mladými ľuďmi z marginalizovaných rómskych komunít (MRK) na západnom Slovensku, a to primárne na Záhorí.

Cieľom tohto projektu je motivovať týchto mladých ľudí k správnemu výberu strednej školy, pomáhať im k získaniu prvých pracovných skúseností a celkovo ich uvádzať do sveta odborného vzdelávania a práce.

Lepšia budúcnosť pre mladých Rómov

Rómske deti pochádzajúce zo sociálne marginalizovaného prostredia na Slovensku vstupujú do školského systému s početnými znevýhodneniami, najmä z dôvodu, že pochádzajú z menej podnetného prostredia. Úroveň vzdelania v MRK je dlhodobo veľmi nízka. Počiatočné znevýhodnenie podporované štandardizovaným vzdelávacím systémom prispieva k predčasnému ukončeniu školskej dochádzky, čím sa rómske deti dostávajú do začarovaného kruhu sociálneho vylúčenia a chudoby, pričom možnosť zamestnať sa je pre nich následne veľmi obmedzená.

Človek v ohrození v rámci daného projektu preto intenzívne spolupracuje s vybranými základnými školami a motivuje ich žiakov k pokračovaniu v štúdiu na stredných odborných školách, aby mali lepšiu vyhliadku na plnohodnotné zamestnanie, ako ich rodičia či príbuzní.

Turnaj EQUAL CUP na Záhorí

Práve v súvislosti s daným projektom organizuje Človek v ohrození v spolupráci s Nadáciou Volkswagen Slovakia futbalový turnaj s názvom EQUAL CUP na Základnej škole Lozorno, zajtra v čase od 9:00-14:00 h.

Turnaja sa zúčastnia  základné školy zo Záhoria Lozorno a Plavecký Štvrtok. Ďalej Základná škola Zlaté Klasy, Duálna akadémia (SOŠ Automobilová) z Bratislavy a tím spoločností Volkswagen Slovakia, Lenovo a TESCO. Títo zamestnávatelia, ktorí sa turnaja zúčastnia, aktívne ponúkajú žiakom exkurzie, brigády či inú formu podpory.

 „Equal Cup organizujeme, aby sme spojili všetkých aktérov nášho projektu. Projekt úspešne prepája základné školy spolu so strednou školou, na ktorú môžu žiaci v budúcnosti nastúpiť na štúdium so zamestnávateľmi, ktorí sú súčasťou exkurzií a programov, ktoré v projekte realizujeme. Stretnú sa v ňom deti a dospelí a prepája sa tu svet vzdelávania so svetom práce. Verím, že na konci turnaja budú všetci priatelia a že si to spolu užijeme“, uvádza Michaela Mudroňová z organizácie Človek v ohrození.

zdroj: Človek v ohrození

Cieľom turnaja je prepojiť svet žiakov

Cieľom turnaja je prepojiť svet žiakov, ktorí sa budú čoskoro rozhodovať o svojom ďalšom vzdelávaní práve so zamestnancami zapojených firiem, aby zažili, že nielen pri hre sme si všetci rovní a príležitosť môže dostať každý.

Angelika Kmecová and Tlačová správa

Recent Posts

V sobotu cyklistické preteky Šaštínske kolečko

V sobotu 11.mája 2024 sa v rekreačnej oblasti Gazárka v Šaštíne - Strážach uskutoční 5.…

3 hodiny ago

Pre poškodený cyklochodník sa stretli zainteresovaní vo Vysokej pri Morave

Poškodenie cyklochodníka v BSK. Cyklotrasa EuroVelo 13, známa aj ako trasa Železnej opony, prechádza cez…

4 hodiny ago

📺BSK: Aké zmeny prináša novela stavebného zákona?

Od 1. apríla 2024 nadobudla účinnosť novela stavebného zákona, ktorá prináša viaceré dôležité zmeny. So…

7 hodín ago

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

1 deň ago

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

1 deň ago

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

1 deň ago