Categories: Gbely

Gbely: Poslanci budú rokovať o Kúcanke aj o audiovizuálnom zázname zo zastupiteľstva

Primátor Jozef Hazlinger zvolal zasadnutie Mestského zastupiteľstva v meste Gbely na stredu 15.1.2020 od 19:00 hodiny v obradnej sieni mestského úradu.

Program MsZ 15.1.2020

 

Hlavné body zhrnula poslankyňa mesta Gbely Petra Horinková na sociálnej sieti FB Gbelskí poslanci 10.1.2020 takto:

1. KÚCANKA – návrh uznesenia od Tomáša Papánka: Bez súhlasu MZ nie je možné nijako nakladať s pozemkami registra E-KN parc.č. 5614/1 zapísanom na LV 2070 Mesta Gbely a majetkom na nich a to až do riadnej zmeny územného plánu mesta Gbely. Poľnohospodárska produkcia nie je podmienená súhlasom MZ.

2. KAMEROVANIE – návrh od Evy Volkovej: Z rokovania mestského zastupiteľstva sa vyhotoví do 10 dní audiovizuálny záznam, ktorý bude dostupný na stránke mesta a zápisnica, ktorá obsahuje záznam o tom, kto viedol rokovanie, počet prítomných poslancov, program zasadnutia, stručný a vecný obsah rokovania a prijaté uznesenia, počty hlasov pri jednotlivých hlasovaniach s uvedením mena poslanca.

“Ak vám nie je jedno, čo sa v tomto meste deje, prosím, príďte. Nezáujem občanov a slabá účasť na zastupiteľstvách je to, čo súčasnému vedeniu vyhovuje,” vyzvala poslankyňa Horinková.

Foto: Tomáš Papánek‎ Kultúra v Gbeloch 27.12.2019

KÚCANKA – CELÁ STORY

“Tento príspevok bude trošku dlhší, ale chcem, aby v ňom bolo všetko, čo by ľudia mali vedieť,” Petra Horinková zverejnila na FB Gbelskí poslanci 9.1.2020.

1. Prvý krát sa o Kúcanke začalo hovoriť na zastupiteľstve 27.5., kedy sa schvaľovalo odkúpenie pozemkov o výmere cca 45000m2 – na výstavbu nových rodinných domov. Na tomto pozemku sa nachádza aj Kúcanka. Už vtedy sme sa niektorí poslanci ozvali, že nechceme, aby sa zavážala a boli by sme boli radi, keby sa zrevitalizovala a stala sa miestom odpočinku pre ľudí, ktorí tam bývajú, aj pre ľudí, čo idú z Adamova po cyklotrase (lavičky, chodník, nejaká hojdačka..)

2. V júni sme oslovili CHKO Záhorie s prosbou o zmapovanie tejto lokality. Z ich správy, ktorú sme zverejnili a poslali poslancom aj mestu vyplývalo,že sa tu vyskytujú chránené obojživelníky a hniezdi tu viacero vtákov.

3. Na FB sme spustili anketu s otázkou, čo s Kúcankou ďalej. 112 ľudí hlasovalo za revitalizáciu, 8 ľudí za zavezenie a urobenie parku v tých miestach, 3 ľudia za zavezenie a stavanie domov.

3. 15.8. (11 dní pred zastupiteľstvom) sa na Kúcanke objavil prvý báger, ktorý ju začal zavážať – bez ohľadu na zvieratá, ktoré tam boli… a čo mladé zutekalo a čo staré nevládalo.. videli sme vyletovať splašené vtáky, malý chlapček sa spýtal, čo urobili s rybičkami, ktoré tam žili…

Viacerí poslanci sme utekali na mestský úrad, márne. Skupinka občanov a poslancov sme písali sťažnosti a podnety – na slovenskú inšpekciu životného prostredia, na CHKO, na životné prostredie na kraj, do televízie, všade, kde sa dalo… po pár dňoch práce ustali, z Kúcanky ostala len slabá polovica…. 

4. 26.8. bolo ďalšie zastupiteľstvo, na ktorom sa diskutovalo o Kúcanke. Poslanci jednohlasne odsúhlasili nasledujúce uznesenie:

MsZ žiada mesto Gbely, aby informovalo poslancov mailovou formou o krokoch, ktoré súvisia s úpravou lokality Kúcanka minimálne týždeň pred začatím konania.

5. 27.12. – deň po Vianociach sa na Kúcanke objavili ďalšie bagre – teraz rovno 2 – bez akéhokoľvek predchádzajúceho informovania poslancov, z vôle jedného človeka. Bola zavolaná polícia, ktorá práce stopla, nakoľko mestu chýbalo viacero povolení.

6. 30.12. bola všetkým poslancom doručená kópia súhlasu so zavážaním Kúcanky. Tento súhlas je však podmienený 3 bodmi:

  • práce musia byť realizované mimo hniezdenia (august- február)
  • vykoná sa záchranný prenos obojživelníkov (4stranová príloha)
  • mesto vybuduje náhradnú vodnú plochu v min. výmere 1500m2

Pýtam sa, kam pán primátor presťahoval zachránené živočíchy? Možno mu krivdím a má ich u seba v kancelárii 🙂 Kde a kedy sa bude budovať náhradná vodná plocha? Koľko bude mesto stáť zavezenie a vybudovanie novej mokrade? Zdravý rozum napovedá, že zrevitalizovanie tej starej by zrejme vyšlo menej.

7.31.12.podpísalo 8 poslancov žiadosť o zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva s najdôležitejším bodom Kúcanka. Na tomto MsZ sme žiadali prijať uznesenie, že mesto nemôže nakladať s pozemkami v lokalite Kúcanka bez súhlasu MsZ až do riadnej zmeny územného plánu. Pretože v územnom pláne sú to stále plochy na rekreáciu a šport, v katastre vodná plocha.

8. namiesto zvolania zastupiteľstva sme sa dnes dočkali ďalšieho zavážania… pekne potichu, v čase, keď sú všetci v práci… zas a znova rozhodnutie jedného človeka…

“Aby bolo jasné, my ako poslanci rozhodne nie sme proti výstavbe. Chceme, aby mladí ľudia dostali možnosť postaviť si svoje domy a založiť si rodiny. Ale musíme kvôli tomu zničiť aj ten kúsok prírody, ktorý tu máme? Musíme likvidovať vodu, vytínať stromy, zabíjať zvieratá? Bude nám dobre v betónovej džungli, dom na dome bez akejkoľvek zelene? Naozaj to chceme? A v neposlednej rade, môže o všetkom rozhodovať jediný človek?,” pýta sa Horinková.

zdroj: FB  Petra Horinková / Gbelskí poslanci 

Redakcia

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

8 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

9 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

10 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

11 hodín ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

11 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

13 hodín ago