Holíč

Historickým expresom z Brna cez Holíč a Zohor do Plaveckého Podhradia

Vyraziť na zážitkovú jazdu môžete v lete záhoráckym historickým expresom. Informuje o tom Bratislavský samosprávny kraj (BSK).

Legendárny československý motorák radu 851 vyrazí z Brna do Plaveckého Podhradia 29. 6. 2024. Trať bude viesť po Vlárskej dráhe do Veselí nad Moravou, odkiaľ bude motorák ďalej putovať cez Holíč a Zohor priamo až do Plaveckého Podhradia. Cestou späť do Brna si cestu skráti cez Hodonín a Čejč.

“Počas jazdy sa môžu cestujúci tešiť na niekoľko organizovaných fotozastávok,” dopĺňa Bratislavský kraj.

Cestovné lístky a cena

Kapacita vlaku je obmedzená. Na celú akciu platí jednotná cena 2500 Kč (100 EUR) za 1 osobu. V cene celodenného lístka je trasa Brno – Plavecké Podhradie – Brno. Neplatia tu žiadne zľavy. Dieťa do 6 rokov cestuje zadarmo bez nároku na miesto a z kapacitných dôvodov iba na vyhlásených úsekoch. Platí pravidlo, že k jednému kúpenému cestovnému lístku môže cestovať jedno dieťa. Preprava detských kočíkov a bicyklov je vylúčená. Zmena trasy a vozidla je vyhradená.

Cestovné lístky si môžete zakúpiť kliknutím na TENTO ODKAZ.

Fotopas

Pre železničných fanúšikov, ktorí sa chcú vydať náš vlak pri akcii fotografovať a týmto spôsobom nás podporiť, pripravili organizátori obľúbený fotopas. Ide o príspevok na aktivity spolku Retrotrain. Každý fotopas je navyše zaradený do tomboly o zaujímavé ceny. Výška príspevku je dobrovoľná, minimálna čiastka je 200 Kč (8 EUR). Fotopas je možné zakúpiť prostredníctvom formulára na webe retrotrain.cz.

Cestovný poriadok

StanicaPríjazdOdjazdPoznámka
Brno dolní nádraží7:55nástup
Veselí nad Moravou9:4910:00nástup
Holíč nad Moravou10:34nástup
Kúty11:00nástup
Malacky11:35nástup
Zohor11:47nástup
Plavecké Podhradie12:3212:37nástup / výstup
Lozorno13:2713:35nástup / výstup
Plavecké Podhradie14:1314:30nástup / výstup
Zohor15:16výstup
Kúty15:55výstup
Hodonín16:30výstup
Zaječí
Brno dolní nádraží18:35výstup

Historické vozne radu 850 a 851

Vlaky motorákov rady 850 a 851 sú typickým predstaviteľom motorových vozidiel, ktoré boli dlhé roky bežnou súčasťou železničnej dopravy na Slovensku aj v Českej republike. Tieto motorové vozne boli vyrobené v 80. rokoch 20. storočia a slúžili najmä na menej frekventovaných regionálnych a lokálnych tratiach. Charakteristické boli svojim špecifickým dizajnom a farebným prevedením.

Motoráky rady 851 majú pomerne jednoduchú konštrukciu a boli navrhnuté s dôrazom na spoľahlivosť a jednoduchú údržbu. Ich interiér bol navrhnutý s cieľom poskytnúť základné pohodlie pre cestujúcich, čo zahŕňa sedadlá, malé odkladacie priestory a jednoduché osvetlenie. Vlaky tejto rady boli vyzbrojené dieselovými motormi, ktoré im umožňovali dosahovať dostatočné rýchlosti pre regionálnu dopravu, avšak s ohľadom na ekonomiku prevádzky a nízke náklady na údržbu.

V súčasnosti už boli motorové vozne radu 850 a 851 boli vyrazené z aktívnej služby alebo nahradené modernými vozidlami. Napriek tomu si niektoré kusy zachovali svoje miesto v rámci historických a nostalgických jazd, kde slúžia ako pripomienka minulých čias železničnej dopravy. Pri týchto príležitostiach môžu nadšenci železníc a história cestovať v týchto historických vozidlách a znovu zažiť atmosféru cestovania z minulosti.

Štvornápravové motorové vozne radu 850 boli určené pre osobnú dopravu, motorové vozne radu 851 boli výkonnejšie a pôvodne boli určené pre rýchlikovú dopravu. Motorové vozne (radu 850 a 851) majú batožinový oddiel s plochou 9 m2.

Tieto motorové vozne Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) už vyradila z prevádzky. V súčasnosti je na tratiach ŽSR v prevádzke jediný motorový vozeň 850.018 (Túlavá).

Zdroj a foto: Retrotrain, zeleznicne.info, Michal Feik BSK

Angelika Kmecová

Recent Posts

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

1 hodinu ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

3 hodiny ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

22 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

1 deň ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

1 deň ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

1 deň ago