Categories: Holíč

Holíč: Mestské zastupiteľstvo zažilo prvú roztržku

V Holíči sa 1. riadne mestské zastupiteľstvo (MsZ) v novom zložení 5.2.2019 venovalo viacerým témam, najväčší nesúlad sa ukázal pri téme mestských novín Holíčan.

Zastupiteľstvo začalo splnením sľubu poslanca Igora Bartošíka, ktorý chýbal na ustanovujúcom MsZ . Následne bol Bartošík odhlasovaný aj do mestskej rady.

Potom primátor Zdenko Čambal informoval o zmenách v rozpočte mesta, ktoré sa udiali v závere roku 2018, čo sa týkalo v podstate formálnych prevodov medzi jednotlivými položkami.

Poslanci v rokovaní zastupiteľstva schválili spoločný projekt s rakúskym mestom Hollabrunn  – Ausblickmit Weitblick. Zmena nastala v spoluúčasti na projekte, keď sa Holíč bude podieľať na projekte nie 5 % ale 22 %, čo znamená nárast zo 40.000 eur na 127.238,97 eura. Celkové oprávnené výdavky projektu budú 578.354,97 eura, z čoho má ísť viac ako 300.000 na propagáciu.

Ako vysvetlila vedúca oddelenia regionálneho rozvoja a dotačnej politiky tamojšieho mestského úradu Katarína Turečková , v tejto položke sú viaceré podpoložky od publicity, tlmočenia a prekladov, zabezpečenia verejného obstarávania, výmenného pobytu detí, ale aj zabezpečenie výstav diel kováčskeho a drotárskeho sympózia a mnoho ďalšieho. Za projekt zahlasovali až na Mareka Šefčíka, ktorý sa zdržal, všetci prítomný poslanci.

Druhým projektom, ktorý MsZ schválilo bol projekt Zlepšením technického stavu odbornej učebne a školskej knižnice prispejeme k rozšíreniu znalostí a vedomostí žiakov základnej školy pre ZŠ Školská. Ak ho Holíč získa, sú naplánované drobné stavebné úpravy knižničných priestorov a jej nové vybavenie a ako aj drobné stavebné úpravy  IKT učebne s novým vybavením a učebnými pomôckami v celkovej sume 61797,94 eura, z čoho mesto spolufinancuje projekt vo výške 5 % v sume 3089,90 eura.

Nasledovali tajné voľby členov komisií, po ktorých prišiel v bode rôzne na pretras mestský časopis Holíčan.

Poslanec Šefčík vyčítal primátorovi, že ide o prezentáciu jedného muža, čiže primátora. Rovnako mu vyčítal, že porušuje Všeobecne záväzné nariadenie, keď rozhoduje o veciach miesto redakčnej rady a že svojvoľne zmenil periodicitu z dvojtýždenníka na mesačník. Voči tomu sa primátor ohradil, že neporušil žiadny zákon.

Kontrolórka mesta Hana Vitásková obhajovala kroky primátora a odvolávala sa na mediálny zákon, že ten už pojem redakčná rada nepozná. Po viacerých slovných prestrelkách sa riešenie problému okolo Holíčana presunulo na ďalšie MsZ.

Okrem toho poslanec Šefčík navrhol, aby sa MsZ konali v neskoršom čase, čo sa rovnako nestretlo s pochopením u primátora, viac naklonený bol k návrhu, aby sa z každého MsZ robil videozáznam, ktorý by sa potom zverejnil na stránkach mesta.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Aktuálne: Kriminálka je pri náleze tela a zranenej ženy v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

17 minút ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

2 hodiny ago

Vrtuľníková záchranka dnes večer zasahovala v Malackách

Záchranársky vrtuľník z Bratislavy bol v piatok (26.4.2024) večer vyslaný na Záhorie do Malaciek na…

11 hodín ago

Cez víkend čaká vodičov obmedzenie na D2 v smere od Záhoria

Polícia Slovenskej republiky vydala upozornenie pre vodičov na víkend ohľadom dopravného obmedzenia na diaľnici D2.…

12 hodín ago

Tajomstvo 300-ročnej lipy: Svedok histórie obce Smrdáky

V malebnej kúpeľnej obci Smrdáky na Záhorí, známej svojimi liečivými prameňmi, stojí výnimočný prírodný pamätník…

16 hodín ago

Stretnutie s históriou: Zaujímavé príbehy Záhorákov v Amerike

Cyklus Stretnutie s históriou v Malackách pokračuje v máji prednáškou na tému Zaujímavé príbehy Záhorákov…

17 hodín ago