Holíč

Holíč: Zomrela vojnová veteránka pani Ailsa Domanová

V pondelok zomrela výnimočná žena Ailsa Domanová, vyznamenaná britskou kráľovnou za služby veteránom 2. sv. vojny. Posledné roky svojho života prežila v Holíči na Záhorí. Informáciu o úmrtí zverejnil Vojenský historický ústav Bratislava (VHÚ).

22. mája 2023 zomrela pani Ailsa Domanová, jediná žena so slovenským občianstvom vyznamenaná britskou kráľovnou Alžbetou II. štátnym vyznamenaním Rad Britského impéria. „Vyznamenanie dostala za služby veteránom 2. svetovej vojny a osobný prínos k formovaniu bilaterálnych vzťahov medzi SR a Spojeným kráľovstvom,“ dopĺňa VHÚ. Pani Ailsa posledné roky svojho života strávila v Senior Dome Terézia v Holíči, kde ju vo februári tohto roka navštívil veľvyslanec Spojeného kráľovstva na Slovensku Nigel Baker.

Bola iniciátorkou pamätníka účastníkom západného odboja, ktorý v roku 2003 odhalili na Šafárikovom námestí v Bratislave. Viac ako sedem desaťročí bol jej život spätý so Slovenskom. “Jej prítomnosť na mnohých našich spomienkových podujatiach bola pre nás vzácna. Rovnako ako jej životný príbeh,“ zverejnil historický ústav.

Pani Ailsa sa narodila v roku 1927 a jej mladosť výrazne poznačili udalosti 2. svetovej vojny. Ako zdravotná sestra Červeného kríža pomáhala s ošetrovaním ranených. Počas vojny sa v Anglicku zoznámila so svojim budúcim manželom Alexandrom Domanom, československým dôstojníkom a hrdinom protifašistického odboja. Dvojica sa po vojne odsťahovala do ČSR. “Po nástupe komunistického režimu boli obaja perzekvovaní. V bývalom Československu Ailsa Domanová pomáhala vdovám a manželkám prenasledovaných veteránov západného odboja,” konštatuje VHÚ.

V roku 2006 bola A. Domanová vyznamenaná Radom Britského impéria. V roku 2007 ju prezident Slovenskej republiky vyznamenal Radom Bieleho dvojkríža III. triedy za celoživotné zásluhy o rozvoj slovensko-britských vzťahov.

zdroj: Vojenský historický ústav Bratislava

Angelika Kmecová

Recent Posts

Upozornenie: Vodičov čaká týždeň obmedzení od Kútov na D2

Na diaľnici D2 od Záhoria za Kútmi v smere do Bratislavy bude počas budúceho týždňa…

9 hodín ago

V stredu pochod Sobotištská 15-ka

V stredu sa uskutoční tradičný, tento rok už 40. ročník, turistického pochodu Sobotištská pätnástka. Informujú…

11 hodín ago

Upozornenie: Hraničný most na Záhorí bude uzatvorený

Slovenská správa ciest (SSC) informuje o uzávierke hraničného mosta cez rieku Morava medzi Slovenskom a…

13 hodín ago

Aktuálne: Obmedzenie dopravy pre nehodu na Pezinskej Babe

V klesaní z Pezinskej Baby v smere od Perneku na Pezinok dopravná nehoda v zákrute,…

16 hodín ago

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

20 hodín ago

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

1 deň ago