Senica

OOCR Záhorie: Jubilejný Štramák fest dnes na senickom letisku

V sobotu 2.júla 2022 môžete navštíviť jubilejný 10. ročník tradičného pivného festivalu Štramák fest, na ktorom sa prezentujú domáce minipivovary. Podujatie je po prvýkrát na senickom letisku.

História festivalu sa začala v roku 2013

História festivalu sa začala v roku 2013, keď sa uskutočnil jeho prvý ročník. “Takmer všade boli v móde októberfesty, my sme sa rozhodli pre Štramák fest, podľa názvu nášho pivovaru a termín sme zvolili na začiatku letných prázdnin. Pri prvom ročníku sa na ňom zúčastnilo osem malých slovenských pivovarov, tento rok to bude 11,” ozrejmil organizátor podujatia Miroslav Riška majiteľ minipivovaru Štramák.

Miroslav Riška majiteľ minipivovaru Štramák zdroj: stramak.sk

Kultúrny program, folklór či detská zóna

Na návštevníkov okrem samotnej prezentácie pivovarov čaká aj kultúrny program. „Vystúpia skupiny Inekafe, Zóna A či Beštiálna radosť ale aj ďalšie. Chýbať nebudú ani detská zóna a súčasťou bude aj folklór. Ľudovú kultúru odprezentuje formou vystúpení občianske združenie Pruclek, ktoré sa snaží do Senice vrátiť folklór a krojovú zábavu,“ doplnil Riška.

Štramák fest 2021 zdroj: MSKS Senica

Podujatia s minipivovarmi sú atraktívne pre turistov

Kvalitu destinácie zdvíhajú na vyššiu úroveň aj podujatia, kde sa predstavujú domáci remeselníci. „V tomto prípade ide o miestne pivovary, ktorých výrobky sú pre konzumentov čoraz atraktívnejšie a stávajú sa reálnou alternatívou veľkým pivovarom. Takéto podujatia v spojení s miestnym folklórom a kultúrnym programom navyše lákajú do regiónu Záhoria turistov, ktorí sa na takéto akcie špecializujú,“ uviedol predseda Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie Martin Lidaj.

Festival na letisku s kyvadlovou dopravou

V začiatkoch sa podujatie uskutočňovalo na Kunovskej priehrade, neskôr sa festival presťahoval do mesta a tento rok bude mať premiéru na letisku. „V meste vzniklo viacero nových podujatí na mieste, kde sme organizovali posledné ročníky. Máme predovšetkým záujem posunúť festival opäť o úroveň vyššie a to nám umožnia aj priestory na letisku. Počas podujatia, ktorého začiatok je naplánovaný na 12.00 h bude premávať z autobusovej stanice kyvadlová doprava,“ informoval hlavný organizátor minipivovar Štramák.

Primátor mesta Senica Martin Džačovský: „Teší ma rast tohto festivalu a gratulujem im k jubilejnému ročníku. Aj preto sme podujatie tento rok podporili vyššou dotáciou. Verím, že priláka ľudí nielen z nášho mesta, ale i zo širšieho okolia.“

Zoznam vystavovateľov / pivovarov

  • Wywar, Holíč
  • Hellstork, Myjava
  • Sessler, Trnava
  • Svätojánsky pivovar, Moravský Svätý Ján
  • Mešťanský pivovar Kojetín
  • Turak a vnuk, Stará Turá
  • Vŕšky, Terchová
  • Simeon, Piešťany
  • Štramák, Senica – organizátor

Angelika Kmecová

Recent Posts

V Senici bude Regionálne centrum udržateľnej energetiky

Krajskí poslanci absolvovali v stredu 15. mája 2024 v poradí 12. riadne zasadnutie Zastupiteľstva TTSK. Poslanci schválili aj…

9 hodín ago

📺 Spoločné vyhlásenie Z. Čaputovej a P. Pellegriniho k spoločenskej situácii

Prezidentka Zuzana Čaputová sa dnes predpoludním stretla s novozvoleným prezidentom Petrom Pellegrinim. Nasledovalo ich spoločné…

13 hodín ago

Európska Cyrilo-metodská cesta vedie Záhorím

Cesta sv. Cyrila a Metoda spája kultúrne dedičstvo vyše 10 Európskych krajín a tiahne sa rozsiahlym…

13 hodín ago

Zastupiteľstvo TTSK: Župe sa darí dobre hospodáriť

Trnavskému samosprávnemu kraju (TTSK) sa darí dobre hospodáriť, využije to na modernizáciu a nové investície.…

16 hodín ago

Cykloturizmus: Európska Cesta Železnej opony vedie aj Záhorím

Cesta Železnej opony, certifikovaná kultúrna trasa Rady Európy, je diaľková cykloturistická trasa, ktorá spája až…

1 deň ago

Vrtuľníková záchranka sa vyjadrila k prevozu premiéra po atentáte

Po stredajšom rokovaní vlády v Handlovej sa strieľalo. Bol spáchaný atentát na premiéra Roberta Fica. Zasahovala…

1 deň ago