Skalica

Hutteriti navštívili miesta svojich predkov vo Veľkých Levároch a Sobotišti

V utorok 1. augusta 2023 navštívila skupina hutteritov z USA a Kanady bývalé habánske dvory vo Veľkých Levároch, Sobotišti a tiež Záhorské múzeum v Skalici.

V sprievode historika Záhorského múzea v Skalici Martina Hoferku si pozreli expozície venované habánom a na mieste spoznali lokality, kde do konca 18. storočia žili ich predkovia. Po nútenej rekatolizácii novokrstencov za vlády Márie Terézie a Jozefa II. časť, ktorá odmietla konvertovať, odišla do Ruska a v 19. storočí do Severnej Ameriky, kde žijú doteraz.

Hutteriti

Hutteriti sú komunálnou vetvou anabaptistov. Ako amiši a mennoniti majú svoje začiatky v radikálnej reformácii 16. storočia. Hutteriti sa objavili na Morave po roku 1525, kam prišli z Tirolska a Korutánska. Od mučeníckej smrti zakladateľa sekty Jakoba Huttera v roku 1536 boli Hutteriti často prenasledovaní pre svoju vieru.

Ich “zlatý vek” na Morave skončil v roku 1622, kedy boli vypovedaní z krajiny. Odišli na Slovensko, Ukrajinu a do Rumunska. Keďže Hutteriti veria v absolútny pacifizmus a spoločné vlastníctvo majetku, boli aj v neskorších dobách prenasledovaní, a nakoniec sa rozhodli spolu so skupinou mennonitov odísť do Severnej Ameriky koncom 19. storočia, a usadili sa v Teritóriu Dakoty. Z malej skupiny (asi 400 ľudí) existuje dnes asi 50 000 hutteritov v mnohých štátoch USA aj v Kanade. V Európe už neexistujú.

Návšteva skupiny hutteritov na Záhorí zdroj: Záhorské múzeum Skalica

Hutteritské komunity

Hutteriti žijú vo vidieckych komunitách, zvaných kolónie, ktorých hospodárstvo je založené prevažne na poľnohospodárstve. Súkromný majetok takmer neexistuje. Keď osada dorastie asi 100 ľudí, začnú plánovať založenie novej osady, kam sa nakoniec presunie polovica obyvateľov pôvodnej dediny. Hutteriti majú vysokú pôrodnosť. Doteraz hovoria starým nemeckým dialektom s tirolskými a slovanskými (a dnes aj anglickými) prvkami. Ich poľnohospodárske usadlosti využívajú moderné technológie, ale ich kontakt s okolitým svetom je minimálny.

Návšteva skupiny hutteritov na Záhorí zdroj: Záhorské múzeum Skalica

Dnes existujú tri hlavné vetvy hutteritov: Schmiedeleut, Dariusleut a Lehrerleut. Medzi týmito vetvami existujú rozdiely, napr. v štýle obliekania či v organizačnej štruktúre. Ich originálna doktrína je však pre všetky identická a rozdiely sú väčšinou len geografického pôvodu. Roku 2004 bolo vo svete 483 hutteritských komunít.

Návšteva skupiny hutteritov na Záhorí zdroj: Záhorské múzeum Skalica

Zdroj: Záhorské múzeum Skalica a wikipedia

Angelika Kmecová

View Comments

Recent Posts

Tragická nehoda motocyklistu na Záhorí

Z poslednej jazdy sa už nevráti. Dopravní policajti zo Senice vyšetrujú včerajšiu tragickú dopravnú nehodu,…

40 minút ago

Ekocentrum Stupava: Vzťah koňa a človeka, alebo aký je život s koňmi

Aký je život s koňmi? Dozvedieť sa to môžete už túto sobotu 11. mája 2024…

2 hodiny ago

Myjava: Zlúčenie dvoch základných škôl pod jeden subjekt

V pondelok 29. apríla 2024 sa po druhýkrát v mesiaci stretli na mestskom úrade poslanci…

2 hodiny ago

Prezidentka je na rozlúčkovej návšteve Ukrajiny

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes (10.5.2024) pricestovala na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny, pred ukončením svojho mandátu.…

3 hodiny ago

Aktuálne: Tragická nehoda uzavrela cestu v okrese Senica

Zrážka auta a motorky na Záhorí má žiaľ tragické následky. Cesta III. triedy je z…

15 hodín ago

Krojované slávnosti v Borskom Svätom Jure

Pozvánka na X. Krojované slávnosti v Borskom Svätom Jure. Deň plný folklóru s bohatým sprievodným…

18 hodín ago