Categories: Jablonka

Jablonka – história

Obec Jablonka bola do roku 1955  súčasťou Myjavy ako kopaničiarsky obvod U Baranov.

Územie obce sa nachádza na úpätí Malých Karpát, nadmorská výška obce je 292 m, najvyšší bod sa uvádza LIPOVEC- 499 m nad morom. Rozloha katastra je 1258 ha. Cez obec preteká riečka Jablonka, ktorú nazývajú aj Korytárka.

Obec má 26 osád: U Figurov, Guzice, U Zemanov, Kratina, Hopkáče, U Ušiakov, U Maliarikov. U Michaličkov, U Babiari, Kvietkové, U Jánošov, U Triančíkov, U Kubikov, U Klbečkov, U Tížikov, Podpasienok, U Mocov, U Borovských, U Maronov, U Horniačkov, Močiare, Švancarova Dolina, U Sládečkov,  dĺžka miestnych komunikácií je 36 km, lesných ciest  10 km.

V čase vzniku obce v roku 1955 mala obec viac ako 1000 obyvateľov. Počet obyvateľov neustále klesal a v priemere sme mali 475 obyvateľov, v minulom roku po odovzdaní bytov sa počet obyvateľov zvýšil na 498.

V obci je materská škola a  základná málotriedna škola ( 1.- 4. ročník).

Podľa historických zdrojov  sa osídľovanie územia našej obce začalo v druhej polovici 16-steho storočia a začiatkom 17 storočia a to klčovaním lesov a zakladaním poľnohospodárskych sídiel. Prvá písomná zmienka o území dnešnej obce sa traduje  z 1. augusta roku  1661 a to v osobitnom zemepánskom poriadku čachtického panstva, kde je napísané  : „Pasienok, ležiaci na hranici chotára Myjavy a Krajného, má zostať pre slobodné pasenie a  že sa nemajú oň biť, a to pod trestom straty hlavy.“

Ochotnícka činnosť v našej obci má dávne korene. Od roku 1930 sa začína písať história divadelného súboru BREZINKA, je veľká škoda, že svoju bohatú činnosť ukončil  tesne pred revolúciou v 89-tom. Dlhé roky hlavným režisérom a hybným motorom súboru bol pán Ján Mocko. Neskôr pán  Ján Sládeček, dnes významný divadelný pedagóg.

História našej obce sa začala písať 1. apríla v roku 1955, keď z takzvanej Veľkej Myjavy vzniklo samo mesto a 6 nových obcí. Vtedy ešte obec nebola spojená s Myjavou pevnou cestou. Bol utvorený Miestny národný výbor, ktorého prvým predsedom sa stal Pavol Horniaček  a tajomníkom Michal Chlebík. V roku 1961 preberá funkciu predsedu MNV pán Kulíšek a tajomníčka pani Kristína Borovská. Pán Kulíšek pôsobil v národných výboroch 28 rokov, z toho 22 rokov ako funkcionár v Jablonke. V roku 1983 ho vystriedal na ďalších 20 rokov pán Jozef Hajtmánek.

Až do dobudovania kultúrneho domu v roku 1967 boli kancelárie MNV umiestnené v budove starej evanjelickej školy spolu s obchodom a pohostinstvom.

V roku 1957 bola postavená požiarna zbrojnica. V roku 1960 bola elektrifikovaná celá obec. 3. októbra 1964 bol uskutočnený prvý telefónny hovor z našej obce. V roku 1976 boli dobudované cesty do Tížikov a do Rudníka, a taktiež cesta na Polianku.

Roky 1990- 2005 – sú obdobím nového usporiadania. Prvým starostom sa stáva Jozef Hajtmánek, zástupcom starostu pán Ján Talába.

V roku 1993 začína obec hospodáriť na 290 ha lesa a tým sa zlepšuje aj jej finančná situácia. V plnom rozsahu sa obnovili lesné cesty. Urobila sa rozsiahla rekonštrukcia ÚK v budove školy, Kultúrny dom dostal nový šat zvnútra i zvonka. Vymenila sa strešná krytina, je vybudovaná obecná chata, viacúčelové ihrisko. Dobudovali sa šatne na ihrisku. Väčšina ciest je poopravovaná a nemáme už prašné cesty. Vymenili sa všetky svietidlá VO za úsporné. Máme 180 svetelných bodov. Bol zavedený separovaný zber, odstránili sa divoké skládky.

Pravidelne sú poriadané výstavy ovocia a zeleniny miestnych záhradkárov, ktoré majú vysokú úroveň. Obec poriada akcie pre deti, ženy dôchodcov. Po založení začala  intenzívne pracovať Jednota dôchodcov. Zabezpečujeme stravu dôchodcom.

Roky 2006 -2015

Obec pokračuje v rozvojových  aktivitách. Vybudovali sme bylinkovú záhradku starých materí, čajovňu. Podarilo sa nám vybudovať detské ihrisko, zrekonštruovať celý športový areál. Vymenili sme strechu na miestnej škole a v podkroví vybudovali 4 nájomné byty. Podarilo sa nám prerobiť kúrenie na plne automatizovaný peletový kotol. Vynovili sme kuchyňu v kultúrnom dome, schody, vymenili okná… Budujeme náučné chodníky. Od roku 2007 aktívne spolupracujeme s Východním Slováckom a obcou Nivnice. Každoročne máme podporený minimálne 1 cezhraničný projekt spolupráce. Iste máte v pamäti recepty nášho priateľstva, kedy u nás na ihrisku vystúpilo 7 folklórnych súborov zo Slovenska a Moravy, Hasičské preteky, Sokoliarov, Rozlúčku s prázdninami, Poľovnícke dni, minuloročný Deň priateľstva a množstvo iných aktivít ako Jablonkové kumštovanie. V roku 2013 sme sa zapojili do celoslovenskej  súťaže Dedina roka a získali prestížne ocenenie „ Dedina ako Hospodár“.  Vďaka projektom sme získali malý traktorík na kosenie ihriska  a dnes vo dvore stojí jeho veľký brat. Novučičký traktor SOME so štiepkovačom.

Pravidelným podujatím sa stalo októbrové Jablonkové kumštovanie, v roku 2015 ho navštívili starostovia z celého sveta ( 17 krajín) v rámci programu pripraveného pod záštitou UNESCA v rámci združenia Čachtice-Kopanice. A tak sa naša malá dedinka stala SVETOVÁ.        

Zdroj: Obec Jablonka

Redakcia

Recent Posts

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

48 minút ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

1 hodinu ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

2 hodiny ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

3 hodiny ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

5 hodín ago

Vrtuľníková záchranka dnes večer zasahovala v Malackách

Záchranársky vrtuľník z Bratislavy bol v piatok (26.4.2024) večer vyslaný na Záhorie do Malaciek na…

13 hodín ago