Categories: Jablonka

Jablonka – história

Obec Jablonka bola do roku 1955  súčasťou Myjavy ako kopaničiarsky obvod U Baranov.

Územie obce sa nachádza na úpätí Malých Karpát, nadmorská výška obce je 292 m, najvyšší bod sa uvádza LIPOVEC- 499 m nad morom. Rozloha katastra je 1258 ha. Cez obec preteká riečka Jablonka, ktorú nazývajú aj Korytárka.

Obec má 26 osád: U Figurov, Guzice, U Zemanov, Kratina, Hopkáče, U Ušiakov, U Maliarikov. U Michaličkov, U Babiari, Kvietkové, U Jánošov, U Triančíkov, U Kubikov, U Klbečkov, U Tížikov, Podpasienok, U Mocov, U Borovských, U Maronov, U Horniačkov, Močiare, Švancarova Dolina, U Sládečkov,  dĺžka miestnych komunikácií je 36 km, lesných ciest  10 km.

V čase vzniku obce v roku 1955 mala obec viac ako 1000 obyvateľov. Počet obyvateľov neustále klesal a v priemere sme mali 475 obyvateľov, v minulom roku po odovzdaní bytov sa počet obyvateľov zvýšil na 498.

V obci je materská škola a  základná málotriedna škola ( 1.- 4. ročník).

Podľa historických zdrojov  sa osídľovanie územia našej obce začalo v druhej polovici 16-steho storočia a začiatkom 17 storočia a to klčovaním lesov a zakladaním poľnohospodárskych sídiel. Prvá písomná zmienka o území dnešnej obce sa traduje  z 1. augusta roku  1661 a to v osobitnom zemepánskom poriadku čachtického panstva, kde je napísané  : „Pasienok, ležiaci na hranici chotára Myjavy a Krajného, má zostať pre slobodné pasenie a  že sa nemajú oň biť, a to pod trestom straty hlavy.“

Ochotnícka činnosť v našej obci má dávne korene. Od roku 1930 sa začína písať história divadelného súboru BREZINKA, je veľká škoda, že svoju bohatú činnosť ukončil  tesne pred revolúciou v 89-tom. Dlhé roky hlavným režisérom a hybným motorom súboru bol pán Ján Mocko. Neskôr pán  Ján Sládeček, dnes významný divadelný pedagóg.

História našej obce sa začala písať 1. apríla v roku 1955, keď z takzvanej Veľkej Myjavy vzniklo samo mesto a 6 nových obcí. Vtedy ešte obec nebola spojená s Myjavou pevnou cestou. Bol utvorený Miestny národný výbor, ktorého prvým predsedom sa stal Pavol Horniaček  a tajomníkom Michal Chlebík. V roku 1961 preberá funkciu predsedu MNV pán Kulíšek a tajomníčka pani Kristína Borovská. Pán Kulíšek pôsobil v národných výboroch 28 rokov, z toho 22 rokov ako funkcionár v Jablonke. V roku 1983 ho vystriedal na ďalších 20 rokov pán Jozef Hajtmánek.

Až do dobudovania kultúrneho domu v roku 1967 boli kancelárie MNV umiestnené v budove starej evanjelickej školy spolu s obchodom a pohostinstvom.

V roku 1957 bola postavená požiarna zbrojnica. V roku 1960 bola elektrifikovaná celá obec. 3. októbra 1964 bol uskutočnený prvý telefónny hovor z našej obce. V roku 1976 boli dobudované cesty do Tížikov a do Rudníka, a taktiež cesta na Polianku.

Roky 1990- 2005 – sú obdobím nového usporiadania. Prvým starostom sa stáva Jozef Hajtmánek, zástupcom starostu pán Ján Talába.

V roku 1993 začína obec hospodáriť na 290 ha lesa a tým sa zlepšuje aj jej finančná situácia. V plnom rozsahu sa obnovili lesné cesty. Urobila sa rozsiahla rekonštrukcia ÚK v budove školy, Kultúrny dom dostal nový šat zvnútra i zvonka. Vymenila sa strešná krytina, je vybudovaná obecná chata, viacúčelové ihrisko. Dobudovali sa šatne na ihrisku. Väčšina ciest je poopravovaná a nemáme už prašné cesty. Vymenili sa všetky svietidlá VO za úsporné. Máme 180 svetelných bodov. Bol zavedený separovaný zber, odstránili sa divoké skládky.

Pravidelne sú poriadané výstavy ovocia a zeleniny miestnych záhradkárov, ktoré majú vysokú úroveň. Obec poriada akcie pre deti, ženy dôchodcov. Po založení začala  intenzívne pracovať Jednota dôchodcov. Zabezpečujeme stravu dôchodcom.

Roky 2006 -2015

Obec pokračuje v rozvojových  aktivitách. Vybudovali sme bylinkovú záhradku starých materí, čajovňu. Podarilo sa nám vybudovať detské ihrisko, zrekonštruovať celý športový areál. Vymenili sme strechu na miestnej škole a v podkroví vybudovali 4 nájomné byty. Podarilo sa nám prerobiť kúrenie na plne automatizovaný peletový kotol. Vynovili sme kuchyňu v kultúrnom dome, schody, vymenili okná… Budujeme náučné chodníky. Od roku 2007 aktívne spolupracujeme s Východním Slováckom a obcou Nivnice. Každoročne máme podporený minimálne 1 cezhraničný projekt spolupráce. Iste máte v pamäti recepty nášho priateľstva, kedy u nás na ihrisku vystúpilo 7 folklórnych súborov zo Slovenska a Moravy, Hasičské preteky, Sokoliarov, Rozlúčku s prázdninami, Poľovnícke dni, minuloročný Deň priateľstva a množstvo iných aktivít ako Jablonkové kumštovanie. V roku 2013 sme sa zapojili do celoslovenskej  súťaže Dedina roka a získali prestížne ocenenie „ Dedina ako Hospodár“.  Vďaka projektom sme získali malý traktorík na kosenie ihriska  a dnes vo dvore stojí jeho veľký brat. Novučičký traktor SOME so štiepkovačom.

Pravidelným podujatím sa stalo októbrové Jablonkové kumštovanie, v roku 2015 ho navštívili starostovia z celého sveta ( 17 krajín) v rámci programu pripraveného pod záštitou UNESCA v rámci združenia Čachtice-Kopanice. A tak sa naša malá dedinka stala SVETOVÁ.        

Zdroj: Obec Jablonka

Redakcia

Recent Posts

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

1 hodinu ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

16 hodín ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

18 hodín ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

22 hodín ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

23 hodín ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

2 dni ago