Kúty

Kamionisti prerušili blokádu hraníc Kúty – Lanžhot na diaľnici D2

Aktualizácia: Kamionisti prerušili blokádu…

K overovaniu informácií: Informácia o blokácii hraníc, bola v noci priamo z hraničného priechodu od organizátorov blokády UNAS, máme k tomu aj zvukové nahrávky v tom znení, ako v článku textovo vyšli …. Skôr je problém, že sami organizátori nevedia čo chcú. Ukončenie blokády už organizátori oficiálne nezverejnili…

Pôvodná správa

Kamióny cez hraničný priechod Kúty – Lanžhot na diaľnici D2 dnes neprejdú. Od polnoci ho zo slovenskej strany blokujú kamionisti zo združení slovenských autodopravcov, ktorí chcú takto protestovať proti pomalým hraničným kontrolám českých policajtov.

Tie spôsobujú niekoľkokilometrové kolóny a vodiči kamiónov sú tak nútení stráviť na ceste dlhé hodiny čakaním. Blokádu na slovensko-českých hraniciach avizovali autodopravcovia ešte v piatok. Dnes krátko po polnoci sa ich hrozby naplnili. Dôvodom sú hraničné kontroly, ktoré pred viac ako mesiacom zaviedla Česká republika pre nárast počtu nelegálnych migrantov.

Stojíme tu 6 – 7 hodín, to je zabitý čas, ktorý môžeme pracovať a je to rizikové, pozeráme sa viac-menej dozadu, do spätného zrkadla, či do nás voľakto nevletí. Seďte 7 hodín v aute bez WC-ka, bez čohokoľvek. Katastrofa, to sa nedá takto ďalej jazdiť!“ uviedol k aktuálnej situácii kamionista Tomáš.

Podľa predsedu Únie autodopravcov Slovenska Stanislava Skalu na túto situáciu viackrát upozorňovali, ale bezvýsledne. „Kvôli bezpečnosti, plynulosti cestnej premávky sme tu. Chceme požiadať českú stranu, aby sa nejakým spôsobom urýchlili vjazdy do Českej republiky, aby sa to zbytočne nezdržiavalo, a boli maximálne 20 minútové čakacie doby,“ informoval Skala.

Zatiaľ kamióny blokujú parkoviská a výjazdy na diaľnicu D2. „Ak bude naplnená kapacita, tak predpokladám, že by boli zablokované aj jazdné pruhy na diaľnici, ale kvôli bezpečnosti nemôžu byť zablokované všetky. Minimálne jeden bude pre osobné vozidlá a prípadnú rýchlu zdravotnú pomoc prejazdné,“ doplnil policajný viceprezident Damián Imre.

Blokáda má trvať 24 hodín, ale môže byť aj kratšia. „Keď tie kolóny nebudú, o 10-tej to rozpustíme a ideme domov, lebo neni naším účelom, aby sme blokovali české hranice,“ povedal Marián Urge, podpredseda Únie autodopravcov Slovenska.

Redakcia

Recent Posts

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

30 minút ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

8 hodín ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

19 hodín ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

1 deň ago

Na Záhorácku stenu slávy pribudne meno Vladimír Sedlák

Zajtra v rámci prvomájových osláv v Senici pribudne na Záhoráckej stene slávy ďalšie ozubené koliesko. Patriť…

2 dni ago

Vyhlásené pátranie po mužovi z Moravského Svätého Jána

Polícia prosí o pomoc pri pátraní. Senickí pátrači hľadajú nezvestného, 53-ročného Jacka Švandrlíka, z okresu…

2 dni ago