Categories: Holíč

Knižnica v Holíči sa snaží zvýšiť záujem o čítanie kníh

Mestská knižnica v Holíči bola úspešná v získavaní dotácií prostredníctvom projektov z Fondu na podporu umenia. Realizovala ich v spolupráci s Oddelením dotačnej politiky mesta.

Mestská knižnica okrem primárnej funkcie požičiavateľa bohatého spektra literatúry plní aj funkciu kultúrneho a spoločenského centra vzdelávania, efektívneho, zaujímavého a pre život klienta hodnotného vypĺňania voľného času. V tomto zložitom období chce nabádať pútavou a interaktívnou formou čitateľov všetkých vekových kategórií k čítaniu, a prostredníctvom interaktívnych ukážok priblížiť okrem iného aj históriu mesta Holíč. „Jednou z aktivít je projekt Leto s vôňou byliniek a kníh bolo pripraviť a realizovať kvalitné a zaujímavé aktivity pre všetky vekové kategórie návštevníkov, ktorými sme chceli podporiť záujem o literatúru. Hlavné projektové aktivity boli plánované vo viacerých líniách zohľadňujúcich rôzne cieľové skupiny,“ informovala knižnica.

Aktivity v rámci projektu

Zamerané na ženy…- „O čom čítam pod dekou“ – poetický večer s autorkou románov pre ženy Katarínou Gillerovou a „Na mužov nezabúdame“… s jedným z najznámejším slovenským autorom detektívnych románov Gustávom Murínom. O všetkom čo zaujíma súčasného muža v drsnom svete a ich nežné polovičky. Celé podujatie sprevádzalo vystúpenie hudobného zoskupenia Four Glasses.

Aktivity pre najstarších …“Zážitkové čítanie“ nielen pre seniorov v spolupráci so spisovateľom Jozefom Banášom nielen vážne o súčasnej situácii ale hlavne o jeho úspešných knihách. Besedu doplnil svojimi humoristickými glosami Pevel Lelín Nemec prezident Záhoráckej Sebjestačnej Svojpomocnej Republiky. Celým podujatím nás sprvádzali Záhorácki heligonkári.

Aktivity pre deti s názvom „ Cestovateľský denník“… – beseda s autorkou Renátou Matúškovou a interaktívne stretnutia s rozprávkovými postavičkami /bábkové divadlo Animare Silva/ zamerané na rozvoj fantázie ,obrazotvornosti najmenších detí pomocou tvorivých dielní keramikára Petra Polláka, tvorenie z drôtu s Martinou Frnadlovicsovou , hľadanie pokladu a animačné aktivity s Centrom voľného času v Holíči . Deti na stretnutí prezentovali svoj Cestovateľský denník a za svoje výtvory boli odmenení knihou.

Cieľom jednotlivých aktivít bolo znovu vytvorenie záujmu súčasnej generácie o čítanie či vrátiť záujem rodičov o čítanie s deťmi, prípadne čítanie detí seniorom. „Zastaviť sa v tomto zrýchlenom svete pri dobrej knihe, rozšíriť a prehĺbiť poznatky účastníkov o kultúrnych a historických pamiatkach, osobnostiach, literatúre v Holíči, a v neposlednom rade aj vytvorenie priestoru na medzigeneračnú výmenu poznatkov a skúseností v prekrásnom prostredí Zámockej bylinkovej záhrady plnej farieb a vôní,“ doplnila knižnica.

Súčasná mestská knižnica je aj spoluorganizátorom tradičných významných mestských kultúrno-vzdelávacích podujatí, kde svojou odbornou činnosťou v oblasti literatúry poskytuje množstvo zaujímavých aktivít s knihami, o knihách ako aj o ich tvorcoch. Garantom projektu bolo mesto Holíč.

Redakcia

Recent Posts

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

7 hodín ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

20 hodín ago

Na Záhorácku stenu slávy pribudne meno Vladimír Sedlák

Zajtra v rámci prvomájových osláv v Senici pribudne na Záhoráckej stene slávy ďalšie ozubené koliesko. Patriť…

1 deň ago

Vyhlásené pátranie po mužovi z Moravského Svätého Jána

Polícia prosí o pomoc pri pátraní. Senickí pátrači hľadajú nezvestného, 53-ročného Jacka Švandrlíka, z okresu…

1 deň ago

AKTUÁLNE: Dopravné obmedzenie na diaľnici D2

Obmedzenie na D2: Bratislavskí dopravní policajti od ranných hodín asistujú pri udalosti v cestnej premávke, ku…

2 dni ago

1. máj sviatok práce

Sviatok práce alebo aj 1. máj je medzinárodný sviatok pracujúcich. História sviatku sa začala písať pred 137 rokmi,…

2 dni ago