Categories: Senica

Komentár: Senica sa rozhodla pre novú krv, k zmenám má silný mandát

Voľby v Senici majú jednoznačného víťaza. Je ním Tím Senica, ktorý okrem pozície primátora získal aj 10 poslaneckých miest.

Martin Džačovský bol medzi trojicou favoritov, takže jeho víťazstvo sa nedá považovať za prekvapivé. Čo však prekvapuje, je to, s akou prevahou dokázal prevalcovať svoju konkurenciu. Pri deviatich kandidátoch získal takmer tretinu hlasov (32,38%).

Čo je však ešte podstatne dôležitejšie, je fakt, že sa do poslaneckých lavíc dostalo desať jeho kolegov z Tímu Senica. V praxi to znamená, že nový primátor bude mať v poslaneckom zbore veľkú podporu.

zdroj foto: FB Tím Senica

Teraz si ešte treba počkať, koho si zvolí za svojho zástupcu. Či sa rozhodne siahnuť do svojich radov alebo miesto ponúkne niektorej skupinke poslancov, či už z politického zoskupenia okolo Pavla Kalmana alebo Petrovi Huttovi, ktorý v predvečer volieb vyhlásil, že za ním stojí zoskupenie zelených. Ak by miesto nechal pre jedno alebo druhé zoskupenie, získal by tým v mestskom zastupiteľstve nadpolovičnú väčšinu a tým priechodnosť v podstate každému návrhu.

Aj v prípade viceprimátora z vlastných radov má však silné páky, aby dokázal nový primátor presadiť od prvého dňa svoje vízie. K 10-tim hlasom svojho zoskupenia potrebuje pri každom hlasovaní získať maximálne tri hlasy, pri nižšej účasti na zastupiteľstvách aj menej. Ak však neustúpi od svojho programu, čo deklaroval hneď po voľbách, v poslaneckých laviciach je dostatok poslancov, ktorí rozumné návrhy podporia.

Džačovský prichádza na post primátora v podstatne ľahšej situácii, s akou sa musel boriť odchádzajúci Branislav Grimm. Ten preberal mesto po finančnej stránke v katastrofálnom stave, ale za štyri roky prišlo k výraznému zlepšeniu. Pomohlo k tomu viac faktorov, okrem šetrenia mesta, aj zvýšený príjem z daní. Ukázalo sa, že Grimm síce dokázal usporiadať finančnú situáciu, ale s rozvojom to už bolo ťažšie. Aj to bol jeden z rozhodujúcich faktorov, prečo nedostal viac hlasov. Možno oslovil staršiu generáciu, ale mladej nemal čo ponúknuť.

Senica sa tak vydala cestou Trnavy, kde pred štyrmi rokmi vyhral Bročka, ktorý zmietol straníckych kandidátov. Veríme, že mladý Tím Senica bude dostatočne dravý, ale na druhej strane aj zodpovedný, aby dokázal priniesť do Senice viditeľné zmeny, lebo toto mesto si ich zaslúži. Ako príklad by si mohli zobrať neďaleké Malacky, v ktoré v posledných štyroch rokoch výrazne investovali, a napriek tomu dokázali viditeľne zlepšiť finančnú situáciu.

Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

2 hodiny ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

14 hodín ago

Na Záhorácku stenu slávy pribudne meno Vladimír Sedlák

Zajtra v rámci prvomájových osláv v Senici pribudne na Záhoráckej stene slávy ďalšie ozubené koliesko. Patriť…

1 deň ago

Vyhlásené pátranie po mužovi z Moravského Svätého Jána

Polícia prosí o pomoc pri pátraní. Senickí pátrači hľadajú nezvestného, 53-ročného Jacka Švandrlíka, z okresu…

1 deň ago

AKTUÁLNE: Dopravné obmedzenie na diaľnici D2

Obmedzenie na D2: Bratislavskí dopravní policajti od ranných hodín asistujú pri udalosti v cestnej premávke, ku…

2 dni ago

1. máj sviatok práce

Sviatok práce alebo aj 1. máj je medzinárodný sviatok pracujúcich. História sviatku sa začala písať pred 137 rokmi,…

2 dni ago