Categories: Senica

Komentár: Sereď vyhrala 2. ligu, bude SFZ a ÚLK pokračovať v sérii výnimiek?

Na sociálnej sieti sa zjavila zaujímavá úvaha o postupe Serede do Fortuna ligy z dielne bývalého PR manažéra FK Senica, ktorý predostrel svoj pohľad na postup Serede, ktorý má mnoho vecných a racionálnych podkladov. Prinášame vám ho v plnom znení a ide o zaujímavé čítanie.

V posledných dňoch sa vo futbalových kruhoch rozmohla zaujímavá debata, teraz už oficiálne potvrdená faktom, že ŠKF Sereď vyhral druhú ligu.

Vedenie klubu deklaruje, že mužstvo chce štartovať vo Fortuna lige.

Na začiatok chcem podotknúť dva dôležité fakty. Sereďania víťazstvom v druhej lige športovo a férovo majú plné právo na podanie prihlášky do Fortuna ligy v nasledujúcej sezóne. Taktiež si však treba otvorene povedať, že okrem športových kritérií platia pre vstup do Fortuna ligy licenčné podmienky SFZ (pre úplnosť ich pridávam do linku v plnom znení).

V nedávnej minulosti sme mohli rovnakú situáciu vidieť v prípade postupujúceho VSS Košice, na úkor ktorého nakoniec postúpila do najvyššej súťaže FC Nitra. Žiadnym spôsobom nechcem v tomto texte znevážiť prácu sereďského mužstva. Jarná časť druhej ligy bola neohrozenou a spanilou jazdou tímu, v ktorom nastupuje niekoľko futbalistov, ktorí svojimi kvalitami rozhodne druhú ligu prevyšujú. Za všetkých spomeniem Ľubomíra Michalíka, Adama Moronga, Denisa Venturu, Róberta Richnáka či ukrajinského hrotového útočníka Sašu Popina.

Po podaní prihlášky do Fortuna ligy sa na titulkách mnohých médii objavili senzačné informácie, že malý klub zo Serede bude novým účastníkom Fortuna ligy. Tu sa však dostávame k zásadnému problému. ŠKF Sereď ešte nemá platnú licenciu na sezónu 2018/2019 pre Fortuna ligu. Poďme poporade. 

Podľa licenčných kritérií platila pre nováčika polročná výnimka na splnenie výhrad, týkajúcich sa štadióna. Túto výnimku využila v minulosti Skalica (hrala v Senici) i Nitra (Zlaté Moravce). Táto výnimka však sezónou 2017/2018 stráca platnosť. Problémom teda je i samotný štadión Serede, ktorý patrí mestu a mesto Sereď nakoniec zmluvu o účelovo viazanej dotácii od SFZ v rámci rekonštrukcie štadiónov odmietlo. ŠKF teda ani v najbližšej dobe zrejme štadiónom vyhovujúcim Fortuna lige disponovať nebude. Zdroj TU

V licenčnom systéme je ďalej uvedené, aké všetky posty musí mať klub obsadené, prípadne, aké musia mať konkrétni zamestnanci dosiahnuté vzdelanie. Ak pôjdeme rad za radom, zistili by sme, že ani tieto podmienky Sereď pravdepodobne nespĺňa. Dovybaviť sa personálne však nemusí byť časovo náročný problém. 

Ďalej nasleduje mládežnícka základňa. Klub by mal mať vypracovaný strategický plán rozvoja mládeže, mužstvá štartujúce v určitých súťažiach a dnes už musia mať kluby Fortuna ligy aj ženské družstvo. A to je veľmi laicky a jednoducho povedané. Myslím, že tu opäť narazíme na niekoľko nesplnených podmienok.

Ak porovnám zázemie klubov v prvej i druhej lige, dostaneme sa k zásadnému problému, z ktorého nám vyplýva, že veľká väčšina druholigových klubov nespĺňa licenčné podmienky pre postup do Fortuna ligy (zrejme by ich v tejto sezóny splnili len Poprad a Skalica, pravdepodobne sympaticky fungujúce Pohronie a možno košická Lokomotíva.) Preto teraz vyvstáva dôležitá otázka:

Kedy rozhodne ÚLK (prípadne Licenčná komisia SFZ) o udelení/neudelení licencie pre ŠKF Sereď?

Bolo by veľmi logické, dostať túto odpoveď ešte pred prípadnou barážou v ktorej by sa mala stretnúť Senica so Skalicou. Okrem toho, že by to bolo férové riešenie pre oba záhorácke kluby, bolo by to aj férové a precedentné rozhodnutie v prospech slovenského futbalu. 

Je čas skončiť s kultúrou výnimiek, kde riskujeme marketingové znehodnotenie Fortuna ligy ako produktu. ÚLK sa v spolupráci s klubmi a SFZ dlhodobo snaží zvýšiť okrem iného cenu televíznych práv či sponzorské príjmy. Ako sa budú pragmatickí manažéri korporácií pozerať na to, keby minimálne tri kluby hrali opäť zápasy na cudzích štadiónoch, pred zrakmi hŕstky divákov. Okrem potenciálne postupujúcej Serede bude totiž hrať Trenčín na Myjave a nie je isté, či Nitra stihne dokončiť rekonštrukciu svojho stánku.

Nedevalvujme si cenu produktu ohýbaním stanovených pravidiel. Nie je to tak dávno, kedy sa postupujúcim do českej najvyššej súťaže stal Varnsdorf. Malý klub zo severu Čiech nakoniec ligu z pochopiteľných dôvodov nehral. Hoci to bolo pre hráčov, funkcionárov aj fanúšikov ťažké akceptovať, s chladnou hlavou sa všetci nakoniec zhodli, že s dlhodobým výhľadom to bolo pragmatické a aj správne riešenie. Možno tiež impulz na to, ako sa na prípadne účinkovanie v najvyššej súťaži pripraviť vopred a neurobiť zo senzácie iba ročnú nepodarenú epizódu.

Nebolo by od veci zamyslieť sa aj nad tým, aby kluby v druhej lige dostali adekvátnu podporu a okrem športových výsledkov by boli pripravené na postup do Fortuna ligy infraštruktúrou, marketingovo i administratívne.

Vzhľadom na vyššie uvedené sa dotknem aj dvoch potenciálnych vypadávajúcich. Po víkende je jasné, že v budúcej sezóne neuvidíme medzi elitou Tatran Prešov. Zarazili ma vyhlásenia trénera najstaršieho klubu na Slovensku Antona Mišovca bezprostredne po zápase v Senici. 

Okrem konšpiračných teórii o vylúčeniach a penaltách v prospech prešovských súperov si neodpustil kopnutie do národnostného zloženia senického tímu. Možno by český kouč spravil lepšie, ak by chlapsky priznal, že Prešov jednoducho vypadol úplne zaslúžene. Dal najmenej gólov v lige, najviac ich dostal, získal najmenej bodov. Hral na cudzom štadióne pred hŕstkou verných, ešte v zime v klube nevedeli kto bude trénerom, zaujali angažovaním externého športového riaditeľa a nie je tajomstvom, že ich generálny manažér je viac horským vodcom ako futbalovým funkcionárom. Preto by bolo fajn si najskôr pozametať pred vlastným prahom a nekopať všade naokolo. Najmä ak ste predtým trénovali ženský futbal, ktorý naozaj v našich končinách funguje úplne na inej úrovni. 

Senica vstala v závere ročníka z mŕtvych, investor deklaroval záujem o majoritný vstup do klubu v prípade záchrany. Určite nie je ani senická situácia ideálnym príkladom, ale tabuľka hovorí jasnou rečou. Okrem spomínaných juhoameričanov však pán Mišovec zabudol na Holeca, Ranka, Práznovského, Brašeňa, Podhorina, Luptáka, Medvedeva, Krča, Vaščáka, Kováča, Šefčíka, Richtárecha, Otrísala a ďalších, ktorí určite majú na záchrane minimálne rovnaký podiel ako legionári. 

Myslím, že kvalita hráčskeho kádra Senice a Prešova je od seba na míle vzdialená a hoci to Senici možno škrípalo vďaka nezohratosti a väčšej živelnosti na úkor taktiky, Prešov sa naozaj veľmi nemá na čo sťažovať. Netreba zabudnúť na to, že Senica na rozdiel od Prešova disponuje výborným zázemím a podmienkami na futbal, keďže predchádzajúci majiteľ preinvestoval v klube nemalé prostriedky a okrem iných Senica vychovala aj najlepšieho ligového strelca aktuálneho ročníka Samuela Mráza. 

Keď vezmem v potaz najmä stupájúci divácky záujem o Fortuna ligu a nový, naozaj vydarený, herný model súťaže, bola by škoda, aby sme opäť marketingovo podhodnocovali ligu s experimentami a nepripravenými klubmi. Iste, ak Sereď splní všetky podmienky pre pôsobenie vo Fortuna lige, postup si plne a neodškriepiteľne zaslúži. Zatiaľ sa však nenašiel nik kompetentný, kto by sa k pôsobeniu víťaza druhej ligy v najvyššej súťaži jasne vyjadril.

Odkaz na Smernicu licenčného klubového systému: TU 

Tlačová správa

Recent Posts

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

8 minút ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

51 minút ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

11 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

12 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

12 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

13 hodín ago