Skalica

Kontrola v SMM Skalica: Konateľky brali odmeny bez právneho nároku

V utorok 24. januára 2023 sa uskutoční zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Skalici. Na programe sú aj správy z kontrol hlavného kontrolóra. V jednej z nich poukazuje na nezverejňovanie zmlúv v mestskej spoločnosti Správa mestského majetku (SMM). Z výsledkov vyplýva aj to, že konateľkám Anne Ozábalovej a Veronike Buc boli vyplácané odmeny bez právneho nároku. Kontrolór odporúča, aby zástupca mesta vyzval konateľky k vráteniu prijatých odmien.

SMM nezverejňovala zmluvy podľa zákona

Kontrolu vykonal hlavný kontrolór Gejza Liška ešte v roku 2022 a odovzdal ju vtedajšej primátorke mesta Anne Miernej. „Vykonanou námatkovou kontrolou v centrálnom registri zmlúv v kontrolovaných subjektoch (Mestský úrad Skalica a Správa mestského majetku s.r.o.) boli zistené porušovania zákona o prístupe k informáciám,“ uvádza sa v správe.

Správa ďalej informuje, že konateľ nie je zamestnancom spoločnosti. Pri výkone funkcie konateľa ide o obchodnoprávny vzťah medzi konateľom a spoločnosťou. Spoločnosť s konateľom uzatvára zmluvu o výkone funkcie alebo mandátnu zmluvu. „S poukazom na vyššie uvedené som toho názoru, že spoločnosť je povinná zverejniť zmluvu s konateľom v zmysle infozákona“ uviedol kontrolór.

Zverejnenie zmluvy v zmysle infozákona má účinok vo vzťahu k účinnosti zmluvy a vynakladaniu finančných prostriedkov. Zmluvu je tak potrebné zverejniť. „Kontrolou na webovej stránke SMM s.r.o. Skalica bolo zistené, že medzi zverejnenými zmluvami sa nenachádzajú zmluvy o výkone konateľov. Ak sa do troch mesiacov od uzavretia zmluva nezverejní, platí, že k uzatvoreniu zmluvy nedošlo,“ píše s v správe o kontrole.

Som toho názoru, že z dôvodu nezverejnenia zmlúv o výkone konateľa spoločnosti, boli neoprávnene vykonané platby. A to vyplácanie odmien bez právneho nároku od času vzniku ich funkcií do dnešného dňa,“ uviedol hlavný kontrolór.

Kontrolór navrhol primátorke Miernej štyri odporúčania

Zároveň kontrolór navrhol štyri odporúčania. Za prvé upozorniť zamestnancov na dôsledné dodržiavanie zákona. Ako druhé odporučil ešte bývalej primátorke, aby si vyžiadala stanovisko právničky mesta v spojitosti s neoprávneným vyplácaním odmien. Za tretie odporučil pozastavenie vyplácania odmien do doby, kým nebude rozhodnuté aj na základe stanoviska právničky mesta Skalica. Po štvrté odporučil primátorke v prípade potvrdenia kontrolných zistení v stanovisku právničky v súvislosti s neoprávneným vyplácaním odmien konateľkám, zaslať výzvu na dobrovoľné vrátenie verejných finančných prostriedkov, teda neoprávnene vyplatených odmien v plnej výške ako im boli poskytnuté.

Vtedajšia primátorka odpovedala 9. septembra, že odporúčania 2, 3 a 4 zobrala na vedomie. „Napriek tomu, že boli zobraté na vedomie navrhnuté odporúčania – body číslo 2,3 a 4, nemám žiadnu spätnú väzbu o výkone jednotlivých prijatých opatrení. Preto prijaté opatrenia považujem za neúčinné a žiadam ich prepracovať. Tiež žiadam zaslanie nového, prepracovaného zoznamu prijatých opatrení na odstránenie nedostatkov a príčin ich vzniku,“ informuje v správe kontrolór. Ako sa ďalej píše aj na túto správu dostal hlavný kontrolór odpoveď od primátorky Anny Miernej, že ju iba berie na vedomie.

Kontrolór: Navrhované opatrenia neboli rešpektované

Z uvedených skutočností je jednoznačné, že navrhované opatrenia neboli v tom čase povinnými osobami rešpektované. Zmluva s konateľom je povinne zverejňovanou zmluvou. Pri vykonaní kontroly bolo zistené, že zverejnená zákonným spôsobom nebola, pričom táto skutočnosť nebola ani namietaná zo strany kontrolovaného subjektu. Zo strany povinných osôb (momentálne už bývalé vedenie mesta Skalica) môžeme na základe horeuvedených dôkazov konštatovať nečinnosť a neochotu riešiť vzniknutý stav. Odporúčam sa so vzniknutou situáciou zaoberať v súvislosti s ochranou vynaložených verejných financií,“ uzatvoril správu hlavný kontrolór.

Redakcia

Recent Posts

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

1 hodinu ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

8 hodín ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

23 hodín ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

1 deň ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

1 deň ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

1 deň ago