Categories: Skalica

Kostelník z MFK Skalica tvrdí, že dvakrát do tej istej rieky nevstúpi

Futbalisti MFK Skalica vstúpia v sobotu 20. júla o 19.00 h do nového ročníka druhej najvyššej futbalovej súťaže opäť pod vedením skúseného kormidelníka Jozefa Kostelníka.

Kostelník ako hráč pôsobil predovšetkým v kluboch za riekou Morava, či už v pražských Dukla a Sparta, ale aj v Českých Budějoviciach a Hradci Králové. Takisto pôsobil aj v izraelskom Hapoel Jeruzalem. V sezónach 1993/94 a 94/95 sa v drese Sparty Praha tešil z majstrovského titulu. Má za sebou aj šesť štartov v európskych pohároch, v ktorých strelil jeden gól.

Odchovanec Tatrana Prešov sa ako tréner do Skalice vracia po ročnej prestávke. V sezóne 2017/18 doviedol mužstvo až do baráže o Fortuna ligu, kde po výsledkoch 2:1 a 0:1 s FK Senica len zásluhou gólov na ihrisku súperov nepostúpil s mužstvom vyššie. „V mužstve z môjho predchádzajúceho pôsobenia zostalo šesť hráčov plus brankár, ďalších postupne spoznávam. V súčasnosti pracujeme na tom, aby hráči získali potrebné herné návyky, ktorými sa chceme prezentovať v novej sezóne,“ začal staronový lodivod.

V príprave absolvovali Záhoráci šesť prípravných duelov, ktoré rovnomerne rozdelili na dve víťazstvá, remízy a prehry. „Výsledky v príprave nie sú až tak dôležité. Podstatnejší je viditeľný herný progres a fakt, že veci z tréningu dokážeme preniesť aj do zápasov. Mali sme vytvorené výborné podmienky a zároveň musím pochváliť prístup hráčov, ktorý bol ukážkový,“ pochválil hráčov aj podmienky v príprave tréner.

Mužstvo cez letnú prestávku vystužila dvojica hráčov. „Prišli Karlík zo Zlatých Moraviec a Frühauf z dorastu. Na Karlíkovi sú vidieť skúsenosti, hneď dokázal zapadnúť do mužstva a ukazuje sa, že bude platným hráčom v zostave. Frühauf naznačuje, že má v sebe potenciál a keď bude na sebe pracovať, dostane šancu,“ predstavil dvojicu nových hráčov v áčku Kostelník.

V prvom kole čaká na Skalicu nováčik MŠK Púchov, ktorý sa pred sezónou posilní o päticu hráčov. „Uvidíme s čím príde súper, sme pripravení na každú alternatívu. Verím, že si poradíme s ich hrou a vstúpime do sezóny správnou nohou a potešíme fanúšikov nielen hrou ale aj výsledkom,“ naznačil 48-ročný tréner.

Hovorí sa, že nevkročíš dvakrát do tej istej rieky, po roku je však Kostelník opäť trénerom MFK Skalica. „Ono sa to tak hovorí, ale prečo? Povedal to antický filozof Herakleitos z Efezu a aj vysvetlil slová o nemožnosti vstúpiť do tej istej rieky: To miesto môže byť to isté, ale voda je dávno iná… My sme iní, zmenení. Prúdi, tečie, leje sa. Možno to isté miesto, no iný čas, iné okolnosti, iné naše vnútro,“ vysvetlil Kostelník.

Takže je aj v Skalici iná voda? „Samozrejme, stačí sa pozrieť na súpisku, kde prišlo k výrazným zmenám a aj tí čo zostali sú o rok starší… Na druhej strane mám na Skalicu dobré spomienky a na tie by som rád nadviazal,“ prezradil tréner.

Záhoráci sú zvyknutí hrať o špicu tabuľky, od vypadnutia z Fortuna ligy neskončili horšie ako na treťom mieste. „Aj túto sezónu chceme hrať o popredné priečky a uvidíme ako to dopadne. Predovšetkým mám za cieľ vybudovať hru mužstva a  výsledky budú následok samotnej hry,“ doplnil bývalý ofenzívny hráč.

Keďže Ľuboš Lukáč, ktorý Kostelníkovi robil asistenta pri predchádzajúcom pôsobení v Skalici, je v súčasnosti v zahraničí, prišlo aj k menším korektúram v trénerskej zostave. „Asistentom zostáva Paľo Majerník, ktorý v tejto pozícii pracoval už za môjho prvého pôsobenia, aj keď vtedy ešte ako hrajúci tréner. Trénerom gólmanov sa stal Martin Poloha. Ide o mladého 27-ročného perspektívneho trénera, ktorý pochádza z Bardejova, kde naposledy pracoval pri mládeži. V súčasnosti okrem Skalice trénuje aj brankárky v ženskej reprezentácii do 17 rokov,“ zakončil Kostelník.

Súpiska MFK Skalica pred štartom druholigovej sezóny 2019/20

Brankári: Martin Junas, Vojtech Milošovič

Obrancovia: Lukáš Hlavatovič, Karol Karlík, Tomáš Milota, Daniel Pospíšil, Lukáš Švrček, Marek Frimmel

Strednopoliari: Mihajilo Popović, David Frühauf, Mário Hollý, Martin Nagy, Lukáš Opiela, Filip Tomovič

Útočníci: Filip Blažek, Martin Mášik, Roman Haša, Daniel Šebesta.

 

Vlado Miček

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

33 minút ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

2 hodiny ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

2 hodiny ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

3 hodiny ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

4 hodiny ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

6 hodín ago