Categories: Skalica

Krajom ocenení Záhoráci v oblasti kultúry

17.5.2018 – Už od roku 1977 oslavuje komunita múzejníkov 18. mája Medzinárodný deň múzeí.

Trnavský samosprávny kraj si zvolil tento termín, aby si pripomenul záslužnú prácu pracovníkov, umelcov a aktérov v oblasti kultúry, ktorí robia náš každodenný všedný život krajším, zaujímavejším a zmysluplnejším. 

 

„Definovať kultúru je veľmi náročné. Je to niečo, po čom siahame vo voľnom čase, keď sa chceme potešiť, osviežiť dušu a načerpať psychické sily pred prácou. Má neuveriteľne veľa podôb a každý si isto nájde tú svoju, pri ktorej najradšej relaxuje,” povedal župan TTSK Jozef Viskupič v príhovore prítomným v  Zrkadlovej sále Divadla Jána Palárika v Trnave.

Potom postupne ocenil spolu s vicežupanmi Józsefom Berényim a Marekom Neštickým dvanásť osobností z oblasti kultúry a jeden kolektív za ich zásluhy v tejto oblasti.

„Náš kraj je veľmi rozmanitý, čo je našou výhodou. Ocenenie rôznym pracovníkom z rôznych oblastí kultúry je výrazom našej vďaky za ich činnosť a verím, že bude ich motiváciou do ďalšieho pôsobenia,” povedal župan kraja po ocenení.

 

Ocenení Záhoráci

Pán Peter Brezina

Historik Záhorského múzea v Skalici sa vo svojej prednáškovej, publikačnej, edičnej a sprievodcovskej práci zameriava na dejiny Záhoria. Pri príprave výstav a expozícií spracováva historické udalosti a témy z vývoja hospodárstva, najmä živností, požiarnictva, venuje sa dejinám kníhviazačstva a tlačiarstva, osobnostiam a dejinám miest a obcí. Pracoval ako redaktor časopisu Ozveny – spravodajca Záhorského múzea v Skalici a časopisu Spoločnosti knihárok a knihárov Slovenská Knihália.

Ocenenie sa udeľuje za prínos pri uchovávaní kultúrneho dedičstva a za publikačnú činnosť v oblasti regionálnej histórie.

Pani Mária Stanková

Predsedníčka Odborového zväzu knižníc. Celý svoj profesionálny život pracovala v Záhorskej knižnici v Senici. Od roku 1985 pôsobila ako metodička, neskôr ako vedúca Oddelenia odbornej literatúry, v súčasnosti riadi Útvar knižnično-informačných služieb. Keďže si uvedomuje nevyhnutnosť dobrej orientácie čitateľa v informačných fondoch, venuje sa hlavne informačnej výchove študentov stredných a základných škôl a je ich sprievodkyňou vo svete informácií a dokumentov.

Pani Viera Juríčková

V Záhorskom osvetovom stredisku v Senici pracuje od roku 1978. Je dlhoročnou organizátorkou postupových prehliadok, festivalov, výchovno-vzdelávacích podujatí, odborných seminárov a školení. Vo svojej činnosti spolupracuje s občianskymi združeniami a kultúrnymi organizáciami.

Pani Jana Koutná

Iniciátorka a organizátorka kultúrno-spoločenských podujatí v Skalici. Pani Koutná pracuje v Mestskom kultúrnom stredisku v Skalici, zároveň je členkou skalického divadelného ochotníckeho súboru, spoluzakladateľkou Detského folklórneho súboru Skaličánek a stála pri zakladaní literárno-dramatického odboru na Základnej umeleckej škole v Skalici.

zdroj: TTSK   

Redakcia

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

8 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

9 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

10 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

11 hodín ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

11 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

13 hodín ago