Categories: Záhorie

Krkavec Krko z Holíča po zranení putoval do Malaciek

Krkavec Krko niekoľko dní pobehoval po Holíči a pútal pozornosť tým, že štekal ako pes. Muž pustil na Krka svojho pitbula. Zúrivý pes ho zachytil a spôsobil mu poranenia. 

Na sociálnej sieti sa intenzívne venovali obľúbenému operencovi a snažili sa všemožne nájsť majiteľa. Do úvahy pripadali dvaja súkromní majitelia a Sokoliareň a mini zoo Devín. Zo Sokoliarne pred troma týždňami  uletel pri výcviku krkavec Krko, mal na nohe krúžok, ktorý musia mať všetky krkavce. Ten, ktorý pobehoval po Holíči však krúžok nemal. 

„Je možné, že tento krkavec krúžok niekde po ceste stratil, ide o mláďa alebo tohto krkavca majiteľ chová nelegálne a krúžok nemá,“ povedal Ján Šenkýrik zo Sokoliarne a mini zoo Devín.

Sokoliareň a mini zoo Devín je registrovanou farmou, ktorá môže uskutočniť odchyt tohto zvieraťa až po tom, čo dostanú podnet od polície. 

Ľudia ho prikrmovali, fotili si ho a natáčali na video. Až na jedného, ktorý na neho pustil svojho psa. 

 Ľudia si Krka obľúbili. „Najskôr sme si mysleli, že to šteká pes. Keď sme sa ale viackrát pozreli, odkiaľ to ide, zbadali sme, že šteká krkavec. Znelo to, akoby prosil o pomoc,“ prezradila Michaela,diskutérka zo sociálnej siete. 

Ona a jej susedia sa snažili nájsť operencovho majiteľa, žiaľ, neúspešne. Namiesto toho sa stalo niečo, čo všetkým vyrazilo dych.

 „Muž pustil na Krka svojho pitbula. Zúrivý pes ho zachytil a spôsobil mu poranenia. Okamžite sme volali ochranárov z Malaciek a našťastie sa nám podarilo Krka odchytiť,“ vraví Michaela. Krko skončil napokon so zraneniami u ochranárov v Malackách.  Veterinár zistil, že má pomliaždeniny na krídlach a na strane, kde ho zachytil pes. „Nevedel lietať, no už sa zotavuje,“ prezradil Rudolf Jureček zo Štátnej ochrany prírody.

Keď bude zdravý, mali by ho vypustiť do prírody a ak to nezvládne, tak ho prevezú do bojnickej zoologickej záhrady.

zdroj: cas.sk a facebook. com a youtube.com

 

zdroj: prelovca.sk

KRKAVEC ČIERNY

Krkavec sa dožíva 20-50 rokov

Špecialista a chovateľ vtákov z čeľade krkavcovitých  Ivan Pražský, ktorý sa venuje ich chovu viac ako dvadsať rokov odpovedal na otázky portálu  zdraviezvierata.sk

Krkavec – Aké sú jeho základné charakteristické znaky?

Krkavce čierne pochádzajú z čeľade krkavcovité – Corvidae, z radu spevavce. Sú to teplokrvné chordáty, ktoré sú pokryté perím, s prednými končatinami premenenými na krídla. Sú bezzubé a ich mláďatá sa liahnu z vajec. Patria k najvyvinutejším vtákom. Dorastajú do veľkosti 65 cm s hmotnosťou 1,2 kilogramu. Ich operenie je celé čierne. Charakteristickým znakom je odstávajúce perie na hrdle, ktoré pri obrane na znak ich mohutnosti našuchoria. Rozpätie krídel obsahuj dĺžku až jedného metra.

Kde všade sa s nimi môžeme stretnúť?

U nás v prírode obývajú lesné komplexy s roztrúsenými skalnými stenami, ale nachádzajú sa aj v nížinách. Žijú v celej Európe. Výnimkou je Francúzsko, Belgicko a Holandsko. Vo svete majú tiež veľké zastúpenie. Nájdete ich všade s výnimkou Arktídy a Antarktídy. Nehľadajte ich ani v Indii a vo východnej Číne.

Aký je stav osídlenia na Slovensku?

Na Slovensku hniezdi 2000 až 4000 párov krkavcov, počet zimujúcich jedincov je 4000 – 8000. Je to stály druh. Sťahujú sa len z vyšších zemepisných výšok. Žijú v trvalých pároch dlhodobo. Každý rok sa vracajú k svojim hniezdam, vždy okolo februára až marca , aby ich zrekonštruovali.

Čo je charakteristické pre ich hniezdenie?

Pária sa a stavajú hniezdo už počas zimy, okolo februára a marca. Hniezdo si budujú na neprístupných skalách alebo na vysokých stromoch v konároch. Je dobre chránené pred nepriaznivými vplyvmi počasia. Podstielku hniezda tvorí tráva, srsť, vlna alebo podobné jemnejšie materiály. Hniezdo buduje samička, samec pomáha nosiť materiál. Mláďatá, ktorých sa rodí okolo 4 až 5, kŕmia obaja rodičia.

Pre každého žijúceho jedinca je niečo zaujímavo vystihujúce. Čo je to u krkavcov?

Azda najzaujímavejšou vlastnosťou u nich, je ich rodičovská láska. Patria k najlepším rodičom. Samičky, ako jediné zo zvieracej ríše pomáhajú mláďatám pri liahnutí. Vajíčka obracajú tak, aby im zabezpečili čo najmenej namáhavé liahnutie sa. Po vyliahnutí mláďatá dôkladne očistia a odstránia vaječné škrupinky. Počas chladných dní a nocí rodičia spoločne zatepľujú hniezdo rôznym materiálom. Sú veľmi čistotní. Svoje mláďatá dokonca aj sprchujú, a to tak, že si sadnú do plytkej vody a do hniezda sa vracajú s mokrým perím na bruchu. Hniezdo si udržujú v čistote, trus mladých požierajú.

Ako sa stavia zákon k chovu krkavcov?

Krkavec čierny je zákonom chránený druh. Základné povinnosti chovateľa sú stanové v Zákone o veterinárskej starostlivosti a v Zákone na ochranu zvierat proti týraniu. Zákon o veterinárnej starostlivosť kladie predovšetkým požiadavky na ochranu zdravia zvieraťa, teda chovať ich tak, aby to zodpovedalo ich základným biologickým a fyziologickým podmienkam. Taktiež dodržiavať ich hygienické zásady a prístup k čistej a akostnej vode a krmivu. Zákon o ochrane zvierat zakazuje týranie v akejkoľvek podobe. Ide hlavne o ich chovanie v nevhodných podmienkach, kde  môžu trpieť. Povolenie na chov krkavca získate za poplatok na krajskom úrade životného prostredia.

Ako zabezpečiť ich domov?

Predovšetkým voliéru vo veľkosti 3x3x2 m. Odporúčam ju tiež prekryť aspoň do 1/3 voliéry strechou. Milujú dažďovú sprchu. Podlahu a celú voliéru treba udržiavať v čistote. Môže ju tvoriť betón, štrk alebo piesok. V nekrytej časti voliéry môže byť aj tráva.  Pri pletive by som dával pozor na veľkosť ôk. Zo skúsenosti viem, že ľudia a najmä malé deti radi prestrkujú ruky cez pletivo, čo sa krkavcovi zrovná nemusí páčiť, preto si dávajte pozor pri výbere pletiva. Krkavce sú zvedavé a radi sa zabávajú. Ich vybavenie voliéry malo byť pestré a praktické pre vás, ale aj pre neho. Rôzne konáre, porasty, kamene a iné hračky ho dostatočne zabavia. Samozrejmosťou je napájadlo. Búdka nie je potrebná.

Čo potrebujem vedieť o ich starostlivosti?

Krkavcovi sa treba venovať denne, inak si od vás odvykne, zdivie a uletí vám. Najideálnejšie je, ak si zvykne len na troch, štyroch ľudí, aby netratil úplnú plachosť, čo môže zapríčiniť neskoršie komplikácie a nebezpečne pre neho samého. Je dosť hravý, takže pokiaľ môžete, hrajte sa s ním každý deň. Trénujte ho, učte ho hovoriť, zabávajte ho, inak sa začne nudiť a kradnúť vám veci. Každý deň mu treba vyčistiť misku a v určitú hodinu ho kŕmiť. Pokiaľ si na vás zvykne a nehrozí únik, doprajte mu voľnosť. Učte ho prilietavať na ruku. Minimálne raz mesačne mu vyčistíte a vydezinfikujte celú voliéru, hračky a napájadlo. Najnáročnejším obdobím je druhý rok jeho života. Vtedy sa jeho správanie môže zmeniť.

Aké sú výhody chovania krkavca?

Sú veľmi prispôsobivé, inteligentné, nenáročné  a nenáchylné na choroby. Dokážu sa naučiť hovoriť a často sa snažia napodobňovať okolité zvuky. Môžu sa chovať vonku, ale aj vnútri. Na stravu si nepotrpia, sú absolútne všežravé. A je s nimi zábava. Keďže sú veľmi zvedavý, nič im neunikne a často krát sa na nich doma  veľmi nasmejem.

Krkavec a nevýhody jeho chovu?

Sú to veľkí bordelári. Je to tiež zlodej. Kradne nie len zaujímavé a ligotavé veci, ale aj potravu, na čo môže doplatiť, napríklad pri vyjedaní psej misky. Taktiež  bývajú veľmi hluční, čo však vadiť nemusí, pokiaľ je vonku. Jeho správanie sa počas života môže zmeniť. Stalo sa už totiž, že po rokoch chovania krkavca, sa ho majiteľ nemohol ani len dotknúť a to ho vychoval od mláďaťa. Taktiež pozor na jeho dlhý a ostrý zobák. Vie s ním nepekne ublížiť.

 

štekajúci krkavec
čas.sk
Redakcia

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

2 hodiny ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

3 hodiny ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

4 hodiny ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

4 hodiny ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

5 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

7 hodín ago