Categories: Malacky

Kto bol posledný Pálffyovec Mikuláš XIII?

 Pálffyovci dominujú malackému mestskému kalendáru 2018. Tento rok si pripomíname 100. výročie odchodu posledného Pálffyovca Mikuláša XIII. z Malaciek do Marcheggu. 

Titulnou fotografiou je výškový záber na kaštieľ so zrekonštruovanou strechou.

Ďalších 12 fotografií sprevádzajú súvisiace historické zábery a doplňujúci text

Autormi fotografií sú Daniel Krakovský, Martin Macejka, Stanislav Osuský a Ján Šíp, texty napísal Stano Bellan. Kalendár si môžete zakúpiť v Turisticko-informačnej kancelárii (budova MCK, Záhorácka 1919) za 4 €. 

 TS

Mikuláš Pálffy

 Posledný malacký Pálffy bol knieža Mikuláš XIII., ktorý sa tu narodil v roku 1861 a zomrel vo veku 74 rokov v rakúskom Marcheggu 6. marca 1935.

Mikuláš Pálffy, od roku 1879 hlava malackej línie rodu, pôsobil na dvore Františka Jozefa I. Svoje hlavné sídlo mal však v Malackách. Aj vďaka jeho aktivitám vznikol v meste dobrovoľný hasičský zbor a ženský kláštor vincentiek, ktorý sa stal pevným bodom malackého školstva. Po prevrate 1918 sa kvôli údajným informáciám o ohrození života zo strany Malačanov presťahoval do rakúskeho Marcheggu. Do Malaciek potom podľa dostupných informácií neprišiel ani na návštevu.

Okrem nútenej zmeny sídla mu osud neprial ani v iných oblastiach – s manželkou Margitou Zichy nemali deti, zmena pomerov ho postupne obrala o veľkú časť pozemkov na slovenskom území, o značný majetok ho podvodom obral aj príbuzný Jozef Pálffy zo Smoleníc. Po smrti manželky zostal Mikuláš sám, s dlhmi.  Tie ho donútili vzdať sa vlastníctva malackého zámku.

Mikuláš zomrel vo Viedni 6. marca 1935 a pochovaný je v hrobke v zámockom parku v Marcheggu vedľa svojej manželky, ktorá zomrela o desať rokov skôr, a vedľa brata Alexandra. Zvyšok rodového majetku (a dlhov) prešiel na jeho bratranca Ladislava, ktorý zomrel v roku 1947.

Informácia o Mikulášovej smrti bola v Malackách prijatá bez väčších emócií, výnimku tvorili rehoľníčky – vincentky, ktoré túto správu prijali so smútkom: „Len pred niekoľkýma hodinámi hlučné a veselé ulice zrázu utichly, keď ako čierný mrak a neočakávaný blesk rozniesol sa smutný chýr zomrel knieža Pálffy Mikuláš.  Zakvili Malacka a jej obyvatelia, lebo vedia čo a koho v ňom mali a teraz utratili. No neviem či to kto viac pocítil ako my milosrdné sestry, veď pominul zomrel zakladateľ nášho ústavu, našej školy. .. Nech mu Boh dá večnú slávu, ktorú si svojím na šľachetné skutky tak bohatým životom zaslúžil.”

Martin Macejka

zdroj: malackepohlady.sk

 

Redakcia

Recent Posts

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

1 hodinu ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

2 hodiny ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

10 hodín ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

21 hodín ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

1 deň ago

Na Záhorácku stenu slávy pribudne meno Vladimír Sedlák

Zajtra v rámci prvomájových osláv v Senici pribudne na Záhoráckej stene slávy ďalšie ozubené koliesko. Patriť…

2 dni ago