Kúty

Kúty: Pamätnú izbu Andreja Radlinského navštívili potomkovia jeho brata

V sobotu 5. augusta 2023 navštívili Pamätnú izbu Andreja Radlinského v Kútoch potomkovia Jána Radlinského, brata Andreja Radlinského. Informuje o tom Záhorské múzeum v Skalici.

Autorom scenára Pamätnej izby Andreja Radlinského je odborný pracovník Záhorského múzea Richard Drška.

Vzácne stretnutie inicioval Ján Radlinský žijúci v Zürichu, syn Radúza Radlinského, ktorý bol slovenským chargé d´affaires vo Švajčiarsku. Jeho starý otec Milan Radlinský, prasynovec Andreja Radlinského, bol viceprezidentom štátneho pozemkového úradu v Prahe a v roku 1930 sa zúčastnil odhalenia pamätníka Andreja Radlinského v Kútoch.

Potomkovia brata Andreja Radlinského Richard Drška (vľavo) pri hrobe. zdroj: Záhorské múzeum Skalica

Ján Radlinský s rodinou navštívili okrem pamätnej izby tiež hrob Andreja Radlinského, kútsky kostol, pozreli si Kúty z kostolnej veže, ochutnali domáce víno a tradičné „kúcanské drobné“. Okrem koláčov a dojmov z miesta, kde ich príbuzný pôsobil, si odniesli publikácie o Kútoch a Andrejovi Radlinskom.

Zdroj: AP Záhorské múzeum v Skalici

Andrej Radlinský

Andrej Radlinský zdroj: TKKBS

Andrej Radlinský bol slovenský rímskokatolícky kňaz, jazykovedec, pedagóg, redaktor, fyzik, vydavateľ, náboženský spisovateľ, zakladateľ Spolku svätého Vojtecha, spoluzakladateľ Matice slovenskej.

Andrej Ľudovít Radlinský sa narodil 08.07. 1817, v Dolnom Kubíne v uvedomelej slovenskej rodine. Jeho matka bola dcérou brata Antona Bernoláka, otec bol kubínskym richtárom. Mal jednu sestru a dvoch bratov, z ktorých mladší Štefan sa stal tiež kňazom a pôsobil v Dolnej Lipnici na hornej Orave.

Ako jazykovedec výrazne ovplyvnil vývoj spisovnej slovenčiny. V rokoch 1833 – 1834 študoval v seminári Collegium Emericanum v Bratislave. V roku 1841 získal doktorát z filozofie na peštianskej univerzite. Po vysvätení za kňaza vo Viedni v roku 1841 pôsobil ako kaplán v Budíne, Štefultove, Zlatých Moravciach a Banskej Štiavnici (1843 – 1849), odkiaľ musel tajne utiecť ako „pansláv“ v revolúcii roku 1848 do Viedne. Tu redigoval s Danielom Lichardom vládne Slovenské noviny a vydával časopis Cyrill a Method.

V rokoch 1850 – 1861 pracoval v Budíne ako prekladateľ krajinského zákonníka. Spolu so Štúrom, Hurbanom, Hodžom a ďalšími má veľký podiel na vytvorení spoločného jazyka a zjednotení kultúrneho a literárneho života. Bol vedúcou postavou pri založení Matice slovenskej v Martine (1863) a Spolku sv. Vojtecha. Napísal a vydal vyše 40 kníh. Zomrel 26.04. 1879 v obci Kúty.

Podpisy potomkov brata Andreja Radlinského pri návšteve Kútov zdroj: Záhorské múzeum Skalica

Andrej Radlinský a Kúty

V obci Kúty, kde strávil národovec, spisovateľ, pedagóg a kňaz Andrej Radlinský takmer dve desaťročia, v roku 2017 otvorili jeho pamätnú izbu.

Inštalovali ju na kútskej fare, mieste posledného pôsobenia Radlinského pred smrťou v roku 1879. Od roku 1967 je tam inštalovaná pamätná tabuľa, v roku 1930 bol odhalený jeho pamätník pred miestnym kostolom.

Ako kňaz prišiel do Kútov v roku 1861, už na Vianoce toho roku napríklad nacvičil s dedinčanmi divadelné predstavenie, v roku 1863 usporiadal púť na Velehrad pri tisícročnom jubileu príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu. Kúty sa pod jeho vedením ako prvá obec na Slovensku stala zakladajúcim členom Matice slovenskej, pre obec vymohol v roku 1864 jarmočné právo a zasadil sa o zriadenie katolíckej školy v obci.

Potomkovia brata Andreja Radlinského pri návšteve Kútov zdroj: Záhorské múzeum Skalica

zdroj: wikipedia

Angelika Kmecová

Recent Posts

Aktuálne: Nehoda na Záhorí

Dopravný servis Zelená vlna RTVS aktuálne 19. mája 2024 o17-tej informuje o dopravnej nehode v…

1 hodinu ago

Hádzaná: Stupavské ženy ovládli ligu, dorastenky sú vicemajsterky

Vynikajúce úspechy dosiahli hádzanárky HC Tatran Stupava – ženy zvíťazili v 1. lige a mladšie aj staršie…

4 hodiny ago

Viera Drahošová: Nábytok navrhnutý Dušanom Jurkovičom v Záhorskom múzeu

Záhorské múzeum v Skalici sídlilo do roku 1990 v budove bývalého Spolkového domu, v súčasnosti…

4 hodiny ago

Hádzaná: Záhoráci s prvým víťazstvom v Ligovom pohári

Hádzanári HC Záhoráci Stupava/Malacky si vo 4. kole Ligového pohára Niké Handball extraligy pripísali prvé…

6 hodín ago

Upozornenie: Neprejazdný úsek cesty na Záhorí

Od pondelka bude uzávierka cesty na Záhorí, ktorá potrvá do konca júna 2024 s vyznačenou…

8 hodín ago

📺 Čo všetko čaká návštevníkov Skalice v letnej sezóne?

Letná turistická sezóna v Skalici bude v novom šate. Zaháji ju v sobotu 18. mája…

1 deň ago