Categories: Skalica

Ľudové umelecké remeslá zaplnili centrum Skalice

V Skalici 2. júna (sobota) sa uskutočnil 6.ročník medzinárodného festivalu Ľudové umelecké remeslá.

Mesto na Záhorí je jedným z ôsmych miest, kde sa festival v rámci jarných a letných mesiacov tohto roka uskutočňuje.

Podujatie organizuje občianske združenie Tradičné ľudové umelecké remeslá.

V kultúrnom programe sa predstavili klienti Domova sociálnych služieb Zelený dom v Skalici, ľudová hudba Pláňava a deti zo Základnej umeleckej školy v Skalici.

Občianske združenie: Tradičné ľudové umelecké remeslá

Združenie Tradičné ľudové umelecké remeslá (TĽUR) vzniklo v roku 2006 a jeho činnosť je zameraná na zachovávanie tradičných ľudových remesiel, prezentáciu remesiel a remeselníkov na Slovensku i v zahraničí. Medzi hlavné činnosti združenia patrí organizovanie medzinárodných festivalov ľudových remeselníkov, práca so zdravotne postihnutými ľuďmi a seniormi a výučba ergoterapeutov.

Združenie spolupracuje s remeselníkmi zo Slovenska i zahraničia, s domovmi sociálnych služieb, spolkami ktoré sa zaoberajú ľudovými remeslami a tradíciami.

Projekt Tradičné umelecké remeslá

Organizácia podujatí sa začalo v roku 2009 v Piešťanoch podujatím Tradičné umelecké remeslá. Už v prvom ročníku sa ho zúčastnilo 120 remeselníkov a ich počet sa z roka na rok zvyšoval. Zo strany remeselníkov i návštevníkov je podujatie veľmi obľúbené. Mladí objavujú a starší spomínajú. Veď každoročne môžu vidieť až 50 druhov remesiel. Obdivujú prácu hrnčiarov, drotárov, rezbárov, drotárov, šperkárov, čipkárok, výrobcov kraslíc, šúpolienok, kožených výrobkov a mnohých ďalších tradičných slovenských remesiel. Radi sme privítali aj remeselníkov zo zahraničia. Pozvanie za tie roky prijali remeselníci z Čiech a Moravy, Poľska, Srbska, Švédska, Belgicka, Chorvátska, Macedonska, Číny, Maďarska, Izraela a Slovinska.

Podujatie v Skalici, ale aj v iných mestách je prezentáciou ľudového remesla a tradícií. Každý remeselník môže predvádzať a predávať iba svoje vlastné výrobky.

„Máme na každom podujatí aj zahraničných remeselníkov, ktorí spestrujú škálu výrobkov. V Skalici sú to pochopiteľne predovšetkým remeselníci z Čiech a Moravy, v iných mestách z Maďarska a Poľska.
Našou snahou je odlíšiť sa od tradičných jarmokov, od podujatí pod názvami stredoveké hry či dobýjanie hradu, pri ktorých nakoniec všetko skonči pri zhluku technickej zábavy a pri gastronomických stánkoch. Remeselníci sú zväčša na pokraji záujmu. My sme sa rozhodli pre niečo iné, a tým je ukázať krásu ľudového remesla. Každý remeselník je u nás na prvom mieste,“ uviedol predseda združenia Miloš Kunkel.

 

 „Skalica má prekrásne námestie. Dýcha históriou s nádherným kostolom v jeho strede. Zrenovovaná radnica doslova predurčuje miesto na podujatie takéhoto charakteru,“ poznamenal k záhoráckemu mestu predseda združenia.


V roku 2017 sa podujatie uskutočnilo už v 9 mestách SR: Nitra, Topoľčany, Trenčín, Piešťany, Púchov, Skalica, Štrbské Pleso, Senec a Žilina. 

Projekt bol v roku 2011 a 2014 ocenený Národnou agentúrou pre rozvoj malého a stredného podnikania a občianske združenie TĽUR postúpilo ako národný kandidát do európskeho kola v tejto súťaži.

Zároveň získali „Ocenenie za podporu podnikateľského prostredia“ a cenu AIVD v kategórii vzdelávací projekt.

zdroj: ludoveremesla.org

Ľudové umelecké remeslá zaplnili centrum Skalice 2.6.2018 / NaZahori.sk

Angelika Kmecová

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

10 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

12 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

13 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

21 hodín ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

1 deň ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago