Categories: Malacky

Malacky a Skalica riešia obmedzenia hazardu v meste

V roku 2020 pravdepodobne ubudne v Malackách niekoľko herní novoprijatým všeobecne záväzným nariadením. V Skalici zas zbierajú podpisy pod petíciu, ktorá by v meste zakázala herne s hracími automatmi.

Regulácia herní v Malackách VZN

Regulácia herní v Malackách súvisí s novoprijatým všeobecne záväzným nariadením (VZN) mesta o podmienkach prevádzkovania hazardných hier, ktorý vychádza z nového zákona o hazardných hrách.

Podľa VZN, ktoré začne platiť od začiatku budúceho roka, nesmie byť herňa vo vzdialenosti menej ako 200 metrov od školy, školského zariadenia, zariadenia sociálnych služieb pre deti a mládež, zariadenia sociálno-právnej ochrany detí a sociálnej kurately, zariadenia pre liečbu nelátkových závislostí, ubytovne mládeže či inej herne.

Zároveň musia byť herne v Malackách zatvorené 1. januára (Deň vzniku SR), 6. januára (Traja králi), 1. mája (Sviatok práce), 8. mája (Deň víťazstva nad fašizmom), Veľkonočnú nedeľu, Veľkonočný pondelok, 1. septembra (Deň Ústavy), 15. septembra (Sviatok Sedembolestnej Panny Márie), 1. novembra (Sviatok všetkých svätých) 2. novembra (Pamiatka zosnulých), 17. novembra (Deň boja za slobodu a demokraciu) a 26. decembra  (Druhý sviatok vianočný). Zákon okrem toho celoštátne zakazuje prevádzku na Veľký piatok, 24. decembra a 25. decembra.

Momentálne je v Malackách povolených 12 herní. Predpokladá sa, že nové pravidlá budú mať vplyv na päť z nich, ktoré nespĺňajú požadovanú vzdialenosť minimálne 200 metrov od vybraných zariadení. Súhlas mestských poslancov s novým VZN preto znamená podstatný a rozhodný krok k regulácii herní v meste.

V Skalici zbierajú podpisy na zákaz hazardu

V Skalici zbierajú podpisy pod petíciu, ktorá by v meste zakázala herne s hracími automatmi.

“Od 1. 3.2019 vstúpil do platnosti nový zákon o hazardných hrách, a práve ten umožňuje obyvateľom mesta požiadať poslancov formou petície o vydanie všeobecne záväzného nariadenia, ktoré hazardné hry v meste zakáže. Je potrebné získať podpisy 3600 obyvateľov, čo predstavuje 30 percent voličov v meste. “S rezervou je to približne 3800. Radi by sme mali do konca roka zozbieraný potrebný počet podpisov,”  informovala o petícii na MsZ poslankyňa Anna Ozábalová.

Na MsZ dostala možnosť vystúpiť aj Alena Čížková zo spoločnosti Slov-matic, prevádzkujúcej hazardné hry v Skalici.

“Od januára je zriadený Register vylúčených osôb, v ktorom sú evidované osoby vylúčené z účasti na hazardných hrách. Okrem neplnoletých osôb ide aj o poberateľov sociálnych dávok, ľudí s diagnózou patologické hráčstvo, neplatičov výživného či študentov, ktorí majú zákaz vstupu do herní. Register je pravidelne obnovovaný a každý, kto vstúpi do herne, sa musí preukázať občianskym preukazom. Od 1. marca sú v účinnosti ešte prísnejšie pravidlá, takže sa netreba báť, že do herne vstúpi niekto, kto by tam vstúpiť nemal,”  uviedla Alena Čížková.

Poslanec MsZ v Skalici Miroslav Lipovský sa k téme petície a hazardu vyjadril pre médiá takto: “Petíciu som zatiaľ nepodpísal. Nemám ešte presné informácie, čo by to pre mesto znamenalo. Máme zatiaľ informácie z Nitry, že sa im podarilo presadiť takúto iniciatívu. Na druhej strane uvidíme, aké to bude mať pokračovanie, keďže aj ľudia, ktorí pracujú v tomto biznise, sa nevzdajú. Podobné všeobecné záväzné nariadenie v minulosti schválili aj v Bratislave a súd ho napokon zrušil. Nerád by som, aby mesto Skalica muselo opäť platiť za prehratý súdny spor.”

Tlačová správa

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

2 hodiny ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

3 hodiny ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

4 hodiny ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

5 hodín ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

5 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

7 hodín ago