Categories: Senica

Malacky a Stupava na špici, na chvoste Skalica, Senica a Holíč

Nezávislý nadnárodný inštitút Transparency International (TI) zverejnil v roku 2018 hodnotenie mestských novín z hľadiska objektívnosti správ. Pozreli sme sa na hodnotenie novín zo Záhoria. Vyjadrenia TI v článku sú bez redakčných úprav.

Malacky a Stupava medzi TOP5

Výborné výsledky dosiahli dve mestské periodiká zo Záhoria. Malacký hlas a Stupavské noviny skončili na 4. resp. 5. mieste. U Stupavských novín to nie je nič prekvapujúce, keďže v najlepšej desiatke figurovali už aj pred dvomi rokmi.


Výrazný pokrok zaznamenal Malacký hlas, ktorý sa v hodnotení Indexu Benefit zlepšil v porovnaní s rokom 2016 o 33 miest a patrí mu miesto tesne za najlepšími. Top hodnotenie získalo Ružinovské echo, ktoré nasleduje „skokan roka“ Prešovský magazín, ktorý si polepšil o 71 miest a tretím je Hlas Nového mesta.

Novovzniknutý Skalický Press na spodku rebríčka

V minulom roku začal vychádzať Skalický Press, od ktorého sa očakávalo, že bude kvalitným informačným kanálom pre občanov mesta. Podľa hodnotenia TI sa tak ani zďaleka nestalo. V poradí mu patrí až 65. priečka.

O júnovom čísle sa v správe TI doslova píše: „Skalický Press prináša iba oficiálny názor politického vedenia, diskusia úplne chýba. Prináša pomerne veľa informácií o činnosti radnice a propaguje vedenie radnice abnormálne často.“

Zostáva veriť, že Skalický Press nastúpi po voľbách otvorenejšiu cestu k občanovi, ktorú spomínajú viacerí kandidáti na primátora mesta.

Naša Senica si polepšila medzi najhoršími

Naša Senica zaujala v hodnotení 72. miesto. Je to zlepšenie o tri priečky, napriek tomu je to stále pozícia na chvoste tabuľky.

Ani hodnotenie, ktoré TI zverejnil nesvedčí o objektivite média. „Periodikum Naša Senica prináša iba oficiálny názor politického vedenia, diskusia úplne chýba. Politike radnice je v periodiku venované málo priestoru a slúži často ako nástroj pre účelovú prezentáciu vedenia radnice.“ 

Napriek tomu, že je hodnotenie o niečo lepšie ako pred dvomi rokmi, nedá sa hovoriť o zlepšení, ale iba o minimálnej kozmetickej úprave. O tom, čomu slúži periodikum najlepšie ukazuje fakt, že v sledovanom úseku sa v súčte zmienok o vedení a primátorovi dostala Senica na 14. miesto.

Ešte zaujímavejší je pomer spomienok. Kým o vedení mesta sa v Našej Senici zmienilo v 12 prípadoch, o samotnom primátorovi padlo až 81 zmienok…

Najhoršie dopadol na Záhorí Holíčan

Ešte pred dvomi rokmi sa Holíčanu darilo držať ako tak v tomto hodnotení, ale za posledné obdobie sa podľa TI objektivita správ výrazne zhoršila. Holíčan sa za tento čas prepadol o 19 miest na spodok tabuľky. Za 75. miesto si zaslúžil od TI takéto hodnotenie: „Prináša iba oficiálny názor politického vedenia, diskusia úplne chýba. Venuje menej priestoru činnosti radnice, väčšina obsahu je o iných záležitostiach a prezentuje vedenie radnice v relatívne rozumnej miere.“

Holíčan je podľa štatistík TI podobne ako Senica o primátorovi. Celkový počet zmienok o vedení mesta je 73, z toho ale až 65 je o samotnom primátorovi a len 8 o ďalších ľuďoch vo vedení mesta.

Náklady na mestské noviny

Podľa zverejnených informácií TI najdrahšie mestské noviny majú Malacky, ktoré v prepočte na jedného obyvateľa platia 1,22 eura za kus. Holíč, Skalica aj Senica majú úplne rovnaké náklady 0,98 eura v prepočte na jedného obyvateľa. Náklady však treba brať s rezervou. Už len porovnanie počtu strán, keď Senica má až 20 a ostatné periodiká za tú istú sumu dokážu vyprodukovať iba 12 naznačuje, že Holíčan a Skalický Press sú výrazne drahší. Suma hovorí o nákladoch za tlač, preto treba k ním pripočítať aj pracovnú silu, ktorú vo väčšine prípadov tvoria zamestnanci mesta v rámci pracovnej náplne, ale aj distribúciu novín a ďalšie položky.

Zhrnutie NaZahori.sk

Stupava a Malacky vychádzajú v hodnotení periodík zo Záhoria určite najlepšie aj z pohľadu zmienok o vedení a zvlášť primátoroch. Naopak v Senici a Holíči si z mestského periodika spravil primátor súkromný reklamný priestor. V Holíči redakčná rada v podstate neexistuje a tak obsah reálne nepodlieha nikomu. V Senici podľa dostupných informácií funguje široká redakčná rada, ale jej zástupcovia nie sú oficiálne zverejnení. Ako sa spomínalo, čakalo sa čo prinesie Skalický Press. Zatiaľ sa ukazuje, že občania sa z neho moc o aktivitách mesta nedozvedia. Ak sa pozrieme na zloženie redakčnej rady, v ktorej figurujú až na riaditeľku Záhorského múzea a jedného poslanca Mestského zastupiteľstva iba zamestnanci mesta, obsahového zlepšenia sa dočkáme iba ťažko.

zdroj: Transparency International Slovensko

Angelika Kmecová

Recent Posts

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

8 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

8 hodín ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

18 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

19 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

20 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

21 hodín ago