Malacky

Malacky stoja za návštevu aj v jesennom počasí

Turistike a cestovnému ruchu na Záhorí síce jeseň a blížiaca sa zima praje čoraz menej, ale na niektoré miesta nie je neskoro ani v tomto ročnom období.

Ak rozmýšľate, kde sa dá stráviť príjemný deň, Malacky sú dobrou voľbou.

Františkánsky kláštor a kostol

Ak ste sa rozhodli stráviť v Malackách nejaká čas, nemôžete vynechať fascinujúci sakrálny poklad – Františkánsky kláštor a kostol. To, čo dnes poznáme ako františkánsky kostol, bolo pôvodne miesto, kde stál renesančný kaštieľ. V roku 1624 gróf Pavol Pálffy tento kaštieľ transformoval na kláštor, ktorý doplnil o kostol.

Stavba kostola bola ukončená v roku 1653 a gróf Pavol Pálffy ho následne venoval františkánskemu rádu spolu s kláštorom. Kostol je s kláštorom prepojený chodbami a chórom. Hneď po vstupe do kostola vás ohromí majestátnosť hlavného oltára, ktorý pochádza z prvej polovice 18. storočia. Je celý vyrezávaný z dreva, farebne upravený a zdobený nádherne pozlátenými detailmi.

Františkánsky kláštor a kostol, Malacky Autor: Vladimír Miček

Kaplnka Svätých schodov

V juhozápadnej časti kostola nájdete Kaplnku Svätých schodov. Kaplnka Svätých schodov, ktorú dal postaviť Pavol Pálfi spolu s kláštorom, je jedným z troch takýchto miest na svete. Pôvodné Sväté schody, po ktorých sa mal presúvať Kristus smerom k Pilátovi, môžeme vidieť v Ríme. Ich repliky nájdeme v Jeruzaleme a Malackách.

Táto svätyňa sa môže pochváliť 27 schodmi, v ktorých sa nachádzajú relikvie svätých Detéria, Valentína a Beatrix. Ak sa vydáte vľavo, budete stúpať schodmi nahor na kolenách. Táto pobožnosť sa vykonáva so zbožnými modlitbami a výrazom úcty k relikviám prostredníctvom pobozkania každého schodu pred jeho vstupom. Schody vpravo sú určené na zostup, pričom sa nachádzate v vzpriamenom stoji, keďže v nich neuchovávajú žiadne relikvie.

Kaplnka Svätých schodov má svoje brány otvorené vždy pol hodinu pred svätou omšou a počas jej trvania. Ak ju chcete navštíviť mimo týchto hodín, neváhajte kontaktovať farský úrad telefonicky. Budeme sa tešiť na vašu návštevu!

Krypty pod františkánskym kostolom

Pod františkánskym kostolom sa nachádzajú majestátne starodávne krypty. Tieto tajomné podzemné priestory boli postavené pred približne 350 rokmi na príkaz františkánov, aby slúžili ako miesto posledného odpočinku pre zosnulých členov ich rádu. Táto mystická podzemná atmosféra je plná tajomstiev a pre návštevníka môže byť až dychberúca.

V týchto chladných, úzkych podzemných chodbách pod kostolom sa nachádza približne dvesto krýpt, ktoré sú posledným odpočinkom nielen pre františkánskych mníchov, ale aj pre významné a bohaté osoby z mestských kruhov.

V prístavbe k pôvodnému kostolu, kaplnke svätej Anny, ktorá bola pridaná pred asi 100 rokmi, sa nachádzajú krypty niekoľkých z posledných členov rodiny Pálffy z Malaciek. Dnes tieto krypty slúžia ako expozícia pre návštevníkov. Ak máte záujem navštíviť tieto krypty, sú otvorené na požiadanie minimálne deň vopred.

Pálffyovský kaštieľ a priľahlý park

Ďalším skvostom, len kúsok od kostola je Pálffyovský kaštieľ a jeho priľahlý park. Kaštieľ v Malackách, s jeho prekrásnou architektúrou, slúžil ako rodové sídlo Pálffyovcov. Za jeho vznik sme vďační grófovi Pavlovi IV. Pálffymu, ktorý podnietil jeho výstavbu v prvej polovici 17. storočia. Postupom času sa kaštieľ podroboval rôznym prestavbám, a svoju dnešnú podobu nadobudol počas klasicistickej premeny, ktorá prebehla medzi rokmi 1807 a 1808.

Pálffyovský kaštieľ a priľahlý park, Malacky Autor: Vladimír Miček

Kaštieľ je obklopený rozľahlým anglickým parkom, kde si môžete vychutnať prírodu medzi mnohými starými stromami. Na nádvorí kaštieľa sa nachádza obnovená studňa so znakom rodu Pálffyovcov – jeleňom. V parku však nájdete aj raritu, posledný zachovaný strom z pôvodnej lipovej aleje. Na južnej strane kaštieľa môžete obdivovať zrekonštruovanú fontánu a jaskyňu Panny Márie, známu aj ako Grota. V minulosti ste tu našli aj jazdiareň, skleníky, či dom záhradníka a vrátnika.

Existujú predpoklady, že pod parkom sa rozprestiera komplex tajných chodieb, ktoré vybiehajú priamo z kaštieľa. Únikové chodby sa podľa povesti rozvetvujú do rôznych smerov, ako napríklad na Rohožník, Malý kaštieľ a Čierny kláštor.

Interiér kaštieľa bol v minulosti vyzdobený bohatou zbierkou poľovníckych trofejí, exkluzívnym nábytkom a zbraňami. V rohu východného a severného krídla zámku sa nachádzala kaplnka Sv. kríža.

Dnes je časť kaštieľa zrekonštruovaná a slúži ako Pálffyovská izba s dobovým nábytkom. Návštevníci tu môžu obdivovať výstavu fotografií dokumentujúcich rekonštrukciu objektu. V rámci výstavných priestorov sa tiež konajú umelecké a odborné výstavy, ako aj prednášky.

Pálffyovský kaštieľ a priľahlý park, Malacky Autor: Vladimír Miček

Synagóga Malacky

Jednou z národných kultúrnych pamiatok, ktoré môžete nájsť v centre Malaciek je synagóga. Táto architektonická perla v maurskom slohu bola postavená v závere 19. storočia podľa návrhu Wilhelma Stiassneho, za dohľadu renomovaného pálfiovského staviteľa Jánosa Terebebessyho.

Prvé záznamy o existencii synagógy siahajú do roku 1755, keď v Malackách žilo desať Židov. Tragický osud postihol synagógu v roku 1889, keď ju po zásahu bleskom zničil požiar. Avšak, bola následne zrekonštruovaná a dnes je považovaná za prvú synagógu v orientálnom štýle na Slovensku.

Pozoruhodný je jej interiér, kde je zachovaný ústredný prvok – „archa“, umiestnený vo východnej stene. Pôvodne sa tu nachádzal aj výklenok pre zvitky tóry. Medzi ďalšie autentické prvky patria predsieň, mužská modlitebňa a ženská galéria. Keď budete prechádzať okolo synagógy, všimnite si aj malý dvor s oplotením, ktorý je dnes už len v náznakoch.

V súčasnosti je synagóga domovom pre Základnú umeleckú školu v Malackách. Ak máte záujem ju navštíviť, je možné to urobiť so sprievodcom a po ohlásení návštevy aspoň deň vopred buď osobne, alebo kontaktovaním Základnej umeleckej školy na emailovej adrese riaditelka@zusmalacky.sk alebo na telefónnom čísle 034/772 22 86.

Synagóga, Malacky Autor: Vladimír Miček

Múzeum Michala Tillnera, Malacky

V roku 1975 bolo na návrh akademického maliara Michala Tillnera založené Mestské múzeum v Malackách. Nachádzalo sa v zrekonštruovanom objekte vodného mlyna. V roku 1993 otvorili novú expozíciu a múzeum pomenovali na počesť svojho zakladateľa – Múzeum Michala Tillnera v Malackách. V roku 2000, kvôli reštitúcii budovy, sa múzeum presťahovalo a jeho zbierky boli uložené v depozitári. Všetko sa však vrátilo do normálu 18. februára 2006, keď otvorili novú expozíciu v budove Mestského centra kultúry na Záhoráckej ulici.

Múzeum je domovom pre etnografické a v menšej miere umelecké predmety a archiválie. Jeho činnosť sa zameriava na rozširovanie zbierok, propagáciu, organizovanie prednášok, diskusií, výstav, výskumu a vydávanie publikácií. Múzeum navyše spravuje aj fond archiválií od J. V. Trebišovského.

Netradičný pohľad na históriu plaveckého panstva a mesta Malacky ponúka obrazová a textová dokumentácia, ktorá je súčasťou expozície. Poskytuje detaily o remeslách, kultúre a živote v meste na prelome 19. a 20. storočia.

Srdcom expozície je Záhorácka izba. Ukazuje, ako ľudia žili v minulosti, s nábytkom vytvoreným pod rukami miestnych tesárov. Predmety, ktoré zdobili tento interiér, boli nielen funkčné, ale aj esteticky príťažlivé. Dokazujú to staré stoly, rohové lavice, postele, kolísky a množstvo maľovaných truhlíc, ktoré boli často najcennejším majetkom mladuchy. Neodmysliteľnou súčasťou zariadenia bola ľudová maľovaná keramika.

Život obyvateľov Záhoria do konca 19. storočia bol úzko prepojený s poľnohospodárstvom. To potvrdzujú aj vystavené predmety, ktoré boli súčasťou každodennej produkcie a spracovania poľnohospodárskych produktov. Tieto predmety, vyrobené doma alebo špecializovanými remeselníkmi, nám pripomínajú prostredie domova na dedine.

Kostol Najsvätejšej Trojice

Farský kostol, ktorý sa nachádza na Dolnom konci, je jedným z najstarších pôvodne zachovaných stavebných diel v meste Malacky. Táto pôsobivá stavba bola postavená vďaka silnej podpore zemepánov Balašovcov a protestantskej komunity.

Ide o jednoloďovú konštrukciu s polygonálnym presbytériom, ktorá bola postavená v renesančnom štýle v rokoch 1574 až 1580. Vo veľkolepej veži, ktorá bola reštaurovaná v roku 1672, môžeme nájsť prvky neskorého renesančného štýlu. Kostol prešiel zásadnou obnovou v priebehu 18. storočia, kedy bol exteriér aj interiér kostola zbarokizovaný.

Interiér kostola skrýva množstvo sakrálnych umeleckých diel, z ktorých najvýznamnejšie je kazateľnica z druhej polovice 17. storočia. Pôvodný hlavný oltár, datovaný do roku 1755, je zdobený maľovaným obrazom Najsvätejšej Trojice. Kostol je navyše vybavený dvoma bočnými oltármi – oltárom Lurdskej Panny Márie a oltárom Božského srdca Ježišovho.

Pod touto vznešenou stavbou sa skrýva krypta, ktorá bola postavená nie pod hlavnou loďou kostola, ale pod sakristiou. V tejto krypte bol pochovaný iba jeden kňaz Pavol Brankovič.

TIK Malacky

Ak vám nestačili naše rady a chcete získať hlbšie informácie, neváhajte navštíviť Turistickú informačnú kanceláriu v Malackách. Tam vám poskytnú bezplatné informácie a užitočné tipy pre turistov, k dispozícii budú aj propagačné a informačné materiály o Malackách a ich okolí. Okrem toho vám ponúknu informácie o aktuálnom dianí v kultúre a športe nielen v Malackách, ale aj v celom regióne.

Získať môžete aj informácie o dostupných ubytovacích a stravovacích zariadeniach či športových a rekreačných zariadeniach. Ak by ste potrebovali, poskytnú vám aj informácie o zmenárenských a bankových službách, taxislužbe, autobusovej a vlakovej doprave.

Turisticko-informačná kancelária navyše ponúka možnosť navštíviť unikátne pamiatky s odbornými sprievodcami, ktorí vám poskytnú bohatý a fundovaný výklad. Môžete sa rozhodnúť pre návštevu konkrétnej pamiatky alebo si môžete vybrať z vopred pripravených okruhov.

Turisticko-informačná kancelária je súčasťou Mestského centra kultúry Malacky, príspevkovej organizácie mesta. Nachádza sa na Záhoráckej 1919 a jej kontaktné telefónne číslo je +421 911 922 055.

Vlado Miček

Recent Posts

Aktuálne: Tragická nehoda uzavrela cestu v okrese Senica

Zrážka auta a motorky na Záhorí má žiaľ tragické následky. Cesta III. triedy je z…

5 hodín ago

Krojované slávnosti v Borskom Svätom Jure

Pozvánka na X. Krojované slávnosti v Borskom Svätom Jure. Deň plný folklóru s bohatým sprievodným…

7 hodín ago

V sobotu cyklistické preteky Šaštínske kolečko

V sobotu 11.mája 2024 sa v rekreačnej oblasti Gazárka v Šaštíne - Strážach uskutoční 5.…

11 hodín ago

Pre poškodený cyklochodník sa stretli zainteresovaní vo Vysokej pri Morave

Poškodenie cyklochodníka v BSK. Cyklotrasa EuroVelo 13, známa aj ako trasa Železnej opony, prechádza cez…

11 hodín ago

📺BSK: Aké zmeny prináša novela stavebného zákona?

Od 1. apríla 2024 nadobudla účinnosť novela stavebného zákona, ktorá prináša viaceré dôležité zmeny. So…

15 hodín ago

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

2 dni ago