Categories: Malacky

Malacky sú úspešné v podávaní žiadostí o dotácie

Samospráva mesta Malacky je v podávaní žiadostí o dotácie veľmi úspešná. Každé euro, ktoré sa mestu podarí získať z externých zdrojov, sa počíta. Informuje o tom Ľubica Pilzová, hovorkyňa mesta a vedúca Útvaru komunikácie a vonkajších vzťahov MsÚ Malacky.

“Už je podpísaná zmluva na modernizáciu učební v Základnej škole na Záhoráckej ulici a nedávno boli schválené ďalšie dva projekty – jasle a cyklotrasa Pezinská – priemyselný park,” doplnila Pilzová.

Detské jasle

Mesto dostane dotáciu 584 tisíc eur na vybudovanie detských jaslí. Vzniknú ako prístavba súčasného technického pavilónu v areáli materskej školy na Bernolákovej. Súčasťou projektu sú nielen stavebné práce, ale aj vybavenie a celková rekonštrukcia pavilónu a jeho okolia. Vďaka tomu vznikne 20 miest pre malé deti, ktoré môžu po dovŕšení troch rokov kontinuálne prejsť do škôlky.

Druhá etapa cyklotrasy

Na úsek Pezinská – Priemyselný park mesto získalo 1,1 milióna eur. Pôjde o samostatný cyklochodník široký 2,5 metra, oddelený od cesty pásom zelene.  Spolu s ním sa na Pezinskej vybuduje pozdĺžne parkovacie státie, pretože autá tam parkujú na zeleni, čo je v rozpore so zákonom. Mesto tiež zrekonštruuje vjazdy do dvorov rodinných domov a pribudne aj verejné osvetlenie (od Továrenskej po autoservis Hílek).

Cyklotrasa Pezinská – Priemyselný park je druhou etapou budovania siete mestských cyklotrás. Prvý úsek, Družstevná – Radlinského, je v procese verejného obstarávania na dodávateľa. Zdržanie spôsobilo dopracovanie projektu, keďže sa v časti Radlinského pridávala deliaca zeleň kvôli väčšej bezpečnosti cyklistov a chodcov.

Modernizácia učební

Po modernizácii učební z eurofondov v ZŠ Dr. J. Dérera (projekt Modernejšie v Dérerke) a v ZŠ na Štúrovej (projekt Vynovené učebne – kvalitnejšia výučba), ktoré už žiaci využívajú, prichádzajú peniaze aj do Základnej školy na Záhoráckej ulici. Ide o sumu 172 728,28 eur.  Cieľom projektu Nové učebne – ZŠ Záhorácka  je modernizácia troch IKT učební, fyzikálnej, biologicko-chemickej, polytechnickej a dvoch jazykových učební.  

Rekonštrukcia atletickej dráhy

Slovenský atletický zväz podporí dotáciou 250 tisíc eur projekt rozsiahlej rekonštrukcie hlavnej 400-metrovej atletickej dráhy v Zámockom parku v Malackách, ktorá je však nižšia ako sa predpokladalo.

Foto: FB JR

“Budeme musieť ďalej komunikovať so zástupcami zväzu. Aktuálna podpora by totiž vyžadovala vysokú sumu kofinancovania mesta, keďže sme chceli vybudovať tiež nové atletické sektory ako skok do diaľky, skok do výšky a iné. Napriek tomu urobím maximum pre vznik dohody a nájdenia podpory aj od poslancov, pretože by ďalšie športovisko prešlo významnou obnovou, čo si priznajme, mnohí ani nečakali v takto skorom čase. Určite je to príležitosť aj na kompletnú výmenu podložia s trávnikom na hlavnom futbalovom ihrisku,” informoval na sociálnej sieti FB primátor mesta Malacky Juraj Říha.

Projekty v hodnotení

Okrem jaslí mesto podalo žiadosti na ďalšie tri projekty v sociálnej oblasti, ktoré sú momentálne v procese hodnotenia. Ide o výstavbu Komunitného centra v areáli Centra voľného času, rekonštrukciu Vstúpte a rozšírenie materskej školy na Záhoráckej ulici o jednu triedu. Spomínané tri žiadosti spolu predstavujú 850 tisíc eur.

Čaká sa aj na vyhodnotenie žiadosti o dotáciu na výstavbu cyklotrasy Pezinská – Cesta mládeže (3. etapa budovania siete mestských cyklotrás).

Pripravujú sa ďalšie…

Aktuálne sa pripravujú žiadosti za ďalších 6 miliónov eur – kaštieľ, kompostáreň a športová aréna. Ak by boli úspešné, mesto Malacky by v tomto volebnom období získalo až 12 miliónov eur z externých zdrojov.

Redakcia

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

5 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

6 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

6 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

7 hodín ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

8 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

10 hodín ago