Malačan Karol Machata sa narodil pred 93 rokmi

Malačan Karol Machata sa narodil pred 93 rokmi Featured

By redakcia AK /wikipedia.org január 13, 2021 0
 Karol Machata  Karol Machata zdroj: osobnosti.sk

Herecká legenda Karol Machata sa narodil 13.1.1928 v Malackách. Patrí medzi najvýznamnejších predstaviteľov slovenského herectva povojnovej generácie.

Už ako dvanásťročný začínal v rozhlase a venoval sa ochotníckemu divadlu. V rokoch 1948 - 1950 študoval herectvo na Štátnom konzervatóriu v Bratislave a v rokoch 1952 -1953 pôsobil v Armádnom divadle v Martine. Prvé úlohy stvárnil na divadelných doskách v Martine. Predstavil sa v inscenácii Sládkovičovej Maríny (1948), v Atentáte (postava člena skupiny atentátnikov na Heydricha, 1949), zahral si postavu Fortinbrasa v Shakespearovom Hamletovi (1950). Účinkoval ako Harpagon v Moliérovej hre Lakomec, ktorá bola predvedená a uvedená v STV (prevzaté predstavenie klasickej komédie z Malej scény Slovenského národného divadla.Slovenská republika 1987). Jeho titulné postavy Geľa Sebechlebského (1952) a Jánošíka(1953) zožali prenikavý úspech.

Ďalších štyridsaťpäť rokov bol členom Činohry Slovenského národného divadla v Bratislave, pôsobil v ňom v rokoch 1953 - 1998. V SND spolupracoval s režisérmi Karolom L. Zacharom, Jozefom Budským a T. Rakovským. Jeho romantické i dramatické herectvo sa naplno prejavilo v postave Karola Moorav Schillerových Zbojníkoch (1955), Hynka v Tylovom Krvavom súde (1957) alebo v Rostandovom Cyranovi de Bergerac (1967). Ako herec sa výrazne presadil aj v dielach ruskej klasiky. Známe sú titulné postavy v hrách Čechova Ivanov z roku 1961 a Višňový sad z roku 1967, ďalej postavy Kuligina v Ostrovského Búrke, či F. V. Protasova v Tolstého Živej mŕtvole (1976). Vo filme debutoval postavou slovenského letca v českom filme Vítezná křídla 1950 a odvtedy patril medzi najobsadzovanejších filmových a televíznych hercov.

Hral v desiatkach slovenských filmov, ktoré patria do zlatého fondu slovenskej kinematografie: Zemianska česť, Dáždnik svätého Petra, Prerušená pieseň, Pieseň o sivom holubovi, Polnočná omša, Zločin slečny Bacilpýšky, Hriech Kataríny Padychovej, Skrytý prameň, Červené víno, Soľ nad zlato, či Geľo Sebechlebský a mnohé ďalšie. V roku 1967 získal titul zaslúžilý umelec a v roku 1979 titul národný umelec. Za významné zásluhy v oblasti divadelnej, filmovej a rozhlasovej tvorby mu prezident v roku 2003 udelil štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy. V roku 2005 si prevzal cenu Tatrabanky za umenie. Zomrel 3.5.2016 v Bratislave.


Dôležité ocenenia K. Machatu

  • 1967 titul zaslúžilý umelec
    1979 titul národný umelec
    1983 Cena za najlepší mužský herecký výkon vo filme Soľ nad zlato, 21. ročník Festivalu československého filmu – FČSF, Ostrava
    2003 Pribinov kríž II. Triedy, štátne vyznamenanie prezidenta SR za významné zásluhy v oblasti divadelnej, filmovej a rozhlasovej tvorby
    2005 Cena Tatrabanky za celoživotné dielo v oblasti umenia
    2008 Cena OTO 2007 - uvedenie do Siene slávy

Jedným z nezabudnuteľných filmov Karola Machatu je veselohra Dáždnik sv. Petra. Nakrútili ju v roku 1958 a bola prvou koprodukciou domácej a maďarskej filmovej tvorby.


Filmografia K. Machatu

  • 1950: Vítězná křídla (slovenský letec)
    1951: Boj sa skončí zajtra (robotník)
    1952: Lazy sa pohli (Jozef Rendko)
    1952: Mladé srdcia (Leštiak)
    1953: Pole neorané (Juro Karabka)
    1954: Drevená dedina (Pavo Šechnár)
    1955: Anděl na horách (Zdeněk Soukup)
    1956: Čisté ruky (Grec)
    1957: Posledná bosorka (Gašpar Sedmík)
    1957: Zemianska česť (Števko Levický)
    1958: Dáždnik svätého Petra (Juraj Vibra)
    1959: Muž, ktorý sa nevrátil (redaktor Zvara)
    1960: Prerušená pieseň (Ján Soviar)

zdroj info: wikipedia.org

Rate this item
(0 votes)
Last modified on streda, 13 január 2021 22:20

Malacky - Najnovšie fotogalérie

Záhoráci Stupava/Malacky - príprava

Záhoráci Stupava/Malacky - príprava Záhoráci Stupava/Malacky - príprava Záhoráci Stupava/Malacky - príprava Záhoráci Stupava/Malacky - príprava Záhoráci Stupava/Malacky - príprava

Vysoká pri Morave, Cyklomost

Vysoká pri Morave, Cyklomost Vysoká pri Morave, Cyklomost Vysoká pri Morave, Cyklomost Vysoká pri Morave, Cyklomost Vysoká pri Morave, Cyklomost

Jakubov, Kostol sv. Filipa a sv. Jakuba

Jakubov, Kostol sv. Filipa a sv. Jakuba Jakubov, Kostol sv. Filipa a sv. Jakuba Jakubov, Kostol sv. Filipa a sv. Jakuba Jakubov, Kostol sv. Filipa a sv. Jakuba Jakubov, Kostol sv. Filipa a sv. Jakuba

Pernek (by obec)

Pernek (by obec) Pernek (by obec) Pernek (by obec) Pernek (by obec) Pernek (by obec)

Malacky - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
© 2017 NaZahori.sk Všetky práva vyhradené. Designed By Agada
Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.