Categories: Skalica

Manipulácie so zápasmi sa dotkli aj stretnutia Skalice v Bardejove

Slovenskému futbalovému zväzu sa v úzkej spolupráci s Národnou protikorupčnou jednotkou – expozitúra východ podarilo odhaliť manipuláciu stretnutí v slovenských najvyšších súťažiach. 

“Slovenský futbal je súčasťou spoločnosti, ktorej súčasťou je žiaľ aj korupcia. Všetko je to v ľuďoch. Môžem ale verejne garantovať, že na tejto pôde sa nebude nič zametať pod koberec,“ uviedol prezident SFZ Ján Kováčik na utorkovej (26.6.2018) tlačovej konferencii, ktorej témou boli konkrétne fakty v novej korupčnej záležitosti.

Podstatou nezákonných aktivít bola manipulácia najmä za účelom výhry v stávkovaní. Takmer všetky uvedené zápasy boli ovplyvnené prostredníctvom organizovanej skupiny, zloženej z občanov Ukrajiny, ktorá bola počas policajnej akcie zadržaná a momentálne je šesť jej členov vo vyšetrovacej väzbe s obvinením z trestného činu športovej korupcie. Podrobnejšie informácie o stotožnení týchto osôb sú plne v kompetencii NAKA.

Týmito prípadmi sa zaoberá oddelenie integrity SFZ už viac ako dva roky. Podnety plynuli z viacerých zdrojov, vrátane monitorovacieho systému UEFA, prevádzkovaný spoločnosťou Sportradar, s ktorou SFZ v rámci spolupráce s UEFA komunikuje.
Najčastejšie šlo o manipulovanie nasledujúce tipov stávok: víťazstvo/prehra v zápase, výsledok polčasu, počet strelených gólov, počet rohov. Využívané boli neregulované stávkové spoločnosti v zahraničí.

Organizátori manipulatívneho konania si vopred vytipovali hráčov, ktorým ponúkli konkrétny druh nelegálnej aktivity. Vyberaní boli podľa podľa logickej schémy, oslovovali najmä brankárov, stredných obrancov a kapitánov-lídrov tímu. Pokiaľ futbalisti súhlasili, bola im odovzdaná polovica dohodnutej sumy pred zápasom a druhá po ňom. Čiastky sa pohybovali rádovo v tisícoch eur.

Najzávažnejšie sú podozrenia z manipulácie týchto zápasov

1.

MŠK Rimavská Sobota

– OFK Teplička nad Váhom

3:2

2015/16

21.5.2016

2.

FK Poprad

– MŠK Rimavská Sobota

4:0

2015/16

5.6.2016

3.

Partizán Bardejov

– MFK Skalica

1:2

2016/17

24.5.2017

4.

FC ViOn Zlaté Moravce – Vráble

– AS Trenčín

0:2

2016/17

1.4.2017

5.

Partizán Bardejov

– FC Nitra

0:1

2016/17

31.5.2017

6.

MŠK Žilina

– FC ViOn Zlaté Moravce – Vráble

2:0

2017/18

28.10.2017

Na základe zozbieraných dokladov, informácií a dokumentácie odovzdalo oddelenie integrity SFZ podnet disciplinárnej komisii, ktorá začala disciplinárne konanie, zriadila senát pre ochranu integrity v súlade s disciplinárnym poriadkom a predbežným ochranným opatrením dočasne pozastavila činnosť týmto hráčom a trénerovi:

Lukáš Mravec

(TJ Iskra Borčice)

Peter Kosa

(TJ Jednota Bánová)

Peter Petrán

(MŠK Rimavská Sobota)

Marek Prošovský

(MŠK Rimavská Sobota)

Michal Pintér

(FC ViON Zlaté Moravce – Vráble)

Richard Novák

(AŠK Maria Huta Gelnica)

Ladislav Šosták

(MFK Zemplín Michalovce)

Michal Hamuľak

(Partizán Bardejov)

Vladimír Staš

(OŠFK Šarišské Michaľany)

Vladimír Andraščík

(Partizán Bardejov)

Jozef Kukulský

(extréner Partizán Bardejov)

Matej Vargic

(MŠK Rimavská Sobota)

V uvedených stretnutiach šlo o podozrenie z manipulácie alebo o pokus o manipuláciu stretnutí hráčmi klubov OFK Teplička nad Váhom, MŠK Rimavská Sobota, FC ViOn Zlaté Moravce – Vráble a Partizán Bardejov.

“Chceli by sme poďakovať NAKA za doterajšiu činnosť a výbornú spoluprácu pri odhaľovaní a vyšetrovaní tohto prípadu. Slovenský futbalový zväz komunikoval s políciou na dennej báze, vymieňal si informácie a bol plne súčinný pri vyšetrovaní.. Veríme, že táto spolupráca prinesie aj do budúcnosti pozitívne výsledky v boji proti manipulácii futbalových zápasov, na čom má zväz eminentný záujem,“ povedal manažér integrity SFZ Peter Dedík. Aj keď nás výskyt manipulácie zápasov v slovenských súťažiach neteší, sme radi, že sa podarilo tieto nelegálne a futbal špiniace aktivity odhaliť. Voči takémuto konaniu máme rovnako ako UEFA nulovú toleranciu, preto očakávame, že vinníci budú primerane potrestaní.“

Vyšetrovanie v trestnom konaní bude naďalej prebiehať paralelne s disciplinárnym konaním, preto je pravdepodobné, že sa menoslov obvinených osôb a zmanipulovaných zápasov rozšíri. Dokazovanie konkrétnych porušení predpisov je komplikované a vzhľadom na vyšetrovacie úkony nie je vždy možné poskytovať aktuálne informácie, preto ako príslušné štátne orgány, tak aj oddelenie integrity SFZ žiada verejnosť o trpezlivosť pri riešení jednotlivých prípadov. “Veríme, že náš postup v týchto veciach všetkých presvedčili, že to myslíme s bojom proti korupcii vážne a kedykoľvek do budúcna privítame podnety od verejnosti nášmu oddeleniu integrity,“ uzavrel Peter Dedík.

zdroj: futbalsfz.sk

TK SFZ k manipulácii zápasov v slovenských ligových súťažiach

{Facebook}https://www.facebook.com/TV.teraz.sk/videos/10156494621121252/{/Facebook}

Redakcia

Recent Posts

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

7 minút ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

4 hodiny ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

5 hodín ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

1 deň ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

1 deň ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

1 deň ago