Categories: Skalica

Marec v znamení mesiaca knihy v Skalici

Už roky mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i s knihou. 

Kniha, najväčší priateľ človeka, od nepamäti patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých či starých.

Prečo si mesiac knihy pripomíname práve v marci?  Marec – mesiac knihy bol prvýkrát v bývalom Československu vyhlásený v roku 1955 na počesť Mateja Hrebendu a ako snaha o udržanie a podporenie trvalého záujmu o knihy.

 

Martin Hrebenda Hačavský (10. 3. 1796 – 16. 3. 1880). Tento legendárny šíriteľ slovenskej a českej knihy a tým aj osvety a vzdelanosti sa narodil aj zomrel v marci. Hoci bol slepý, natoľko miloval knihy, že sa mu stali osudom. Putoval po Gemeri, Malohonte až do Viedne, zbieral staré tlače a rukopisy a zachraňoval ich. Medzi slovenských vlastencov a vzdelancov roznášal nové slovenské a české knihy najmä od vydavateľov Gašpara Fejérpataky-Belopotockého z Liptovského Mikuláša a Karla Amerlinga z Prahy. Zaslúžil sa tým o rozvíjanie slovenského národného povedomia a života v období národného obrodenia. Rozširovaním obľúbených kalendárov a populárnej spisby medzi pospolitým slovenským ľudom sa zaslúžil, že aj chudobní a nevzdelaní ľudia spoznávali knižnú kultúru a získavali prehľad o verejnom dianí. Svoju súkromnú zbierku kníh daroval Matici slovenskej a prvému slovenskému Gymnáziu v Revúcej.

Dnes už úlohu Mateja Hrebendu – šírenie kníh a knižnej kultúry a podporu vzdelávania – plnia knižnice. Hoci sprístupňujú svoje knižné fondy čitateľom po celý rok, v marci zvlášť aktivizujú svoju činnosť.

 

Marec – mesiac knihy v Skalici

Keď sa povie marec, veľa ľudí doplní „mesiac knihy“. Asi aj preto našu knižnicu v Skalici navštívi tento mesiac viac záujemcov, ako inokedy. Čiastočne je to aj tým, že sa knižnica zapája do Týždňa slovenských knižníc a vždy týždeň sa odpúšťajú „pokuty“ za upomienky, ale sa aj zapisujú úplne noví čitatelia zdarma. Tento rok to bolo v týždni od 5. do 9. marca. Býva aj viac podujatí ako po iné mesiace – skoro každý deň chodia deti škôlkari, školáci, ale aj starší, dokonca i najstarší čitatelia – seniori. Marec sme odštartovali stretnutím s deťmi z CVČ zo Skalice. Porozprávali sme si o výročiach, ktoré nás v roku 2018 čakajú – ukončení 1. svetovej vojny, Dočasnej vláde v Skalici a o osobnostiach mesta … všetko s ukážkou kníh na dané témy, s čítaním v knihách, ale tiež vo výtvarnom prejave detí.

V podobnom duchu sa niesla návšteva detí zo Špeciálnej základnej časti Skalica. Deti si pozerali knihy cez tému Deň-noc, teda, …. čo robím cez deň a prečo sa bojím v noci. Ďalší detskí návštevníci – druháci sa zoznámili s tým, ako a  kde vzniká kniha a ako kniha vyzerá.

Príjemným podujatím bola návšteva zariadenia Jesénia. Keďže starší ľudia už majú problém prísť do knižnice, príde každý rok knižnica za nimi. A opäť tu rezonovala téma 1. svetovej vojny a príchodu Dočasnej vlády v Skalici, ale aj čo je nové v regionálnej literatúre. O tom všetkom bola beseda s obyvateľmi Jesénie. Veľa kníh a veľa spomienok, to je stručná charakteristika tohto pekného dopoludnia.

Počas celého mesiaca navštevovali knižnicu deti z materských škôl na krátke zoznámenie sa z knižkami pre deti. Boli to deti zo Skalice, ale aj zo „škôlok“ z okolitých obcí.

Knižnicu čakajú v najbližšej dobe ďalšie akcie – besedy s piatakmi a šiestakmi na tému „povesti“, informačná výchova  a tiež návšteva v Zariadení pre seniorov v Skalici.

Ľ Rozborilová, riaditeľka Mestskej knižnice Skalica / M.Minďaš

Redakcia

Recent Posts

V stredu pochod Sobotištská 15-ka

V stredu sa uskutoční tradičný, tento rok už 40. ročník, turistického pochodu Sobotištská pätnástka. Informujú…

1 hodinu ago

Upozornenie: Hraničný most na Záhorí bude uzatvorený

Slovenská správa ciest (SSC) informuje o uzávierke hraničného mosta cez rieku Morava medzi Slovenskom a…

3 hodiny ago

Aktuálne: Obmedzenie dopravy pre nehodu na Pezinskej Babe

V klesaní z Pezinskej Baby v smere od Perneku na Pezinok dopravná nehoda v zákrute,…

6 hodín ago

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

10 hodín ago

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

1 deň ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

1 deň ago