Categories: Malacky

Marián Jung z Malaciek je druhý najlepší v Európe

Vodný motorista Marián Jung je druhý najlepší v Európe.

V prvý júlový víkend sa našom partnerskom meste Žnin v Poľsku konali majstrovstvá Európy vo vodnom motorizme. Popri pretekároch z mnohých európskych miest ukázali svoje kvality aj slovenskí vodní motoristi – Róbert Hencz, Marián Jung z Malaciek a jeho syn Šimon Jung, ktorý súťažil s Ninou Majerčíkovou v kategórii od 10 do 15 rokov.  

Viacnásobný majster sveta a Európy, člen Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica Marián Jung z Malaciek spolu s pretekárom TJ Dunaj Štúrovo Róbertom Henczom s Poliakom Marcinom Zieliňskim patrili k najväčším favoritom svojej kategórie. Mimochodom, počas súťažných jázd dosahujú rýchlosť 200 – 220 km za hodinu. 

Už v kvalifikácii bolo vidieť, že silný vietor bude ďalším súperom v boji o titul. Podľa očakávania sa naši z kvalifikačných jázd dostali medzi 14 najlepších pretekárov. Mariánovi však v prvej finálovej jazde zlyhal motor, čím prišiel o možnosť uchádzať sa o titul majstra Európy.

„Nevieme si to vysvetliť. Na základe toho vznikla za pár sekúnd taká strata na víťazného Poliaka Zieliňského, že ju Marián ani s ďalšími dvoma finálovými jazdami, ktoré mal lepšie ako jeho najväčší súper, nedokázal zlikvidovať. Napriek technickému zlyhaniu svojho stroja však získal v konečnom účtovaní striebornú medailu,“ povedal tréner M. Junga Ján Miškovič. Pracuje s ním od roku 1997 a boli spolu aj pri zisku Mariánovho prvého titulu majstra sveta v roku 1998. Róbert Hencz  získal v konečnom poradí 3. miesto a domov si tak odniesol bronzovú medailu.  

Pozornosť pútala i kategória GT 15 pre pretekárov vo veku od 10 do 15 rokov. V nej prvýkrát na majstrovstvách Európy súťažil aj 11-ročný syn M. Junga Šimon. Vo svojej prvej finálovej jazde skončil na siedmej priečke, v druhej bol dokonca šiesty, ale v tretej rozbil loď. Spomedzi 18 skončil na celkovej 10. priečke, čo je vzhľadom k jeho veku a skúsenostiam úspech.

Najmladšou účastníčkou podujatia bola 10- ročná Nina Majerčíková z Piešťan, dcéra pretekára Mariána Majerčíka, ktorý bol počas svojej pretekárskej kariéry strieborný v majstrovstvách SR v kategórii vznášadlá. 

zdroj: malacky.sk

Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

3 hodiny ago

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

17 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

18 hodín ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

1 deň ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

2 dni ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

2 dni ago