Categories: Skalica

Medzinárodný šachový festival v Skalici aj s účasťou veľmajstrov či majstra Európy

V kráľovskom meste Skalica sa uskutoční v dňoch 23.08 – 30.08.2020 Skalický šachový festival. Jeho súčasťou bude už druhý ročník medzinárodne úspešného šachového turnaja FIDE CHESS OPEN Skalica, turnaj o pohár firmy Schaeffler, 16.ročník medzinárodného majstrovského turnaja TIRNAVIA „SKALICA MASTERS 2020“ a bleskový turnaj.

Šachový klub Skalica organizuje v hoteli Sv. Ludmila Skalický šachový festival. Koncom augusta (23. – 30. augusta 2020) tak mesto zažije neopakovateľný šachový sviatok. V rámci festivalu sa uskutočnia 4 turnaje.

Po veľkom úspechu pilotného ročníka nebude chýbať druhý ročník kvalitne obsadeného šachového turnaja FIDE CHESS OPEN Skalica. Hrať sa bude švajčiarskym systémom na 9 kôl, tempo 90 minút na 40 ťahov a 30 minút do konca partie, s bonifikáciou 30 sekúnd na každý ťah. Cenový fond je vo výške 3800 €, víťaz získa 1000 €. Výsledky turnaja budú zaslané na zápočet FIDE ratingu a získaných noriem.

Účasť na turnaji k dnešnému dňu potvrdilo už 6 veľmajstrov z Ukrajiny, Maďarska, Lotyšska, Česka a, samozrejme, Slovenska. Sú medzi nimi napríklad Konstantin Tarlev, Adam Kozák, Jerguš Pecháč, Zigurds Lanka a Mikuláš Maník,“ informoval riaditeľ turnaja Milan Roman.

Súčasťou podujatia bude turnaj o Pohár Schaefller, ktorý je určený pre hráčov s ratingom do 1900 ELO. Hrať sa bude opäť švajčiarskym systémom. Výsledky turnaja budú zaslané na zápočet FIDE ratingu.

Neopakovateľným šachovým zážitkom bude 16.ročník medzinárodného majstrovského turnaja TIRNAVIA „SKALICA MASTERS 2020“. Uzavretý veľmajstrovský turnaj pre 10 hráčov na plnenie GM, IM a ďalších medzinárodných noriem sa bude hrať podľa pravidiel FIDE účinných ku dňu začiatku turnaja. Tempo hry 90 minút na 40 ťahov a 30 minút do konca partie, s bonifikáciou 30 sekúnd na každý ťah.

Tradičný TIRNAVIA turnaj, ktorý vznikol v Trnave v roku 1979, sa bude hrať v Skalici prvýkrát. Fanúšikovia šachu sa môžu tešiť na také hviezdy ako sú Ferenc Berkes z Maďarska, majster Európy Ivan Šarič z Chorvátska, nórska dvojka Aryan Tari a slovenský majster sveta do 18 rokov Viktor Gažík,“ doplnil riaditeľ turnaja Milan Roman. “Som veľmi rád, že šachového festivalu v Skalici sa zúčastní aj legenda slovenského šachu, prvý slovenský veľmajster Ján Plachetka. O to viac je symbolické, že práve on bol v roku 1979 víťazom Tirnavie.

Pripravený je aj bleskový turnaj na minimálne 11 kôl (hracie tempo 2×3 minúty + 2 sekundy za ťah, so zápočtom FIDE), ktorý bude v stredu 26. augusta. Viac informácií záujemcovia o turnaj získajú na www.sachyskalica.sk.

Tlačová správa

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

5 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

6 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

6 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

7 hodín ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

8 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

10 hodín ago