Categories: Myjava

Mesto Myjava prijalo opatrenia s ohľadom na koronavírus

Príkazný list primátora Myjavy Pavla Halabrína s prijatými opatreniami s ohľadom na koronavírus COVID – 19. zverejnený na oficiálnej web stránke mesta www.myjava.sk.

Príkaz č. 1 primátora Mesta Myjava z 10. marca 2020   

Na základe rokovania Krízového štábu a záverov porady s predstaviteľmi organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta v záujme preventívnej ochrany obyvateľov prikazujem s okamžitou platnosťou:

 

 1. Štatutárnym orgánom mestom zriadeným organizácií zabezpečenie a rešpektovanie nasledovných preventívnych opatrení:

  • uzavretie všetkých kultúrnych, športových a voľnočasových zariadení a zrušenie všetkých kultúrnych, športových a iných hromadných podujatí. Dňom 11. 03. 2020 sa uzatvárajú športové haly, plaváreň, futbalové areály, mestské športoviská, detské ihriská, kultúrny dom Samka Dudíka, knižnica, Gazdovský dvor, Centrum voľného času, Kino Primáš a počas uzávery sa vykonajú dezinfekčné a hygienické opatrenia. Priestory budú uzavreté pre verejnosť a zakazujú sa akékoľvek podujatia, súťaže, tréningy a nácviky.
  • uzavretie Domova sociálnych služieb Úsvit, všetkých školských a predškolských zariadení v pôsobnosti Mesta Myjava dňom 12. 03. 2020, to znamená, že DSS, materské školy, základné školy, Základná umelecká škola a Centrum voľného času prerušia dňom 12. 03. 2020 prevádzku a budovy budú pre verejnosť uzavreté. Riaditelia zabezpečia počas uzávery dezinfekciu a hygienickú ochranu objektu, zabezpečia ochranu objektu a preberanie pošty a elektronickej schránky. Zároveň odporúčam riaditeľke neziskovej organizácie Sociálne služby Myjava, n.o. a vedúcej zariadenia DSS Úsvit realizovať tie služby pre svojich klientov, ktoré je možné vykonávať v rodine a o ktoré budú mať rodičia záujem.
  • zrušiť všetky kurzy, výlety, exkurzie, či výmenné pobyty pripravované na toto obdobie.
  • zamestnanci týchto zariadení budú počas uzávery čerpať pracovné voľno s náhradou mzdy z dôvodu prekážky na strane zamestnávateľa. Spôsob a organizáciu si počas uzávery určia riaditelia organizácií.

2. Zodpovedným pracovníkom mestskej turistickej ubytovne na Trokanovej ulici, slobodárok na Trokanovej ulici a Zariadenia sociálnych služieb Nezábudka:

  • obmedzenie vstupu neubytovaných občanov. Zamedzenie zhromažďovania sa ubytovaných nájomníkov, či klientov v zariadeniach, zakazuje sa organizovať akékoľvek schôdze, porady, oslavy a stretnutia.
  • v ZOS Nezábudka zabezpečiť terénnu opatrovateľskú službu v odôvodnených prípadoch s dôrazom na ochranu opatrovateliek i opatrovaných.
  • zabezpečiť trvalé vykonávanie dezinfekčných a hygienických opatrení v zariadeniach počas dňa a zvýšiť opatrenia na osobnú hygienu a ochranu ubytovaných zakúpeným potrebných čistiacich a dezinfekčných prostriedkov zo zdrojov zariadení. Zároveň nariaďujem na personálne zabezpečenie a posilnenie nevyhnutných činností presunúť potrebný počet pracovníkov nasledovne:

          a) ZOS Nezábudka zo Základnej školy Viestova

          b) Turistická ubytovňa Trokanova zo Základnej školy Štúrova

          c) Slobodárky Trokanova zo Samšportu s.r.o. 

          Potreby, harmonogram a rozsah výpomoci si stanovia riaditelia dotknutých zariadení.

  • pripraviť krízovú variantu prevádzky zariadení v prípade prechodu do karantény, či uzavretia zariadenia s potrebným personálnym, technickým a organizačným zabezpečením.

3. konateľom Správy majetku mesta Myjava s.r.o. zabezpečiť:

  • pravidelnú dôkladnú dezinfekciu a hygienickú očistu mestských WC, autobusových zastávok, odpadových košov, lavičiek, detských ihrísk a priestorov Domu smútku
  • pri konaní pohrebných obradov upozorniť zúčastnených na potrebu preventívnych opatrení zníženia rizika možného prenosu vírusového ochorenia

4. náčelníkovi Mestskej polície zabezpečiť dňom 12. 03 .2020:

  • posilnenie služieb na dve samostatné hliadky v čase od 10,00 – 22,00 hod. so zameraním sa na uzavreté budovy, športoviská a ihriská
  • zvýšiť kontrolu reštauračných, pohostinských zariadení, čerpacích staníc a barov, s dôrazom na stretávanie sa mládeže a konzumáciu alkoholu
  • pri svojej kontrolnej činnosti upozorňovať obyvateľov na riziko pri vytváraní skupín, zhromažďovaní sa a pod.

5. pracovníkom Mestského úradu:

  • dôkladne dbať na osobnú hygienu a ochranné opatrenia, vyhýbať sa osobnému kontaktu
  • zvážiť účasť či organizáciu rôznych konaní a možnosť ich realizácie iným spôsobom
  • zakazujem akékoľvek služobné cesty, porady, školenia, semináre s výnimkou riešenia vzniknutej rizikovej situácie.
  • prevádzkovým pracovníkom zabezpečiť pravidelnú a systematickú dezinfekciu kľučiek, vodovodných batérií, zábradlí a všetkých technických zariadení, s ktorými prichádza do kontaktu verejnosť.

6. prevádzkovateľom reštauračných, pohostinských zariadení a barov odporúčam zvážiť skrátenie prevádzkových hodín do 21,00 hod., obmedzenie organizovania posedení a osláv a žiadam ich o zvýšené a dôkladné dezinfekčné a hygienické opatrenia v ich zariadeniach.

 

7. prevádzkovateľov služieb hromadnej prepravy osôb žiadam o dôkladné opatrenia na dezinfekciu a hygienu prostriedkov hromadnej dopravy a poučenie vodičov o zásadách na zníženie rizika prenosu vírusu.

 

8. predstaviteľov všetkých spoločenských, stavovských, sociálnych či záujmových organizácií v meste žiadam neorganizovať žiadne porady, zasadnutia, schôdze, oslavy, ani iné podujatia ich členov a žiadne exkurzie, výlety či zájazdy mimo nášho regiónu. Zároveň ich upozorňujem, že mesto im neposkytne žiadne priestory na tieto podujatia. Uzavretý bude i Klub dôchodcov a Materské centrum Pampúšik.

 

9. predstaviteľov cirkví žiadam o vykonávanie ich úloh a činností tak, aby sa čo najviac minimalizovala možnosť šírenia vírusu pri organizovaní cirkevných podujatí a úkonov.

 

10. podnikateľov a predstaviteľov podnikateľských subjektov prosím o zváženie spôsobu vyplácania matiek detí počas uzatvorenia školských a predškolských zariadení. Zároveň ich žiadam o prijatie opatrení pri organizácii výroby, rokovaní, expedovaní tovaru či cestovaní zamestnancov na minimalizáciu rizika šírenia koronavírusu. Riaditeľov ubytovacích zariadení žiadam o preverovanie predchádzajúcich pobytov záujemcov o ubytovanie.

 

Všetky tieto opatrenia platia predbežne do 22. marca 2020 a žiadam všetkých o ich dôkladné rešpektovanie.

 

 

Pri potrebe získania informácií, vybavenia si úradných záležitostí alebo ak sa chcete poradiť, minimalizujte návštevy úradov a ak sa dá, riešte tieto veci telefonicky alebo internetom. Vaša požiadavka bude posunutá kompetentnému pracovníkovi a odpoveď dostanete.

 

Sekretariát primátora: sekretariat1@myjava.sk, 034/6907210

Podateľňa: podatelna@myjava.sk, 034/6907221

Mestská polícia + dispečing: 159,  msp@myjava.sk, 034-6907111

Správa majetku mesta Myjava, spol. s. r. o.: kostelny.rastislav@mail.t-com.sk, 034/6907307, 034/6907309 

V prípade otázok na Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny sú všetky kontakty uvedené na adrese www.upsvarnm.sk. Klienti tohto úradu so stanoveným termínom na marec budú oslovení telefonicky a určený nový termín. 

Minimalizujte návštevy lekára, recepty riešte telefonicky, v prípade pocitu z ohrozenia či lekárskej pomoci, riaďte sa pokynmi v priloženom usmernení NsP Myjava.
 Usmernenie v súvislosti s koronavírusm v NSP Myjava.pdf

 

“Vážení obyvatelia, všetky tieto opatrenia a nariadenia majú preventívny charakter. Majú slúžiť na to, aby sme minimalizovali možnosti príchodu či prenosu vírusu medzi nás a neohrozovali našich známych, blízkych. Nie je dôvod na paniku, ale ani nemáme právo myslieť si, že sa nás táto celosvetová krízová situácia netýka a že nás obíde. Buďme zodpovední, dôslední, chápaví a tolerantní, zdržujeme sa doma, poďme do prírody, venujme sa rodine. Som presvedčený, že túto situáciu zvládneme bez mimoriadnych opatrení. Ďakujem Vám za pochopenie, rešpektovanie a spoluprácu,” Pavel Halabrín, primátor mesta Myjava.          

Redakcia

Recent Posts

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

7 hodín ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

21 hodín ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

24 hodín ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

1 deň ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

1 deň ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

2 dni ago