Categories: Senica

Mesto Senica ponúklo pomoc Južnej Morave

Senická radnica ponúkla pomoc Južnej Morave zničenej včerajším tornádom.

„Komunikovali sme s vedením najbližšieho prihraničného mesta Hodonín, ponúkli materiálnu pomoc a informovali o pripravenosti okamžite pomôcť prostredníctvom našich dobrovoľných hasičov a ich techniky i dobrovoľníkov civilnej ochrany. Zároveň vyjadrujem hlbokú účasť všetkým postihnutým a zasiahnutým touto živelnou katastrofou, ktorá ničila nielen majetok, ale aj ľudské životy,“ vyjadril sa primátor Senica Martin Džačovský.

Momentálne mesto komunikuje s Okresným úradom Senica a takisto koordinuje svoje aktivity s českou stranou, ktorá v prípade potreby vyšle požiadavku na materiálnu alebo personálnu pomoc. V obdobnej situácii je aj SČK, Územný spolok Senica, ktorý komunikuje so svojím partnerom v Brne. „Zatiaľ sme boli usmernení tak, aby sme mali na najbližší víkend nachystané mobilné pohotovostné dvojice, ktoré by v postihnutých oblastiach roznášali pitnú vodu alebo jedlo pre záchranné zložky,“ uviedla riaditeľka SČK, ÚzS Senica Miriam Madunická.

Mesto Senica sa súbežne zaujímalo aj o situáciu v partnerskom meste Veľké Pavlovice na Južnej Morave: „Na základe telefonátu so starostom Veľkých Pavlovíc môžem potvrdiť, že naše partnerské mesto ničivé tornádo našťastie nezasiahlo, minulo ho len o 16 kilometrov,“ upresňuje primátor Senice.

Mesto Senica momentálne rieši aj formu finančnej pomoci spustošenému regiónu Južnej Moravy. Zároveň usmerňuje občanov, že v prípade, ak majú záujem pomôcť, môžu tak urobiť prostredníctvom prispenia na tieto transparentné účty:

Mesto Hodonín zriadilo na pomoc občanom postihnutým živelnou pohromou transparentný účet: 123-3116270217/0100. Finančné prostriedky z tohto účtu budú rozdelené medzi občanov dotknutých touto udalosťou nielen v Hodoníne, ale aj okolitých dotknutých obciach – Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves, Hrušky. V správe pre príjemcov uveďte, na ktorú obec smerujete svoj príspevok. Ak obec nebude identifikovaná, príspevok bude primerane rozdelený medzi týchto päť obcí. 

Ďalšou možnosťou je portál Darujme, kde bolo za pár minút po zverejnení už viac ako milión českých korún a v súčasnosti je to viac ako 25 miliónov a peniaze stále pribúdajú. Prispieť môžete tu:  https://www.darujme.cz/projekt/1204937

Ďalší účet zriadila Diecézní charita Brno. Záujemcovia môžu prispievať na účet 4211325188/6800, variabilný symbol 2002.

 

Tlačová správa

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

8 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

10 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

11 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

18 hodín ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

1 deň ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago