Categories: Senica

Mesto Senica pripravuje odberové miesta na testovanie počas nadchádzajúceho víkendu.

 

Samospráva tak robí základe avizovaného otvárania materských a základných škôl od pondelka 8. februára, ktoré je podmienené testom zamestnancov a zákonných zástupcov. Nazahori.sk o tom informovala hovorkyňa mesta Senica Tatiana Moravcová.

Zároveň začína od tohto dátumu platiť COVID automat, na základe ktorého je test potrebný napríklad aj na cestu do prírody.  

Stále sa snažíme zorientovať v posledných informáciách, ktoré v súvislosti s ďalším testovaním a otváraním škôl zazneli v celoplošných médiách a prijať také opatrenia, ktoré by ľuďom čo najviac uľahčili bežnú fungovanie. Podľa zverejneného COVID automatu je celé územie Slovenska v čiernej farbe, čo znamená testovanie každých sedem dní, ak človek potrebuje, alebo chce vychádzať z domu. Zaujímavé je, že nikto nie je povinný zabezpečiť odberné testovacie miesta, takže sa má každý občan zariadiť ako vie. Najmä pre ohlásené otváranie škôl opätovne spúšťame počas víkendu v Senici ďalšie plošné testovanie, aby sa mohli prísť pretestovať rodičia a všetci, ktorí to budú potrebovať,” uviedol primátor mesta Senica Martin Džačovský

Napriek tomu, že vláda ohlásila otváranie škôl a školských zariadení a s ním súvisiace testovanie, samosprávy sa informácie dozvedajú z tlačových konferencií v médiách dva dni pred víkendom. Bez uznesenia, bez manuálu, o ktorý by sa mestá a obce mohli oprieť. Zároveň z týchto informácií vyplýva, že zodpovednosť za otvorenie škôl a škôlok padá na plecia obcí a miest. Preto mesto Senica znovu počas víkendu otvára odberové miesta na plošné antigénové testovanie. A to aj napriek tomu, že v meste už od 1. februára fungujú tri trvalé mobilné odberné miesta.

“Predpokladáme totiž zvýšený záujem o testovanie práve kvôli otváraniu škôl. Robíme to kvôli našim občanom, kvôli deťom, aby mohli byť zase v kruhu svojich spolužiakov a kamarátov. Zároveň aj kvôli rodičom, ktorí musia riešiť stráženie detí, chodiť do práce a po práci nastúpiť do role učiteľa. Musím však skonštatovať, že to takto nejde do nekonečna. Pri zriaďovaní odberových miest sme limitovaní ochotou zdravotníkov a administratívnych pracovníkov nastúpiť víkend čo víkend do služby,“ reagoval primátor mesta. 

Mesto otvorí po oba víkendové dni päť odberných miest, ďalšie možnosti otestovania budú na ďalších troch takzvaných trvalých mobilných odberových miestach. 

Od pondelka 8. februára počíta mesto s otvorením všetkých materských škôl, prvého stupňa všetkých základných škôl aj s jedálňami, školských klubov detí a ZUŠ v obmedzenom režime, CVČ ostáva s prerušenou činnosťou.

Tlačová správa

Recent Posts

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

9 hodín ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

21 hodín ago

Na Záhorácku stenu slávy pribudne meno Vladimír Sedlák

Zajtra v rámci prvomájových osláv v Senici pribudne na Záhoráckej stene slávy ďalšie ozubené koliesko. Patriť…

1 deň ago

Vyhlásené pátranie po mužovi z Moravského Svätého Jána

Polícia prosí o pomoc pri pátraní. Senickí pátrači hľadajú nezvestného, 53-ročného Jacka Švandrlíka, z okresu…

2 dni ago

AKTUÁLNE: Dopravné obmedzenie na diaľnici D2

Obmedzenie na D2: Bratislavskí dopravní policajti od ranných hodín asistujú pri udalosti v cestnej premávke, ku…

2 dni ago

1. máj sviatok práce

Sviatok práce alebo aj 1. máj je medzinárodný sviatok pracujúcich. História sviatku sa začala písať pred 137 rokmi,…

2 dni ago