Categories: Senica

Mesto Senica zriadilo byt dočasného náhradného bývania

Od piatka  14. mája 2021 má senická radnica k dispozícii byt dočasného náhradného bývania, ktorý zriadila v budove župného domova sociálnych služieb pre dospelých na Štefánikovej 1377/77, ktorú má mesto vo vlastníctve.

Prestrihnutím pásky odovzdali nový byt dočasného bývania k dispozícii primátor Senice Martin Džačovský a prednostka Mestského úradu Senica Katarína Vrlová. NaZahori.sk o tom informovala Tatiana Moravcová, hovorkyňa mesta.

„Kancelárske priestory v budove domova sociálnych služieb neboli dostatočne efektívne využívané, preto sme ich v uplynulých mesiacoch opätovne prerobili na pôvodný účel – na bytovú jednotku. Tá bude slúžiť občanom mesta Senica ako útočisko v krízových situáciách, keď by napríklad v prípade živelných pohrôm nemohli obývať vlastné domovy. Samozrejme, že si želám, aby bol za takýmto účelom tento novo-zrekonštruovaný dvojizbový byt využívaný čo najmenej,“ okomentoval odovzdanie dvojizbového bytu primátor Senice Martin Džačovský.

Dispozícia bytu sú dve obývacie izby, kuchyňa, vstupná chodba, kúpeľňa so sociálnym zariadením a bezbariérovým sprchovým kútom a balkón. Mestský byt dočasného náhradného bývania bol kompletne zrekonštruovaný, vrátane výmeny okien a podláh, vybavený novým nábytkom a domácimi spotrebičmi. Celková cena – za stavebné práce i spotrebiče predstavuje necelých 15 tisíc eur. 

„Rekonštrukciu bytu dočasného náhradného bývania, ktorú sme začali v januári, trvala mesiac. Nasledovalo zakúpenie nábytku, postelí a kuchynskej linky. Kapacitne je byt určený na prenocovanie maximálne šiestich ľudí,“ vyratúva vedúca Oddelenia sociálnych vecí, kultúry a športu Mestského úradu Senica Renáta Hebnárová, ktorá mala na starosti celú rekonštrukciu i následné vybavenie a zariadenie bytu.

Byt dočasného náhradného bývania bude mestu Senica slúžiť ako poskytnutie prvej pomoci občanom v krízových situáciách (spôsobených napríklad živelnou pohromou). V takýchto prípadoch bude občanom ponúknutá možnosť ubytovania v tomto byte na nevyhnutný čas. Byt nebude slúžiť na dlhodobé bývanie.

„Už v minulosti sme sa stretli so situáciami, kedy sme museli riešiť a urýchlene zháňať náhradné bývanie pre našich občanov. Či už išlo o vyhorený byt, uletenú strechu bytovky alebo zaznamenaný neznámy plyn v bytovke. Keďže mesto doteraz nedisponovalo takouto bytovou jednotkou, využívali sme napríklad služby hotelov,“ uvádza príklady z praxe primátor Senice.

 

Redakcia

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

6 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

7 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

8 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

8 hodín ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

9 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

11 hodín ago