Categories: Holíč

Mestskí polícajti, ktorí v Holíči utopili v žumpe šteniatka, poznajú svoje tresty

Krajský súd v Trnave v utorok 9.6.2020 vyniesol právoplatné tresty.

V prípade utýrania psov mestskými policajtmi v Holíči v roku 2016, potvrdil tresty odňatia slobody v trvaní 16 mesiacov s podmienečným odkladom v prípade Marty Badáňovej na dva roky, a v prípade Petra Masára, ktorý sa k skutku priznal a oľutoval ho, skúšobnú lehotu skrátil pri podmienečnom odklade na 18 mesiacov. Obaja okrem toho nemôžu vykonávať zamestnanie, v ktorom by boli v pozícii verejného činiteľa.

Okresný súd v Skalici pôvodne v posledný septembrový deň roka 2019 uložil obom obžalovaným zhodné tresty, oboch odsúdil na 16 mesačný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na dva roky a zákaz zamestnania v pozícii verejného činiteľa.

Zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová po právoplatnom rozsudku: “Šteniatká uhynuli krutou a trýznivou smrťou a to na verejne prístupnom mieste. Skutok, ktorého sa dopustili mestskí policajti považujeme za mimoriadne závažný a vystríhame pred jeho zľahčovaním, že nadbytočná populácia spoločenských zvierat sa odjakživa topila, hádzala o zem a podobne. Takéto konanie je pomerne dlhý čas trestným činom a takýto postup jednoducho nie je možný,“ Zásadné je, že súd nepristúpil na mimoriadne zníženie trestu a len peňažnú sankciu.”

Archív: Po prieťahoch v konaní padol rozsudok v prípade utopených šteniat, nie je však ešte právoplatný

Posledný septembrový deň 2019 sa v budove Okresného súdu v Skalici, konalo hlavné pojednávanie v trestnej veci voči obžalovaným: príslušníčke Mestskej polície Holíč v aktívnej službe – Marte B. a Petrovi M.., obžalovanými z trestného činu týrania zvierat podľa § 378/1c), 2a), b) TZ, ktorého sa mali dopustiť na šteňatách dňa 26.8.2016 v Holíči ako príslušníci Mestskej polície Holíč. Päť asi trojmesačných šteniat mali počas nočnej služby zaživa nahádzať do odľahlej žumpy za mestom, kde sa tieto utopili. 

Po približne troch rokoch od podania padol rozsudok, ktorý uznáva oboch obžalovaných za vinných, súd im stanovil dvojročnú podmienku a zákaz výkonu činnosti, ktorá by predstavovala výkon činnosti verejného činiteľa.

Rozsudok nenadobudol právoplatnosť, jeden z obhajcov sa na súde v Skalici hneď proti časti rozsudku odvolal, ostatní si vzali lehotu na vyjadrenie. Definitívne rozhodnutie padne na Krajskom súde v Trnave.

„Skutok, ktorého sa dopustili mestskí policajti považujeme za mimoriadne závažný a vystríhame pred jeho zľahčovaním, že nadbytočná populácia spoločenských zvierat sa odjakživa topila, hádzala o zem a podobne. Takéto konanie je pomerne dlhý čas trestným činom a takýto postup jednoducho nie je možný,“ povedala Zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová.

VIAC TU: http://www.nazahori.sk/index.php/skalica/item/2729-holic-po-prietahoch-v-konani-padol-rozsudok-v-pripade-utopenych-steniat-nie-je-vsak-este-pravoplatny

Redakcia

Recent Posts

V Skalici nehoda mladíkov, pravdepodobne úradoval alkohol

Dopravní policajti dnes, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami, z Unínu smerom…

50 sekúnd ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

20 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

22 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

23 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

1 deň ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

2 dni ago