Categories: Skalica

MFK Skalica: Jozef Kostelník hodnotí

MFK Skalica má za sebou druhú sezónu v druhej najvyššej súťaži, v ktorej postup Skaličanom ušiel veľmi tesne. Prinášame rozhovor s trénerom A-mužstva Jozefom Kostelníkom.

Začnime jesennou časťou. Spätne s odstupom viac ako polroka je na ňu aký pohľad?

Do zimnej časti sme mohli ísť s vyšším bodovým náskokom, ak by sme zvládli závery dvoch posledných stretnutí na ihriskách súperov, keď sme v Trebišove a Komárne inkasovali v samom závere z pokutových kopov. Napriek tomu sme po jeseni viedli, čo nebola zlá východisková situácia.

Pred jarnou časťou došlo k pohybu v kabíne, ako sa ukázali nové posily?

Mali sme záujem zvýšiť kvalitu hráčskeho kádra, čo sa nám myslím aj podarilo. Defenzívu vystužil Ladislav Szőcs, na kraji zálohy sa dobre ukazoval Jožko Sombat a v útoku dal o sebe výrazne vedieť. Tomáš Majtan mal ťažkú úlohu, keďže Dolný k nám prišiel skôr a dokázal sa na poste útočníka uchytiť, čím Tomášovi klesla minutáž a nemohol naplno ukázať svoj potenciál. Napriek tomu mimoriadne kladne hodnotím jeho tréningovú morálku a jeho nasadenie, keď sa dostal na ihrisko.

Jarná časť sa začala o dva týždne neskôr kvôli počasiu. Bolo to v konečnom dôsledku pre nás plus alebo mínus?

Všetky mužstvá mali rovnaké podmienky a nepovažujem to za dôležitý faktor sezóny.

Ukázal sa ako kľúčový súboj zápas v Seredi, ktorý sme výsledkovo nezvládli?

Nemyslím si, že o víťazovi súťaže sa rozhodlo v tomto stretnutí. To sme stratili už v jeho úvode, ale kľúčom k celej sezóne nebolo.

Doma sme mali skvelú bilanciu, 16 zápasov a 16 víťazstiev, ak rátame aj baráž so Senicou, to asi nepotrebuje komentár.

Ako hovoria štatistiky, len ťažko k domácim stretnutiam môžeme mať výhrady. Dokonca sme v mnohých stretnutiach vrátane baráže s fortunaligovou Senicou dokázali otočiť vývoj stretnutí, v čom mužstvo ukázalo svoju silu.

Naopak vonku to bolo horšie. V úvodnom vystúpení v Novom Meste sme síce uspeli, ale potom nasledovala dlhá šnúra 11 stretnutí bez plného bodového zisku, boli práve tieto stretnutie jednou z rozhodujúcich príčin, že sme neskončili na 1. mieste?

Bohužiaľ sme v niektorých stretnutiach inkasovali z prvej šance súpera a na ihriskách súperov sa nám už nepodarilo to čo doma, otočiť stretnutia. V niektorých sme naopak (Trebišov, Komárno) stratili plný bodový zisk v samom závere. V závere sezóny sme už naskočili aj na ihriskách súperov na víťaznú vlnu a dokázali sme naplno bodovať aj u kvalitných súperov. Výrazne nám k tomu pomohol zvládnutý duel s kvalitným Pohroním.

Mužstvo ako na jeseň tak aj na jar odohralo s pomerne úzkym kádrom. Bol to zámer?

Keďže nemáme v klube juniorku, musíme pracovať v obmedzenejšom režime. Napriek tomu som bol so šírkou kádra spokojný. Výhodou našich hráčov bolo, že viacerí z nich sú univerzálni a dokážu zahrať na viacerých postoch. Takže sme síce sezónu odohrali v nižšom počte hráčov, ale nepociťovali sme to ako hendikep.

Na baráž prevládajú názory, že sme boli futbalovejší.

Súhlasím s týmto tvrdením, ale na to sa bohužiaľ nehrá. Chlapci odohrali výborné dvojstretnutie, ale nakoniec to na postup nestačilo. Herne sme však určite nesklamali a ukázali, že mužstvo sa výkonnostne posúva dopredu a je konkurencieschopné aj v meraní síl s fortunaligistom.

Rozhodlo sa v prvom stretnutí, kde sme nevyužili množstvo výborných príležitostí alebo skôr fakt, že sme v odvete neskórovali?

S odstupom času to vidím na to, že rozhodli zahodené šance v prvom stretnutí. V ňom sme mali množstvo výborných príležitostí, ale ujala sa iba jedna. V druhom stretnutí to už bolo z oboch strán taktickejšie a súperovi sa podarilo streliť rozhodujúci gól.

Čo si povedal chalanom v kabíne po poslednom stretnutí?

Prvé okamihy po stretnutí bolo z chlapcov cítiť veľké sklamanie. Tvrdo pracovali počas celej sezóny, aby si vybojovali postup. Niektorým už druhú sezónu ušiel postup len veľmi tesne, v tej minulej o bod, v práve skončenej rozhodol v pohárovej matematike pri remíze gól strelený na ihrisku súpera. Napriek tomu som im za predvedené výkony poďakoval. Na našom hernom prejave bolo vidieť, že sme urobili ďalší krok smerom dopredu a náš herný prejav sa oproti minulej sezóne výrazne zlepšil.

V závere sezóny dali v pozitívnom smere o sebe výrazne vedieť aj fanúšikovia klubu.

Tí si zaslúžia absolutórium. V baráži boli doslova dvanástym hráčom a na trávniku ich bolo poriadne počuť. Zvlášť ma teší, že napriek neúspešnej baráži to boli práve fanúšikovia, ktorí povzbudzovali hráčov a dávali im najavo, že pre nich sú víťazi práve oni. Pevne verím, že aj v budúcej sezóne budú hráči cítiť ich podporu od úvodného kola.

NaZahori.sk a mfkskalica.sk

Vlado Miček

Recent Posts

📷 Nehody opitých vodičov na Záhorí

Dopravní policajti Okresného riaditeľstva PZ Malacky boli v nedeľu 5. mája 2024 vyslaní k viacerým…

38 minút ago

Myjava: Uzávera námestia aj parkovísk pre podujatia

Mestská polícia Myjava upozorňuje občanov, zvlášť všetkých vodičov a majiteľov motorových vozidiel, na celkovú uzáveru…

1 hodinu ago

TTSK: Podkrovie Záhorskej galérie bude po obnove slúžiť na výstavy

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) začal s rekonštrukciou podkrovia v Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici…

2 hodiny ago

Upozornenie: Vodičov čaká týždeň obmedzení od Kútov na D2

Na diaľnici D2 od Záhoria za Kútmi v smere do Bratislavy bude počas budúceho týždňa…

14 hodín ago

V stredu pochod Sobotištská 15-ka

V stredu sa uskutoční tradičný, tento rok už 40. ročník, turistického pochodu Sobotištská pätnástka. Informujú…

16 hodín ago

Upozornenie: Hraničný most na Záhorí bude uzatvorený

Slovenská správa ciest (SSC) informuje o uzávierke hraničného mosta cez rieku Morava medzi Slovenskom a…

18 hodín ago