Kúty

Migranti: Aktuálne informácie zo stanového mestečka v Kútoch

K dnešnému ránu (9.11.2022) bolo v stanovom mestečku v Kútoch spolu 154 osôb, ale situácia sa dynamicky mení. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová.

“V priemere podľa aktuálnych informácií od kolegov priamo v stanovom mestečku v Kútoch tam títo ľudia pretrvávajú dva až tri dni. Nelegálnym migrantom je zabezpečené ubytovanie vo vyhrievaných stanoch,” spresnila hovorkyňa. “Migranti sú pokojní a bezproblémoví, zároveň sú nápomocní pri upratovaní tábora,” uviedol Ľubomír Thinschmidt zo sekcie krízového riadenia MV SR.

Na základe príkazu prednostu Mestského úradu Senica je im prostredníctvom Červeného kríža poskytnutá teplá strava. “Neziskové organizácie a miestne fary poskytujú migrantom jedlo vo forme raňajok. Na mieste je poskytovaná aj základná zdravotná starostlivosť profesorom Vladimírom Krčmérym a ďalšími dobrovoľnými zdravotníkmi,” doplnil Thinschmidt.

Zástupcovia ministerstva aktívne komunikujú so zástupcami samospráv o možnosti využitia niektorých budov ako núdzového stanovišťa pre nelegálnych migrantov. “V prípade potreby sú to možnosti, ktoré by mohli byť využité, ak si to bude situácia vyžadovať. V súčasnosti je takto využívaná budova pošty v areály železničnej stanice Kúty a priebežne hľadajú zamestnanci rezortu vnútra aj ďalšie možnosti. Avšak treba zdôrazniť, že migranti nechcú na Slovensku zostať dlhodobo a je to pre nich čisto prechodná stanica. Vo väčšine prípadov je ich cieľom Nemecko,” ukončila Eliášová.

F. Húšťava prináša aktuálne info z Kútov

Dnes ráno ( 9.11.2022 )som pomáhal pri rozdávaní raňajok, malého balíčka a čaju od Farnosť Kúty. A snažil som sa zhrnúť na jedno miesto všetky objektívne informácie o situácii v stanovom mestečku na železničnej stanici. Informuje Filip Hustava .

stanov 16 – 3 voľné,

– raňajky zabezpečujú 4 skupiny dobrovoľníkov – Farnosť Kúty, Farnosť Brodské,

Arcidiecézna charita Bratislava-pobočka Skalica a Slovenská humanitná rada,

– počet ľudí – včera večer viac ako 170, dnes 115+5 detí,

– bezpečnosť má na starosť Polícia Slovenskej republiky a príslušníci Armády SR. Polícia mapuje i pohyb migrantov po okolí hliadkami. Panuje tu partnerská atmosféra a dokážu ľudí efektívne a bez konfliktov navigovať, za čo ich treba len a len pochváliť,

– hygienu a zdravotný stav migrantov si vzal pod krídla skvelý profesor Krčméry, ktorý odvádza skutočne záslužnú prácu – od kontroly toaliet, hygieny v stanoch až po samotnú kontrolu jednotlivcov. Jeho tím z Univerzity sv. Alžbety robí neskutočne záslužnú prácu…

K téme svrabu

– svrab sa objavil v minulosti v desiatkach prípadov, dnes ráno len 2 prípady. Čo sa týka možnej nákazy svrabom – museli by ste si obliecť šaty nakazeného, teda mať dlhšie trvajúci kontakt so šatami nakazeného. Pri bežnom kontakte nákaza nehrozí, teda nie je sa čoho báť, ak by sa aj takáto osoba náhodou vyskytla vo vašom okolí. Nákaza je liečená vysoko kvalitnými špeciálnymi masťami a do 48 hodín je nákaza vyliečená.

Profesor Krčméry k nám chodí každý deň dobrovoľne, je v kontakte priamo s ministrom vnútra i zdravotníctva, ako i prezidentom policajného zboru a v najbližších dňoch bude zriadený oficiálny Intervenčný tím zdravotníkov, ktorí budú naďalej denne monitorovať ľudí. K pánovi profesorovi sa pridávajú vo voľnom čase i zdravotní záchranári Štefan a Vlado, ktorí s ním boli i na maďarských hraniciach v minulosti.

Za vaše bezpečie zo zdravotnej stránky môžete vďačiť týmto ľuďom.

Nikto nie je z tejto situácie šťastný

Migrácia tu však je a musíme sa situácii postaviť čelom v záujme ľudskosti a čo najbezpečnejšieho priebehu tejto vlny. Problematiku na vyššej politickej scéne nedokážeme riešiť my. My môžeme poskytnúť základnú starostlivosť. A pritom 100 ľudí nie je žiadny extrémny počet…

VŠETKY ZLOŽKY sa zhodli na tom, že EXISTENCIA stanového mestečka – teda miesta, kde sú všetci pokope a nechodia po okolí, je v súčasnosti z hľadiska bezpečnosti a organizácie základnej pomoci tým najlepším riešením.

Preto i tu vyzývam všetkých, čo by chceli mestečko zrušiť (na čele s naším poblázneným starostom), nech nevymýšľajú takéto od reality odtrhnuté riešenia na vlastnú päsť. Zvyšujú tým riziko a možné konflikty, eskalujú situáciu, ktorá je v súčasnosti zvládnuteľná bez väčších rizík.

Vyzývam starostu, aby zabezpečil obyčajnú sprchu, ak chce riešiť bezpečnosť obyvateľov a nedrístal o geopolitických riešeniach a odstránení takto zabezpečeného miesta, ktoré naopak zvyšuje našu bezpečnosť… jeho neschopnosť už je fakt do neba volajúca…

Všetky zapojené zložky nonstop monitorujú situáciu.

https://www.nazahori.sk/2022/11/01/stanove-mestecko-v-kutoch-a-stany-civilnej-obrany-v-brodskom/
Redakcia

Recent Posts

V stredu pochod Sobotištská 15-ka

V stredu sa uskutoční tradičný, tento rok už 40. ročník, turistického pochodu Sobotištská pätnástka. Informujú…

49 minút ago

Upozornenie: Hraničný most na Záhorí bude uzatvorený

Slovenská správa ciest (SSC) informuje o uzávierke hraničného mosta cez rieku Morava medzi Slovenskom a…

3 hodiny ago

Aktuálne: Obmedzenie dopravy pre nehodu na Pezinskej Babe

V klesaní z Pezinskej Baby v smere od Perneku na Pezinok dopravná nehoda v zákrute,…

5 hodín ago

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

10 hodín ago

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

24 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

1 deň ago