Brezová pod Bradlom

Ministri školstva a zahraničných vecí otvorili školský rok v Brezovej

V pondelok 4.septembra 2023 bolo slávnostné otvorenie školského roka na základnej škole v meste Brezová pod Bradlom za účasti ministrov.

zdroj: Mesto Brezová pod Bradlom

Na otvorení školského roka na základnej škole v Brezovej pod Bradlom (okres Myjava) slávnostne pomenovali školu za účasti ministra školstva, vedy, výskumu a športu Daniela Bútoru a ministra zahraničných vecí Miroslava Wlachovského po slovenskom diplomatovi a rodákovi z tohto mesta Štefanovi Osuskom.  

Diplomat z Brezovej pod Bradlom ako veľvyslanec v Londýne a v Paríži usiloval vybudovať mladému štátu reputáciu, ktorú zúročil v parížskych diplomatických rokovaniach. Ich výsledkom bolo vymedzenie československých hraníc Trianonskou mierovou zmluvou, ktorú podpísal spolu s vtedajším ministrom zahraničných vecí Edvardom Benešom.  “Okrem toho, že otvárame školský rok, toto je výnimočná chvíľa, pretože pomenúvame školu po významnom diplomatovi. Vyzval som ministrov vo vláde a poprosil, aby nám pomohli otvoriť školský rok na viacerých školách a minister zahraničných vecí je tu spolu so mnou. Demonštrujeme tým istú symboliku,” uviedol minister školstva Bútora.  

Otvorenie školského roka na ZŠ v Brezovej pod Bradlom zdroj: NaZahori.sk

Osuský ako spoluautor Clevelandskej dohody spoluformoval americkú koncepciu povojnového usporiadania Európy a spolu s ďalšími krajanmi v USA dopomohol k naplneniu práva Slovákov a Čechov na sebaurčenie. “Československá diplomacia a na ňu nadväzujúca slovenská diplomacia má v tomto regióne svoje hlboké korene. Ide o veľmi úrodný kraj z tohto hľadiska, keď odtiaľto pochádzajú traja významní diplomati – Milan Rastislav Štefánik, Štefan Osuský a Ján Papánek. Som veľmi rád, že pomenúvame školu po Osuskom, ktorý bol príkladom demokratického politika,” povedal minister zahraničných vecí Wlachovský.   

tvorenie školského roka na ZŠ v Brezovej pod Bradlom zdroj: NaZahori.sk

Na margo práve otvoreného školského roka 2023/24 doplnil minister školstva, že pred školským systémom stoja viaceré výzvy. “Meníme ciele vzdelávania od toho, že máme vedieť tzv. vedomosti, fakty alebo dáta k tomu, aby sme deti viedli k schopnosti sa rozhodovať a konať samostatne, myslieť na základe dát. To je úplne nový svet, v ktorom žijeme, a som veľmi rád, že Slovensko sa konečne s istým oneskorením, ale predsa len hýbe týmto smerom,” ozrejmil Bútora.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Aktuálne: Tragická nehoda uzavrela cestu v okrese Senica

Zrážka auta a motorky na Záhorí má žiaľ tragické následky. Cesta III. triedy je z…

6 hodín ago

Krojované slávnosti v Borskom Svätom Jure

Pozvánka na X. Krojované slávnosti v Borskom Svätom Jure. Deň plný folklóru s bohatým sprievodným…

9 hodín ago

V sobotu cyklistické preteky Šaštínske kolečko

V sobotu 11.mája 2024 sa v rekreačnej oblasti Gazárka v Šaštíne - Strážach uskutoční 5.…

12 hodín ago

Pre poškodený cyklochodník sa stretli zainteresovaní vo Vysokej pri Morave

Poškodenie cyklochodníka v BSK. Cyklotrasa EuroVelo 13, známa aj ako trasa Železnej opony, prechádza cez…

13 hodín ago

📺BSK: Aké zmeny prináša novela stavebného zákona?

Od 1. apríla 2024 nadobudla účinnosť novela stavebného zákona, ktorá prináša viaceré dôležité zmeny. So…

16 hodín ago

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

2 dni ago