Categories: Skalica

Miro Lipovský: Prídu hráči zo zámoria aj Kutálek, cieľom budú opäť vrchné priečky

Po uplynulej sezóne, ktorá bola pre skalický hokej mimoriadne dlhá, sa prísun informácii o klube a dianí v ňom mierne zastavil, ale v žiadnom prípade to neznamenalo, že hokejový klub a hlavne jeho šéf zaháľali.

Prinášame rozhovor na NaZahori.sk  s Mirom Lipovským, v ktorom sa dozviete všetko dôležité o aktuálnom stave v HK Skalica.

Začnime pohľadom na skončenú sezónu. 

Minulú sezónu sme pozvoľna nadviazali na úvodnú. Darilo sa nám po športovej stránke, po ktorej museli byť všetci spokojní. Počas nej sme spravili parádnu sériu 22 víťazných duelov. Play-off už bola nová súťaž, napriek tomu sme sa s ňou dokázali popasovať. Všetci sme túžili po titule, to sa však nepodarilo. V baráži, ktorá nasledovala, sme chceli namútiť viacej vody. Dúfali sme, že bola šanca postúpiť do extraligy. V konečnom dôsledku si ale myslím, že sme naše plány splnili, opäť sme hrali dlhú sezónu pre našich fanúšikov. 

Aká bola sezóna z pohľadu šéfa klubu?

Mali sme lepšiu sezónu, čo sa týka zranení ako v predchádzajúcej. Aj vďaka tomu sa nám podarilo vyhrať základnú časť. Po športovej stránke spokojnosť. Za neúspech považujem fakt, že sme nedokázali dostať do hľadiska viac divákov. Prispôsobili sme tomuto cieľu mužstvo, bohužiaľ cestu na zimák si nenašlo viac divákov ako v predchádzajúcej sezóne.

Mužstvo bolo v úvodných dvoch sezónach HK Skalica postavené predovšetkým na domácich hráčoch.

Tí tvorili základ mužstva. Aj „cezpolní“, ktorí sa v skalickom drese predstavili, mali históriu či už v mládežníckych alebo aj kategórii dospelých, spojenú s našim mestom. 

Ako to bude tento rok.

Pohyb v hráčskej kabíne bude väčší. Je to spôsobené predovšetkým tým, že o našich hráčov je záujem v iných mužstvách. Nemáme dôvod brániť im, aby sa posunuli v kariére. Preto budeme mužstvo dopĺňať aj hráčmi mimo Skalicu.

Konkrétnejšie?

Klub nabehol na určitú formu skautingu, takže prídu aj hráči spoza mora. Budú to hokejisti, ktorých som aj ja osobne videl. V podstate v spolupráci s Davom Marlin, ktorý nám americký scouting zastrešuje, sú títo chalani pre nás veľmi dobre známi a nejde pri ich angažovaní o mačku vo vreci. Veríme tomu, že budú prínosom.

Kedy ich uvidíme v Skalici?

Momentálne pre nich hľadáme vhodné letenky. Presný dátum ešte nie je stanovený. Uvidíme, či stihnú už aj časť prípravy na suchu alebo sa do prípravy zapoja až na ľade.

O koľko hráčov a akých postov sa to týka?

Zatiaľ sa bavíme o štyroch hráčoch. Vieme o tom, že nastúpiť môžu iba traja, takže prebehne aj nejaká forma výberu. Je ešte možné, že prídu iba traja. Má ísť o brankára, ktorého poznám a je otázka, či prídu dvaja obrancovia a jeden útočník alebo jeden obranca a útočník.

Brankár zo zámoria, dáva predpoklad, že bude jednotkou.

To určite nie. Do prípravy vstúpia brankári v rovnocennej pozícii. O zámorskom gólmanovi ale môžem prezradiť, že je schopný spraviť za sezónu päť-šesť kanadských bodov, keďže má výbornú palicovú techniku. Je to mladý a veľký chalan, uvidíme ako sa dokáže presadiť.

Nepochybne to do kabíny prinesie novú krv a bude to aj spestrenie pre divákov.

Samozrejme, zväčša sme tu mali zástupcov českého hokeja. Máme záujem to aj týmto smerom oživiť, keďže chceme aby chlapci v kabíne zažili aj inú mentalitu, inú chuť do zápasov, iný spôsob trénovania. Je to novinka pre nás, ale hodnotiť to budeme až s odstupom času. 

Budú mať otvorené zmluvy?

Zmluvy budú mať na celú sezónu, nebudú otvorené. Samozrejme, ak niektorá strana nebude spokojná, bude sa dať zmluvu ukončiť. Môže to vypáliť aj tak, že po sezóne o nich bude záujem aj vo vyšších ligách. Stať sa môže hocičo, môžu tu byť mesiac a skončiť. Ja však verím, že z tohto kroku budú profitovať obe strany. 

Príchody logicky znamenajú aj odchody.

Následnosť bola skôr opačná. Najskôr sme zaznamenali odchody, ktoré sme potom riešili príchodmi.

Buďme konkrétni. Začnime brankármi.

Končia obaja brankári, Roman Petrík sa rozhodol pre odchod do Detvy, Samo Košút bude študovať v Bratislave a bolo by pre neho náročné to skĺbiť s tréningami v Skalici.

Ako je na tom defenzíva?

Odchádzajú traja beci z prvých obrán. Toto je zatiaľ otázka, ktorá nie je doriešená. Pracujeme na tom, zatiaľ hľadáme adekvátnu náhradu.

A čo ofenzíva?

Čo sa týka útoku sme na tom pomerne dobre. Dokázali sme podržať produktívnych hráčov a produktivita by mala zostať na pôvodnej úrovni. Končí Renek Jarolín, ktorý sa sťahuje do Francúzska, Paťo Janáč odchádza do Nových Zámkov. Renek a jeho body nám budú chýbať a bude ich treba nahradiť. Zostávajú Trnavčania Jurák a Okoličány. Dávid Schmidt sa vracia do Trnavy, keďže má zamestnanie, ale zostávame v kontakte a nie je vylúčené, že podobne ako v poslednej sezóne nás príde posilniť v závere sezóny. Na druhej strane sa môžeme pochváliť úlovkom, ktorým je Tibor Kutálek a tam by sme tie stratené body mohli hľadať. Bude to doplnené aj o ďalších rýchlych hráčov. Opäť sa zíde bratská dvojica Kotzmanovcov, keďže sa vracia Pavol a Alex u nás zostáva. Hráč formátu Pavla nám v zostave chýbal.

A čo tréner?

Pokračuje Michal Ružička, kondíciu bude mať pravdepodobne na starosti Mišo Holaza, verím, že sa dohodneme. Ružička bude mať ešte jedného asistenta z domáceho prostredia, ktorého meno predstavíme v krátkom čase.

Zostáva už iba manažér, asistent trénera a tretí brankár Miro Lipovský ? Ako je to s ním, môžeme očakávať ešte jeho pôsobenie na ľade?

Ako hráč ešte oficiálne nekončím, stále mám platnú registračku. V auguste pôjdem s chalanmi na ľaď potrénovať, nevylučujem, že sa do bránky ešte postavím. Ale už nebudem toľko s mužstvom, keďže si z mojej pozície chcem vytvoriť od hráčov mierny odstup. Manažérska pozícia si to bohužiaľ vyžaduje. Budem musieť oddeliť prácu manažéra a prácu v kabíne.

Obdobie prestávky je pre manažéra tým najnáročnejším. Nastáva doba zháňania financií.

Hokejový život je rýchly. Sezóna rýchlo ubehla a po nej nasleduje kolotoč stretnutí s ľuďmi, ktorí sú ochotní pomôcť hokeju. Ja musím poznamenať, že všetkým, ktorí sú ochotní pomôcť patrí veľká vďaka. Každý jeden, čo finančne prispeje na hokej to v podstate dáva z vlastných peňazí. A to napriek tomu, že sú málo motivovaní štátom a mestom. Podnikateľské prostredie nie je na Slovensku naklonené športu. Podmienky pre podnikateľov nie sú také, aby bolo motivujúce pre nich prispievať na šport.

V akej fáze „zháňania“ sa klub nachádza teraz?

Ani jedna dohoda nevznikne pri prvom stretnutí. S každým ochotným prispievateľom sa treba stretnúť minimálne tri-štyri razy. Nie je to jednoduché, chceli by sme sa dostať na taký balík, na ktorý sme sa dostali v predchádzajúcich dvoch sezónach. Vieme aký je potrebný, aby sme opäť mohli hrať o špicu. 

Aká výška rozpočtu je teda potrebná na hru o špicu v 1. lige?

Sezóna vychádza na 300-tisíc. Ak chceme hrať o horné priečky, takúto sumu musíme zohnať. Viac ako polovica už je v podstate prisľúbená, teraz je čas, aby sme doťahovali zmluvy.

Kedy začína príprava áčka?

Spoločná príprava začne 16. júla tréningami na suchu a po nej plynulo nadviažeme na ľad. Termín ešte nemáme upresnený, keďže sa vymieňajú mantinely. Záleží na tom, ako rýchlo výmena prebehne.

Prípravné stretnutia.

Zatiaľ máme naplánovaných päť prípravných duelov. Z toho štyri na domácom štadióne pre našich fanúšikov a jeden v neďalekom Hodoníne. Súpermi budú Šumperk, Budapešť, v generálke Osmos Bratislava a doma aj vonku Hodonín. Opäť sme stavili na osvedčené derby Skalica – Hodonín, keďže oba kluby sú si stále blízke a to nielen vzdialenosťou ale aj osobnými a kamarátskymi vzťahmi. Fankluby sa dobre poznajú a vychádzajú medzi sebou výborne. Máme ešte jeden voľný termín, ak by sa vyskytol zaujímavý súper.

Stal si sa prezidentom 1. hokejovej ligy.

Stal som sa ním neplánovane. Zástupcovia prvej ligy ma navrhli na túto pozíciu a bol som jediný kandidát. Je to nová vec, nevedel som, čo to obnáša a aké povinnosti z tejto neplatenej funkcie vyplývajú. Prijal som to s tým, že ak nastanú problémy ohľadom mojej osoby, jednoducho odstúpim. Je to aj na prospech nielen skalického hokeja ale aj samotného mesta, ktoré to už aj pocítilo. Kandidatúru som prijal a čas ukáže, ako to pôjde ďalej.

Prvým krokom vo funkcii bola dohoda s ProHokejom o baráži.

Kluby prvej ligy mali záujem o priamy postup do najvyššej súťaže, ktorý som tlmočil riaditeľovi ProHokeja Rišovi Lintnerovi. Jednali sme o tejto možnosti. Obe strany mali svoje argumenty a keďže sa nejaká dohoda musela zrodiť, postupne prišlo ku kompromisu, s ktorým súhlasili všetky kluby 1. ligy. Ja som tiež za tento kompromis a zdá sa mi tento spôsob baráže prechodnejší pre kluby druhej najvyššej súťaže, akou bola 12—kolová baráž štyroch mužstiev.

Stále to však zvýhodňuje tipsportligové kluby.

Extraliga je riadená ProHokejom, čo je samostatná spoločnosť nezávislá od SZĽH a má svoje vlastné pravidlá. Niektoré veci som si nechal vysvetliť a priznávam, že vo veľa veciach majú pravdu, prečo sú niektoré veci tak ako sú. 

Stále to však nič nemení, že kluby z nižšej súťaže budú znevýhodnené kvôli pravidlám o počte cudzincov a povinnosti nasadzovať až sedem mladých hráčov.

Kluby I. ligy sú si vedomé tohto rozdielu, ale zobrali sme to ako fakt a nemienime sa na to vyhovárať. Všetky súhlasili, že chcú pracovať pre slovenský hokej a dať šancu mladým chalanom. História ukazuje, že rok čo rok si dokážu extraligisti z prvej ligy vytiahnuť hráčov do svojich mužstiev.

Keďže baráž spadá pod Tipsport ligu, tam sa už pravidlá o počte cudzincov a mladých hráčov na kluby nevzťahujú.

Je to tak. Ak to pritiahneme za vlasy, víťaz I. ligy v nej môže nastúpiť s neobmedzeným počtom cudzincov, nemusí postaviť sedem hráčov do 23 rokov. To znamená, že môže k 31.januáru, kedy je uzávierka prestupov mať na súpiske hráčov, ktorých chce. Tí však už nemôžu po tomto termíne nastúpiť za iný klub a v rámci pravidla o maximálnom počte troch cudzincov, by niektorí nemohli hrať zápasy a do baráže by išli iba z tréningového procesu bez zápasovej praxe. Takže ako prvoligista by som ich musel v podstate minimálne mesiac platiť iba za tréningy. Navyše stále vstupuje do rizika, že v play-off neuspejem a nakoniec sa do baráže nedostanem.

Aké ďalšie kroky sú v pláne?

Zatiaľ bol strašne krátky čas na nejaké zmeny. Ale chceme porozmýšľať nad zvýšením atraktívnosti. Chceli by sme mať trofej pomenovanú po významnom človeku, ktorý pre hokej na Slovensku niečo dokázal. Ja osobne by som chcel aby nebola v názve prvá, ale možno bez tej jednotky. Budeme rokovať s Lintnerom o nejakom prepojení s Tipsport ligou. Musíme upraviť v niektorých bodoch stanovy a do konca júla sa musí uzatvoriť zmluva medzi SZĽH a Prvou ligou, ktorá ešte nie je podpísaná. Je pozitívne, že máme od prezidenta zväzu prísľub, že tie veci, ktoré požadujeme, by mohli byť akceptované.

Michal Kempný (Washington Capitals) po zisku Stanley cupu

Skalica si môže prisvojiť aj čiastočnú zásluhu na tohtoročnom Stanley cup-e. Ten prinesie 10. júla do Hodonína Michal Kempný, ktorý niekoľko sezón strávil v mládežníckych štruktúrach skalického klubu.

Ja som tu v tej dobe, keď v Skalici Michal pôsobil, nebol. Ale aj jeho cesta kariérou potvrdzuje, že v HK 36 Skalica sa aj v minulosti pracovalo kvalitne s mládežou.

Fanúšikov ešte zaujíma situácia ohľadom permanentiek, vstupného a podrobného zloženia mužstva.

Koncom júla prídeme s podrobnými informáciami ohľadom permanentiek a lístkov. Rovnako v tomto období by už mali byť k dispozícii ďalšie informácie ohľadom zloženia mužstva. 

Vlado Miček

Recent Posts

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

10 minút ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

10 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

11 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

12 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

13 hodín ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

13 hodín ago