Categories: Myjava

Myjavská obradová cestovina „HRTÁNKI“

Centrum tradičnej kultúry v Myjave pozýva na podujatie „Hrtánki“ venované  tradičným myjavským obradovým cestovinám aj veľkonočného obdobia.

Hrtánki si budete môcť vlastnoručne vyrobiť na tradičnom náradí a to 26. 3. 2019 od 18.00 h v malej nácvikovej sále Kultúrneho domu Samka Dudíka v Myjave.

Na prípravu cesta si treba priniesť 1 vajce, ¼ kg polohrubej múky a misku. Je tiež možnosť zakúpiť si tradičné náradie na výrobu cestovín.

V prípade záujmu o podujatie sa treba záväzne prihlásiť: V CTK Myjava, Partizánska 290/17, Myjava alebo na tel. č.: 034 621 32 52, 0918 968 706. Viac informácií na www.ctkmyjava.sk.

Obradová cestovina „HRTÁNKI“

Hrtánky patria do tradičnej kultúry myjavského regiónu a vyrábať ich začali manželky pytlikárov.

Hrtánky sú obradová cestovina. To znamená, že je to slávnostná cestovina, ktorá sa používala v tradičnej strave pri významných udalostiach. Používanie hrtánkov sa viazalo k cyklom vianočných sviatkov či už na Štedrý večer alebo Prvý sviatok vianočný.

Viazali sa aj k veľkonočnému obdobiu, ale aj k takým sviatkom ako sú svadby či krstiny.

Funkcia hrtánkov je vlastne ako závarka do obradovej polievky, najčastejšie z morky alebo moriaka. Nie je to však polievka iba z morky, ale z viacerých druhov mäsa. Je to často kombinované z hovädzieho aj z hydinového mäsa.

Napriek tomu, že hrtánky sú tradičná cestovina, nie je rozšírená a pozná ju málo ľudí.

Výroba hrtánkov sa spája so špeciálnym remeslom, ktoré bolo na myjavsku rozšírené. Pytlikári boli špeciálnymi tkáčmi, ktorý netkali z látok rastlinného pôvodu, ale živočíšneho.

Plátno tkali zo špeciálneho ovčieho runa. No a manželky pytlikárov, využívali na výrobu použité súčiastky tkáčskych stavov.

Tkáčsky stav mal špeciálny komponent paprstek, ktorý bol na začiatku a na konci tkáčskeho stavu. Ten sa veľmi rýchlo opotrebovával a musel sa vymieňať.

„Manželky pytlikárov tieto použité paprstky vždy narezali a používali ich ako formu na formovanie hrtánkov. Názov dostali podľa toho, že sa podobajú na hrdlo hydiny,“ ozrejmila Viera Feriancová, riaditeľka Centra pre tradičnú kultúru v Myjave.

„Nie je teda pravda mylne rozšírená informácia, že pytlikári boli tkáči, ktorí tkali vrecia. Ich výrobky boli sitá do mlynov a podľa toho ako boli husto tkané, mlyn podľa toho preosieval múku na hladkú, polohrubú alebo hrubú,“ doplnila Feriancová.

Tlačová správa

Recent Posts

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

1 hodinu ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

21 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

23 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

24 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

1 deň ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

2 dni ago