Senica

Na celoštátnu súťaž postúpili Kamarádzi z Kútú, Spjevule ze Skalice a Timea Ondisová z Gbiel

Súťažná prehliadka hudobného folklóru detí Trnavského kraja – Záhorie spieva a tancuje 2022 sa uskutočnila 17. mája 2022 v Dome kultúry v Senici.

Súťažná prehliadka hudobného folklóru detí Trnavského kraja – Záhorie spieva a tancuje, ktorá je súčasťou celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky hudobného folklóru detí s názvom „Vidiečanova Habovka“.

Jej vyhlasovateľom a odborným garantom je Národné osvetové centrum v Bratislave. Organizátori podujatia Trnavský samosprávny kraj, Záhorské osvetové stredisko v Senici a Mestské kultúrne stredisko v Senici.

Súťaže sa zúčastnilo päť ľudových hudieb, štyri spevácke skupiny, šesť sólistov spevákov, jedno spevácke duo a traja sólisti inštrumentalisti – všetko víťazi regionálnych prehliadok okresov Trnavského kraja. Malí speváci a hudobníci prišli na súťažnej prehliadke predstaviť výsledky svojho celoročného snaženia, aby si so svojimi starostlivo pripravenými vystúpeniami vysúťažili postup na celoštátnu postupovú súťaž a prehliadku Vidiečanova Habovka 2022.

zdroj: ZOS Senica

Odborná porota, ktorej predsedal Samuel Smetana, hudobník a hudobný publicista, Adriana Jarolínová, interpretka ľudových piesní a hlasová pedagogička, a Michal Noga, etnomuzikológ, hudobný pedagóg a odborný pracovník pre folklór a folklorizmus v Národnom osvetovom centre v Bratislave, rozhodla, že na celoštátnu súťaž a prehliadku hudobného folklóru detí Vidiečanova Habovka 2022, ktorá je súčasťou programu Folklórneho festivalu Východná, postúpili Ludová hudba Kamarádzi z Kútú, spevácka skupina Spjevule ze Skalice a speváčka Timea Ondisová z Gbiel, ktorým udelila zlaté pásmo s postupom na celoštátnu súťaž.

Zlaté pásmo získali detská ľudová hudba Malí huslisti z Červeníka, detská spevácka skupina Igricek z Veľkého Medera, speváčka Júlia Koláriková z Piešťan a inštrumentalisti Tereza Šebestová zo Skalice a Sebastián Vaškovič z Trnavy. V striebornom pásme sa umiestnili detský citarový súbor Igricek z Veľkého Medera, detská spevácka skupina DFS Rozmarínček z Majcichova, speváčka Zuzana Kopáčová zo Skalice, spevácke duo – sestry Veronika a Dominika Bielikové z Červeníka a inštrumentalistka Csillag Virág Csémi z Veľkého Medera.

Bronzové pásmo získali detská ľudová hudba Mladí huslisti z Červeníka, detská citarová skupina Diócska zo Sládkovičova, detská spevácka skupina DFS Važinka zo Šoporne a speváčky Margaréta Hrotíková zo Šoporne, Réka Farkas zo Šamorína a Sophia Hrašnová zo Šamorína.

Pre vedúcich súťažiacich kolektívov a sólistov sa v rámci podujatia uskutočnil hodnotiaci a rozborový odborný seminár

 Zdroj: Miroslav Koprla, Záhorské osvetové stredisko Senica

https://www.nazahori.sk/2022/05/23/sutazna-prehliadka-detskych-folklornych-suborov-trnavskeho-kraja/
Redakcia

Recent Posts

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

6 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

7 hodín ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

14 hodín ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

1 deň ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

1 deň ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

1 deň ago