Categories: Senica

Na Kunovský plavecký maratón zavíta Martina Moravcová

V sobotu 17. 8. 2021 sa uskutoční v mestskej časti Senice Kunov na Kunovskej priehrade – Kunovský plavecký maratón.

Pôjde o športové podujatie aké tu ešte nebolo, stretnú sa tu plavci z celého Slovenska. Súťažiť budú v diaľkovom plávaní.

Stretnúť tu budete môcť aj najväčšiu slovenskú plaveckú hviezdu Martinu Moravcovú. Príďte povzbudiť domácich plavcov.

Martina Moravcová

 

Rodáčka z Piešťan Martina Moravcová drží množstvo rekordných zápisov. Ako prvá žena zo Slovenska získala na jedných olympijských hrách viac ako jednu medailu (dve strieborné v Sydney 2000). Na vrcholných plaveckých podujatiach (olympijské hry, majstrovstvá sveta a Európy) si vybojovala dovedna neuveriteľných 68 medailí – a všetky v individuálnych súťažiach! Takáto zbierka nemá v plávaní páru. Okrem toho získala spolu päť víťazstiev na svetových univerziádach a štyri na Hrách dobrej vôle.

V krátkom bazéne je zrejme najúspešnejšia žena v dejinách plávania: získala v ňom 7 titulov svetovej a 19 titulov európskej šampiónky (je jediná plavecká majsterka sveta zo Slovenska); navyše vyhrala v 10 rôznych disciplínach spolu rekordných 105 pretekov Svetového pohára – v sezónach 2001/02 a 2003/04 sa stala absolútnou víťazkou SP, v ročníku 2000/01 pri starom spôsobe hodnotenia vyhrala v celkovej klasifikácii SP v ôsmich disciplínach.

Utvorila spolu 3 svetové, 17 európskych a 203 slovenských rekordov (slovenské na všetkých tratiach s výnimkou 200 m znak v dlhom bazéne a prsiarskych). Štartovala na piatich olympiádách, čo sa vo svete okrem nej doteraz podarilo v plávaní len trom ženám a žiadnemu mužovi. Na Slovensku je s piatimi olympijskými účasťami letná rekordérka. Šesťkrát ju slovenskí športoví novinári vo svojej tradičnej koncoročnej ankete zvolili za Športovkyňu roka (1993, 1995, 1998, 2000, 2001 a 2003).

Vo výnimočnej bilancii Moravcovej športovej kariéry absentuje len zlatá svetová medaila z dlhého bazéna. Martina sa proste stala „striebornou kráľovnou“. Na olympiádách získala dve striebra, na majstrovstvách sveta v olympijskom, 50-metrovom bazéne, tri striebra a k tomu dva bronzy. Na ME v dlhom bazéne síce trikrát za sebou triumfovala na 100 m motýlik (Helsinki 2000, Berlín 2002 a Madrid 2004), ale aj tak v ňom získala spolu až desať strieborných kovov!

Ak je Ivan Lendl najväčší tenista svetovej histórie spomedzi tých, čo nikdy nevyhrali Wimbledon, tak Moravcová je zase najväčšia plavkyňa všetkých čias spomedzi tých, čo nikdy nedosiahli na svetové zlato. Na OH jej k vytúženej méte chýbalo len osem stotín sekundy…

Viac TU: https://www.olympic.sk/sportovec/martina-moravcova

zdroj: Mesto Senica , www.swimmsvk.sk a www.olympic.sk 

Redakcia

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

3 hodiny ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

4 hodiny ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

4 hodiny ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

5 hodín ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

6 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

8 hodín ago