Skalica

Na situáciu okolo SEVŠ v Skalici reagujú aj poslanci mesta

Skalica prenajíma Stredoeurópskej vysokej škole (SEVŠ), kde získali svoje diplomy predseda parlamentu Boris Kollár a aj poslankyňa NR SR Krištúfková (obaja Sme rodina), budovu v centre mesta za symbolické nájomné vo výške jedného eura za rok. 

Mesto pritom budovu spláca lízingovej spoločnosti.

Mestskí poslanci s takýmto riešením spokojní nie sú a navrhujú zmluvu so súkromnou vysokou školou prehodnotiť, a to už na najbližšom, júlovom zastupiteľstve. 

Zmluvu na prenájom budovy na Kráľovskej ulici v centre Skalice uzatvorilo so Stredoeurópskou SEVŠ ešte predchádzajúce vedenie radnice. „V roku 2011 mesto predalo túto budovu leasingovej spoločnosti a my splácame každý mesiac 3724 eur. Škola je v nájomnom vzťahu medzi Správou mestského majetku a nimi za jedno euro ročne,“ uviedla pre médiá primátorka Anna Mierna, ktorá je aj poslankyňou Národnej rady za OĽaNO.

Ročne tak mesto zaplatí takmer 45-tisíc eur za priestory, ktoré nevyužíva, ale poskytuje za symbolickú cenu súkromnej škole. Niektorým poslancom sa hospodárenie Správy mestského majetku už dlhšie nepozdávalo, avšak ponuku na vnútorný audit v spoločnosti radnica odmietla. 

„Pani primátorka Mierna, ktorá vykonáva práva jediného spoločníka mesta Skalica, menovala svoju pracovnú skupinu, doteraz však zastupiteľstvo výsledky práce tejto skupiny nedostalo,“ informoval predseda ekonomickej komisie Miroslav Horňák.

„Teraz si vlastný majetok postupne odkupujeme a myslím si, že aj pomerne draho. To nájomné je nízke, ale chcelo mesto Skalica vysokú školu, aby sa tu udržala, aby tu bola… Určite je to treba prehodnotiť,“ doplnila poslankyňa Anna Ozábalová, ktorá sa pred niekoľkými dňami stala novou konateľkou Správy mestského majetku (SMM).

Napriek výhodným podmienkam nájmu zo strany mesta, je Stredoeurópska vysoká škola v Skalici dlhodobo v strate. K dnešnému dňu dlhuje zdravotným poisťovniam viac ako 56 tisíc a sociálnej poisťovni takmer 200 tisíc eur. 

„Keď škola vznikala, argumentom pre zvýhodnený nájom bola podpora spoločenského života v meste. Podobné návrhy vždy prichádzali z vedenia mesta, jeho predstáv a vízií, pričom SMM len technicky a administratívne tieto projekty realizovala. Pred vyše rokom primátorka zriadila komisiu na prehodnotenie zmlúv SMM , no doteraz sme výstup z tejto komisie na rokovanie zastupiteľstva nedostali. Keďže mesto nie je vlastníkom ani spoluvlastníkom tejto školy, nedostávame správy o činnosti. Vnímam len to, že z diania v meste sa vysoká škola postupne vytratila. Vzhľadom na aktuálnosť tejto témy, určite budem požadovať bližšie informácie o rokovaní vedenia mesta so školou,“ uviedol k prenájmu školy poslanec MsZ v Skalici a podpredseda ekonomickej komisie Milan Roman.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

41 minút ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

11 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

12 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

12 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

13 hodín ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

14 hodín ago