Categories: Skalicko

Naftárska expozícia v Gbeloch

Mestská a naftárska expozícia bola slávnostne otvorená v roku 2003 pri príležitosti výročia od prvého vrtu. 

Komplexne zachytáva ako život v minulosti, tak i naftový priemysel v Gbeloch. Expozícia sa nachádza v budove ZUŠ Gbely na III. Poschodí.

Mestská časť expozície pozostáva z troch miestností. Prvá je vstupnou halou, ktorá charakterizuje staré námestie – „Stárnisko“. Druhá je zameraná na obecné spolky a združenia vrátane Folklórnej skupiny Gbelan. Tretia miestnosť sa sústreďuje najmä na reálie a život obyčajných ľudí, pretože nie je potrebné ovládať len históriu, ale sa najmä vcítiť a pochopiť život našich predkov. Tematicky je tretia časť mestskej expozície rozdelená na 2 časti: v prednej časti sa nachádza ukážka sedliackeho domu, ktorý je tvorený izbou mladej vdovy a kuchyňou. Výzor sedliackeho domu sme prispôsobili približne 40. rokom 20. storočia.

V ďalšej časti domu sa nachádza kuchyňa. S veľkým množstvom riadu či sakrálnych objektov, akými boli krucifixy, obrazy, modlitebné knihy, biblie, či kropeničky. Dôvodom bola najmä hlboká nábožnosť obyvateľstva, čo sa samozrejme odrazilo i v interiéri domov.Smerom do zadnej časti miestnosti sa nachádzajú jednotlivé exponáty používané pri poľnohospodárskych prácach, či ženských prácach v dome i vonku.

Naftárska časť expozície je miestnosť zameraná na históriu naftového priemyslu v Gbeloch vrátane objavenia ropy a zemného plynu. Spomínaný je v expozícii rok 1913 a maloroľník Ján Medlen (1870-1944), ktorý pri kopaní odvodňovacieho kanálu narazil na zemný plyn, ktorý sa od horiacej cigarety  vznietil a začal horieť. Vymyslel spôsob, ako využiť oheň, vyrobil si akýsi rezervár na plyn, nad ktorým postavil domček, plyn rúrou odviedol do sporáka a mal oheň, na ktorom varil, kul železo a v zime izbu vykuroval. Robil to tak vyše dvoch rokov, až raz v lete roku 1913 vytvorila sa v domčeku výbušná zmes a pri explózii mu rozmetala domček po okolí. Jedine tento výbuch priviedol geológov k nálezu plynu.

Súčasťou expozície sú fotografie a jednotlivé etapy až po obdobie, kedy sa spoločnosť Nafta a.s. presťahovala do Bratislavy.

(Etapy: Objavenie ropy, začiatok ťažby ropy, štátne naftové doly, naftový priemysel na Slovensku, uskladňovanie zemného plynu, závody a prevádzky)

Nechýbajú ani technické časti vrtných súprav, ukážka ropy, figuríny oblečené do naftárskych oblekov či makety vrtných veží.

Mestská a naftárska expozícia je otvorená len na základe telefonického dohovoru.

Záujemcovia o prehliadku s odborným výkladom musia termín nahlásiť vopred telefonicky.

Kontakty

Správa mestského majetku Gbely, spol. s.r.o,  Naftárska 2104/2, 90845, Gbely

Tel./fax.: 034 / 6621 764

Mobil: 0908 / 550 291 alebo 0908 / 792 413

Mail: kultura@gbely.sk

zdroj: gbely.sk

Redakcia

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

16 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

18 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

19 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

1 deň ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

2 dni ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago