Veľké Leváre

Náučný chodník Veľké Leváre

Náučný chodník Veľké Leváre je ideálne miesto na obohacujúci výlet za kultúrou a históriou. Nachádza sa v Bratislavskom kraji, v okrese Malacky, v geomorfologickej jednotke Borská nížina.

Veľké Leváre: Klenot Borskej nížiny

Vitajte vo Veľkých Levároch, malebnej obci na Borskej nížine, len niekoľko kilometrov severne od Malaciek. Táto si zachovala svoj historický charakter. Pridajte sa k nám na ceste objavovania tohto unikátneho miesta, ktoré sa nachádza na plochej vyvýšenine kruhového pôdorysu, neďaleko toku Rudavy.

Významné miesta na trase

Náučný chodník vedie návštevníkov cez mnohé zaujímavé miesta Veľkých Levár. K nim patrí mohutný barokový kostol Mena Panny Márie, barokový kaštieľ s parkom, Habánsky dvor – najväčšia lokalita pôvodného obydlia Habánov v Európe či národná prírodná rezervácia Abrod.

Majestátny Kostol v srdci obce

Veľké Leváre sú domovom mohutného barokového dvojvežového rímskokatolíckeho farského kostola, ktorý je zasvätený Menu Panny Márie. Viedenský arcibiskup a rodák z Veľkých Levár, kardinál Žigmund Kolonič, dal tento kostol postaviť v rokoch 1729 – 1733 na mieste pôvodného dreveného kostola. Tento kostol je druhým najväčším na Záhorí a je viditeľný zo širokého okolia.

Skvost barokovej architektúry: Kaštieľ vo Veľkých Levároch

Na južnom okraji terasovej vyvýšeniny nad nivou Rudavy sa nachádza barokový kaštieľ, ktorý je kultúrnou pamiatkou. Rovnako ako farský kostol, aj kaštieľ dal postaviť viedenský arcibiskup a kardinál Žigmund Kolonič v roku 1773. Tento majestátny poschodový objekt obklopuje park s kaplnkou a mlynom, ktorý je však v súčasnosti zanedbaný.

Habánsky dvor: Unikátne kultúrne dedičstvo

Veľké Leváre sú známe aj pre ich Habánsky dvor, ktorý je najväčšou lokalitou pôvodného obydlia Habánov v Európe. Táto protestantská sekta, vyhnaná z územia dnešného Švajčiarska, sa usadila aj na území dnešného Slovenska. Habáni boli známi ako disciplinovaní a zruční remeselníci. Ich samostatné komunity sa vyznačovali osobitou architektúrou a spôsobom života.

Habánsky dvor vo Veľkých Levároch, ktorý bol vyhlásený za pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry, tvorí 22 viacpodlažných stavieb z 17. – 19. storočia. Nájdete tu aj Habánske múzeum, ktoré sprístupňuje Obecný úrad Veľké Leváre.

Prírodný raj v srdci Borskej nížiny: Národná prírodná rezervácia Abrod

Okrem svojho bohatého kultúrneho dedičstva, Veľké Leváre ponúkajú aj prírodné krásy. Národná prírodná rezervácia Abrod je chránené územie v strednej časti Borskej nížiny, kde sa nachádza vedecky významná slatinná vegetácia a mnoho reliktných a vzácných druhov rastlín. Toto miesto je tiež významnou ornitologickou lokalitou a je súčasťou sústavy Natura 2000.

Tajomná krása Borskej nížiny

Borská nížina, situovaná v západnej časti Slovenska, je miestom, kde sa príroda prelína do širokých rovin a vysokých borovicových lesov. Táto nížina je nielen geologicky, ale aj ekologicky zaujímavým územím, kde sa stretávajú rôzne prírodné prvky.

Poloha a okolie Borskej nížiny

Tento svojrázny nížinný celok je ohraničený riekou Morava na západe, ktorá tu tvorí hranicu medzi Slovenskom a Rakúskom. Na severe sa nachádza Chvojnická pahorkatina a časť Myjavskej pahorkatiny, zatiaľ čo na východe sa nadväzuje na Male Karpaty. Borská nížina zaberá južnú väčšiu časť Záhorskej nížiny a rozprestiera sa medzi obcami Holíč na severe, Devínska Nová Ves na juhu, Záhorská Ves na západe a Lozorno, Rohožník a Jablonica na východe.

Prírodné kontrasty

Borská nížina je miestom, kde sa snúbi rozmanitosť prírodných podmienok. Pozdĺž dolného toku Moravy sa striedajú rovinaté a mierne zvlnené riečne terasy, hliny a piesky. Tieto územia sú posiate zvyškami lužných lesov, lúk a riečnych ramien.

Duny v srdci nížiny

Neďaleko sa nachádza neogénna morská sedimentárna vrstva, ktorú pokrývajú obrovské nahromadenia pieskov, vytvárajúce pieskové pokrovy alebo duny so zvlneným reliéfom. Dominantou tejto oblasti sú všadeprítomné borovicové lesy, známe ako Bor.

Pásmo močiarov a rašelinísk

Výnimočnou súčasťou Borskej nížiny sú aj močiarové sedimenty s osobitnou vlhkomilnou vegetáciou, ktorá sa nachádza v medzidunových oblastiach a tektonických zníženinách. Môže sa tu stretnúť s lužnými lesmi a slatinnými rašeliniskami.

Prírodné zaujímavosti

V severnej časti Boru medzi Lakšárskou Novou Vsou a Borským Mikulášom môžete nájsť tektonicky vyzdvihnutú oblasť, kde sa nachádza kopiec s Kaplnkou Márie Magdalény. Tento kopiec je najvyšším bodom celého územia. Na východe nížiny sa nachádza malé ložisko ropy a zemného plynu.

Vodné toky a pôdna skladba

Borská nížina je presiaknutá vodnými tokmi Myjava, Rudava a Malina, ktoré sa tu pretínajú. Pôdnu skladbu tvoria prevážne piesočnaté regozeme a v nivných častiach fluvizeme a čiernice.

Borská nížina je fascinujúcou prírodnou oblasťou, ktorá sa týči ako perla v korune západného Slovenska. Prináša jedinečný kontrast prírodných podmienok a ponúka nekonečné možnosti pre milovníkov prírody. Táto nížina je skutočným odrazom krásy a rozmanitosti slovenskej prírody.

Prístup a trasa

Prístup k chodníku je možný autobusom s východiskom vo Veľkých Levároch na križovatke Štefánikova × Vansovej × Riadok. Trasa náučného chodníka vedie z centra po Vansovej ulici na západ, kde sa návštevníci môžu obdivovať ulicou SNP až ku kostolu Mena Panny Márie a popri Veľkolevárskom náhone na západ k Habánskemu dvoru. S dĺžkou 2,5 km a prevýšením 10 m je trasa nenáročná a doba prechodu trvá približne 1,5 hodiny. Počas prechodu sú k dispozícii informačné panely na desiatich zastávkach.

Kultúrno-historické zameranie

Náučný chodník má kultúrno-historické zameranie a je samoobslužný, líniový, obojsmerný a peší. Môže sa využívať počas celého roka a je otvorený od roku 2015. Nie je nadviazaný na turistickú značku a textový sprievodca nie je k dispozícii.

Školské využitie

Náučný chodník je vhodný pre terénne vyučovanie a odporúča sa ho spojiť s návštevou Habánskeho múzea, ktorého pozretie je potrebné vopred dohodnúť.

Informačné panely

Náučný chodník je vybavený informačnými panelmi, ktoré sú zachovalé, aj keď niektoré sú vyblednuté. Paneli poskytujú informácie o rôznych miestach, ako sú obec Veľké Leváre, Habáni, Socha sv. Floriána, Trojičný stĺp a stĺp hanby, Kostol Mena Panny Márie a pomník padlých, Koloničovsko-wenckheimovský kaštieľ, Mlyny na Rudave, Šlauférňa, Život na Rudave a Habánsky dvor.

Obec Veľké Leváre: Fascinujúci mix histórie

Obec Veľké Leváre teda ponúka fascinujúci mix histórie, kultúry a prírody. Či už ste milovník architektúry, histórie alebo prírody, určite nájdete dôvod na návštevu tohto klenotu Borskej nížiny.

Kontakt

Pre viac informácií môžete kontaktovať Obecný úrad Veľké Leváre na telefónnom čísle 034 / 7794 316.

Vlado Miček

Recent Posts

📷 Polárna žiara nad obcou Záhorská Ves

Zem zasiahla v piatok geomagnetická búrka najvyššieho stupňa. Uviedol to podľa agentúry AFP americký Národný…

1 hodinu ago

Výstavba čistiarne odpadových vôd v Gajaroch ide do finále

Výstavba čistiarne odpadových vôd sa blíži ku koncu. Súčasťou projektu odkanalizovania obcí Veľké Leváre a…

3 hodiny ago

Slávnostná vojenská prísaha uzatvorí vjazd k Mohyle Štefánika

Súčasťou spomienkovej udalosti pri príležitosti 105. výročia úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika bude aj slávnostná…

21 hodín ago

Cez víkend budú tradičné Kvetinové dni Kátov

Obec Kátov sa aj tento rok chystá privítať jar vo veľkom štýle. XXII. ročník Kvetinových…

24 hodín ago

Tragická nehoda motocyklistu na Záhorí

Z poslednej jazdy sa už nevráti. Dopravní policajti zo Senice vyšetrujú včerajšiu tragickú dopravnú nehodu,…

1 deň ago

Ekocentrum Stupava: Vzťah koňa a človeka, alebo aký je život s koňmi

Aký je život s koňmi? Dozvedieť sa to môžete už túto sobotu 11. mája 2024…

1 deň ago